A lombikvitáról

2017. augusztus 25. 11:03

Skrabski Fruzsina
Facebook
Egy probléma felszínre kerülése nem lehet hiba. Az a megtisztulás folyamata.

Nagyon szeretem a Katolikus Egyházat! Szeretem a többévezredes hagyományt, a szentségeket, a misét, az áldozást, az esküvőt, a keresztséget, a bérmálast, a szentek közösségét, a temetést.

Szeretem azt, hogy fennmaradt a kommunizmus alatt is, a szüleim titkos közösségekbe jártak, szeretem, hogy a szüleim most velem lehetnek.

Szeretem a csodálatos papokat! Hihetetlen bölcs, szerető papjaink vannak. Szeretem, hogy bárhol, bármikor otthon lehetek, ha bemegyek egy templomba. Szóval a legharcosabb énemmel megyek mindenkinek, aki az egyházat bántja.

Veres püspök azt mondta, ami az egyház tanítása. Ezért nem lehet rá haragudni. Ha valamiben hibázott, akkor az az, hogy szóba hozta, mert ezt eddig mindenki fű alatt elintézte.

De egy probléma felszínre kerülése nem lehet hiba. Az a megtisztulás folyamata.

Azt mondja egyébként a püspök úr, hogy nem jól teszik azok a papok, akik bátorítják a lombikosokat. Mint kiderült, maga a pápa is szokott engedélyt adni a hozzá forduló híveknek.

Azt gondoltam, hogy írok a pápának egy levelet és várjuk ki a végét. Hiszem, hogy mind az egyház álláspontja, mind a jogi szabályozás változhat.

Abban segítsetek, hogy kell a pápának levelet írni? Hova? Milyen nyelven? Mit írjak? Írjuk meg együtt! 

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 257 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

LOL

A szerző önmaga ellentmondása.

"Ha valamiben hibázott, akkor az az, hogy szóba hozta, mert ezt eddig mindenki fű alatt elintézte."

"De egy probléma felszínre kerülése nem lehet hiba. Az a megtisztulás folyamata."

Akkor most hibázott, vagy nem hibázott. Talán élőbb ezt kellene eldöntenie a szerzőnek, mert ennek hiányában elég zavarossá válik az írása.

Nem, nem, Fruzsi ez nagy hiba volt! A kérdés a katolikus egyház szempontjából a megtermékenyített és lefagyasztott embriók sorsa felől fogalmazódik meg. Te pedig egy olyan dimenziót adtál a dolognak, amit nem kellett volna!

Még mindig úgy gondolom, hogy személyes élt adni ennek a nem egyszerű kérdésnek, nagyon nem kellett volna és szeretnélek nagyon halkan és csendben figyelmeztetni, hogy te szóltál ebben a kérdésben, mások szája viszont nem nyílhat szólásra! Nem azért, mert ne lennének érvek, nem azért mert gyáva valaki és nem azért, mert nem meri felvállalni a konfliktust, hanem csupán csak azért, mert etikátlan lenne.
Igazad van - és ez a legrosszabb- hogy Skrabski Fruzsinának igaza van, de a katolikus egyház igazsága is igazság.
Már írtam nálad, nem a lombik a bűnöd, hanem ez a dupla dimenzió, amit megnyitottál, amit nagyon nem kellett volna megtenned!

Akkora baromságot írsz és még tudatában sem vagy az ökörségednek!

Fruzsina megfelelési kényszere szülte a megszólalását, hogy mindenáron igazolást akar kapni másoktól. A legrosszabb női tulajdonság és az elmúlt 100 év liberalizmusa éppen erre a női megfelelési kényszerre épített. A feminizmus ugyanis nem más, mint a nők megfelelési kényszerének kihasználása.

Fruzsina érvelésével csak az a baj, hogy érzelmi alapon, személyes érintettségből fakad. Az pedig bármilyen vitában a legrosszabb kiindulási alap.

De tegyük föl a témával párhuzamos kérdéseket:
- Egy gyógyíthatatlannak tűnő, halálos beteg számára is megoldásnak tűnhet a halál: nosza, támogassuk az eutanáziát?!
- Nincs "szükségem" a megfogant gyerekre: nosza, támogassuk a magzatelhajtást?!
- Nem tetszik az a nem, amelyikkel születtem: nosza, támogassuk a nemváltó műtéteket?!

Ezek legalább ugyanilyen fontos bio- és szexuáletikai kérdések, melyekben lehetne követni a "korszellemet" és az emberek önző és egoista elvárásait, de biztos, hogy jó lenne ez?

A katolikus egyház nem véletlenül igyekszik tartani a frontot ezekkel szemben: ezek engedélyezése szabályos lavinát indítana el, melyet képtelenség aztán megállítani. Lásd a homoszexuálisok megítélését: üldözöttekből üldözőkké váltak, az aberráció normává alakult alig egy-két évtized alatt. Valóban ezt akarjuk?!

Nem gondolom, hogy a katolikus egyháznak föl kellene adnia következetes álláspontját ezekben a témákban (is), csak azért, hogy megfeleljen egyes emberek elvárásainak. Statisztikák bizonyítják, hogy egy felekezet, egyház, vagy éppen egy egyházközség/gyülekezet akkor sikeres, akkor van sok és valóban elkötelezett tagja, ha világos és rigorózus szabályokat állítanak eléjük, és azt hitelesen képviselik.

Írd meg, hogy egy nőben mennyire erős érzés az anyaság utáni vágy! Fajfenntartási ösztön a neve.
Írj Rachelről, aki szemrehányást tesz Jábonak: "Adj nekem gyermeket, különben meghalok!"
Ferenc pápa lehet, hogy Jákob szavaival válaszol neked.
"Talán helyettese vagyok Istennek, aki megtagadta tőled a gyermekáldást?"
Ezt az ajándékot Istentől kaptuk. Azért mondjuk, hogy a gyermek, Isten ajándéka.

Ugyanígy vagyok a katolikus egyházammal, mint te, és csak támogatni tudtam volna az elhatározásodat.

A pap is feloldozhatja, de végső esetben a püspöke.

Nézz utána a neten, nem nehéz, mielőtt írsz.

Kedves Fruzsina ! Az egyházhoz és a hithez való ragaszkodása nagyon szép , maradjon is meg ebben . Keresztünk és édesanyánk az egyház . Jó , hogy bűnös a szent-egyház , mert így mindannyiunknak helye van benne...Szerintem a probléma az , hogy nem lehet a hit igazságaiban válogatni / még akkor sem , ha lombikprogram téma a hit igazságainak hierarchiájában viszonylag hátul van / . A mániákusan a csinálhatóság bűvkörében mozgó szekularizált ember nehezen érti meg , hogy az elfogadásnak is nagyon fontos szerepe van . Ne hasonuljatok a világhoz , hanem alakuljatok át értelmetek megújításával / Róm 12.2 / , tanítja szent Pál .

Ha valaki bűnt követ el, akkor nem lehet alkudozni a büntetésről. Az egy másik vallás.

Vállalni kell a személyes felelősséget.
Ez a bűnös és Isten között reláció. Ne vonjanak már bele minket is!

Miféle gyónási titokról beszélsz?

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés