Nem célom a rabszolgaság eltörlése (1862)

2017. augusztus 15. 10:29

Abraham Lincoln
His Speeches and Writings
Legfőbb célom ebben a küzdelemben az Unió megőrzése, nem pedig a rabszolgaság megőrzése vagy megmentése. Ha meg tudnám menteni anélkül, hogy egy rabszolgát is felszabadítanék, megtenném.

„Legfőbb célom ebben a küzdelemben az Unió megőrzése, nem pedig a rabszolgaság megőrzése vagy megmentése. Ha meg tudnám menteni anélkül, hogy egy rabszolgát is felszabadítanék, megtenném; és ha megmenthetném úgy, hogy egyeseket felszabadítok, másokat magukra hagyok, akkor így cselekednék. Amit a rabszolgasággal és a színesbőrű fajjal kapcsolatban teszek, azért teszem, mert úgy hiszem, mindez segít megmenteni az Uniót.” 

(Abraham Lincoln nyílt levele a New York Tribune-ben, 1862. augusztus 22. Forrás: Roy Basler (szerk.:) Abraham Lincoln: His Speeches and Writings. 652.)

Összesen 21 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Robert E. Lee: A rabszolgaság ellen (1856)
"be fogják látni, hogy a rabszolgaság, mint intézmény, minden országban erkölcsi és politikai bűn. "

Abraham Lincoln: Nem célom a rabszolgaság eltörlése (1862)

A kettő összevetése és a mai helyzet világosan mutatja:
az Egyesült Államok tudathasadásos, skizofrén állapotát.

Ez az ország is arra a sorsra jut, mint anno Német- és Magyarország, e kettő, amelyben német nevű, nem német kisebbség élt, alkotott, tanított..., végül e kisebbség hangadóinak túlreprezentált státusa, mindkét ország tönkremeneteléhez vezetett.

Nekem nincs semmi bajom a négerekkel. Nagyapámnak is volt három. Eladta..

Aha...

"1854-ben az amerikaiak harmadszorra is ajánlatot tettek Kuba megvételére. Ezúttal 130 millió dollárt ajánlottak. Spanyolország ezt az ajánlatot is visszautasította.

Áprilisban a legnagyobb rabszolga-kereskedők megbeszélést tartottak az amerikai konzullal Havannában. Kérték, hogy Amerika azonnal rohanja le Kubát, ezáltal akadályozzák meg a rabszolgaság megszüntetését."

Ma ugyanez így hangzik, a "legnagyobb rabszolgakereskedők" Soros Györggyel behelyettesítve:

"Soros György megsokszorozta lobbi-erőfeszítéseit, köztük a szülőhazája, Magyarország egyes törvényei elleni fellépését."

"Soros az év során drasztikusan kibővítette azon politikai céljait, amelyek érdekében lobbizik” "

"amelyek „veszélyeztetik Magyarország politikai és gazdasági érdekeit, és beavatkoznak intézményei működésébe”."

"„Soros Nyílt Társadalom Alapítványai egy sor prominens NGO-nak (nem kormányzati szervezetnek) adtak pénzt ” – hogy a felsőoktatási törvényt „a elfojtsák Magyarországon”."

Nem azért, hogy a vám náluk maradjon, hanem azért, hogy ne kelljen kifizetniük. A déli ültetvényes államok Angliával szerettek volna kereskedni. Ott adták el a gyapotot és onnan vettek az északiaknál olcsóbb és jobb iparcikkeket. A déli államok voltak a (britek által szorgalmazott, s ahol lehetett, kikényszerített) szabadkereskedelem támogatói a protekcionista északkal szemben.

Az USA 20-50% közötti vámokkal, kőkemény protekcionizmussal (és az európai háborúk finanszírozójaként) vált vezető gazdasági hatalommá. Ez a példa is azt mutatja, hogy mindig azok a szabadkereskedelem hirdetői, akik gazdasági erejüknél fogva ennek legfőbb haszonélvezői. Mindig az erősebb akar "szabad versenyzést".

Egyébként az északiak szerencsével győztek a háborúban. A délieket támogató britek és franciák azért nem avatkoztak be, mert az orosz birodalom visszatartotta őket. Nem akarták Amerikában folytatni a Krími háborút. S ezért adták el az oroszok néhány év múlva az USA-nak Alaszkát.

Válaszok:
Gregorius | 2017. augusztus 15. 21:48

A vámoknak ebben az időben komoly szerepük volt, hiszen nem volt SZJA vagy hasonló. Egyébként szerintem a Déliek azért vesztettek, mert nem fejlesztették az iparukat (mozdony, sín, fegyver , hajók etc.) A hasznot inkább újabb földterületek vásárlására fordították. Életmódjuk miatt hiába voltak jobb katonák, mint az északiak, az ipari-gazdasági fölény előbb utóbb győzött.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés