Össze tud-e még fogni az ellenzék?

2017. március 30. 13:34
A Mandiner végigkérdezte a balos pártokat, létrejöhet-e újra a NOlimpia-kampányt kísérő ellenzéki egység az LMP Paks 2-ről szóló népszavazási kezdeményezése mentén. Az DK, a Párbeszéd és az Együtt rögtön beállna aláírást gyűjteni, az MSZP és a Balpárt pedig majd akkor dönt erről, ha zöld utat kap a népszavazási kezdeményezés. A Momentum most nem tartja hatékony eszköznek a népszavazást, Fodor Gábor liberálisai a médiában küzdenének, a Kétfarkú Kutyapárt pedig saját kérdéseket népszavaztatna meg.

Vajon mi maradt az ellenzéki egységből, ami a Momentum Mozgalom által életre hívott Nolimpia-kampányt kísérte? Tudják, mely nyomán végül öszegyűlt 266 151 aláírás, ami elég volt ahhoz, hogy a főváros lemondjon a 2024-es olimpiarendezés álmáról. Akkor úgy tűnt: ha a baloldali ellenzék pártjai közösen cselekednek, vihetik valamire. Erre is utalhatott az Indexnek adott interjújában Juhász Péter, az Együtt elnöke is, amikor arról beszélt, szűkítve a favoritjai körén: „LMP, Párbeszéd, Momentum, akár a Kétfarkú Kutya Párt. Így együtt mi, akik elutasítjuk a 2010 előtti világot, egy új pólust képezhetnénk. És ennek az új pólusnak kell majd miniszterelnök-jelöltet állítani.” 

Még aznap kiderült, hogy nem lelkesednek maradéktalanul az MSZP-n és a DK-n kívüli baloldali ellenzéki pártok Juhász új pólus iránti felhívásáért. Az LMP, az MKKP és a Momentum csípőből elutasította a javaslatot, a Párbeszéd ellenben pozitívan fogadta az ötletet. A Mandiner ezért arra volt kíváncsi, hogy ha közös listáról, koordinált jelöltállításról, választási összefogásról egyelőre ilyen-olyan okokból nem akarnak vagy nem mernek beszélni a pártok, vajon arra van-e esély, hogy ismét összejöjjön az ellenzék egységes fellépése egy ügy mentén.

Ami most az LMP Paks 2-ről szóló népszavazási kezdeményezése: a zöldek hetek óta bombázzák a Nemzeti Választási Bizottságot különböző kérdésekkel, amiket aztán sorozatosan dobnak vissza ilyen-olyan indokokkal – mégsem adják fel.

MSZP: Támogatjuk, még meglátjuk, segítünk-e

A szocialista párt sajtóosztálya a Mandinerrel közölte: az MSZP álláspontja mindig is az volt, hogy az új atomerőműről csak népszavazással lehet dönteni, így támogatásukról biztosítják a zöldeket népszavazási kezdeményezésükben. Hogy tevékenyen részt vennének-e az aláírásgyűjtésben, az majd akkor derül csak ki, ha a Nemzeti Választási Bizottság elfogadja valamelyik LMP-s népszavazási kérdést, írták.

Az MSZP tagsága és szavazói között egyaránt vannak ellenzői és – elsősorban az atomerőművi villamosenergia-termelés széndioxidkibocsátás-mentessége miatt – támogatói az atomerőművi villamosenergia-termelésnek. Az atomenergia alkalmazása tipikusan olyan kérdés, amelyben csak népszavazással lehet dönteni. (...) A paksi bővítéssel kapcsolatban a Paks 2-ről szóló konkrét magyar-orosz nemzetközi szerződést (Orbán-Putyin paktum) pedig fel kell mondani, majd ezt követően, széleskörű társadalmi vita után a kormánynak népszavazást kell kiírnia az új atomerőmű létesítéséről. (...) Ha a népszavazáson az új atomerőmű megfelelően széleskörű társadalmi támogatottságot kapna, akkor is 10 évvel később és más konstrukcióban kellene megépíteni Paks 2-t (például a finn módszerhez hasonlóan a kockázatok nagyobb részét a magánbefektetőknek kellene viselni).

Demokratikus Koalíció: Támogatjuk, segítünk!

Gyurcsány Ferencék népszavazás-cunamit szeretnének, így amint megkapja az LMP az engedélyt, gyűjtenének ők is. Wirsching Viktóra, a Demokratikus Koalíció kommunikációs igazgatója így válaszolt a Mandiner kérdésére:

Természetesen támogatjuk az LMP népszavazási kezdeményezését. Gyurcsány Ferenc március 4-i kongresszusi beszédében is azt javasolta, hogy a kormány ámokfutását népszavazási-cunamival állítsuk meg, ehhez azonban szükség van arra, hogy bárki kezdeményez népszavazást, azt a kormánnyal szembenálló demokratikus erők támogassák. Amennyiben az LMP népszavazási kezdeményezése a Válaszási Bizottságtól engedélyt kap, úgy az aláírások gyűjtésében is részt fogunk venni.

Momentum: A népszavazás nem hatékony eszköz

Fekete-Győr András, a Momentum Mozgalom elnöke a Mandinernek adott interjújában március elején még azt mondta, természetesen támogatják az LMP kezdeményezését, ha kiírják a népszavazást: „Fontos, hogy legyen társadalmi vita a kérdésben. Magunkkal mennénk szembe, ha nem segítenénk nekik.” A Momentum-vezér interjúnkban olyannyira kiállt az atomenergia mellett, hogy még azt is megígérte, hogy amint lesz kertje, eláshatjuk benne az atomszemetet. Az éppen országot járó mozgalom a Mandiner március végi megkeresésére viszont visszatáncolt az első elnöki ígérettől, mert immáron úgy tűnik, nem támogatják az LMP népszavazási kezdeményezését.

Az LMP kérdései nem konkrétan Paks 2-ről szólnak. A Momentum nem atomenergia-ellenes: biztonságos energiaforrásról van szó, amely nélkül rövid távon egészen biztosan nem képzelhető el Magyarország energiaellátása. Pakssal a legnagyobb baj, hogy valójában egy orosz politikai befolyásszerzési kísérlet, nem piaci alapú üzlet, ezért jelent veszélyt Magyarországra. A miniszterelnök pedig ezzel még zsarolhatóbbá válik. Ráadásul morálisan is megkérdőjelezhető, hogy kössünk-e ilyen szerződést egy olyan nagyhatalommal, amely a határok erőszakos átrajzolásától sem riad vissza. Úgy látszik, hogy a népszavazás nem hatékony eszköz erre, már csak azért sem, mert az NVI biztosan nem fogja átengedni. Aki le akarja állítani Paks 2-t, annak le kell váltani a kormányt – mi ezen dolgozunk.

Együtt: Támogatjuk, segítünk!

Juhász Péterék már március 1-jén kiadtak egy sajtóközleményt, hogy kinyilvánítsák: az LMP mellett állnak majd, ha kell.

Az Együtt elnöksége mai ülésén tárgyalt a Lehet Más a Politika paksi beruházással kapcsolatos népszavazásáról és egyhangúlag úgy döntött, hogy a párt támogatóként csatlakozik a kezdeményezéshez. A népszavazáshoz szükséges aláírásgyűjtés megindulásakor az Együtt aktívan ki fogja venni részét a kampányból, a szignók gyűjtéséből. Az Együtt a kezdetektől, 2014 óta folyamatosan határozottan küzd és tiltakozik Paks2 ellen, amely hazánkat súlyos és szükségtelen orosz függésbe sodorná.

Párbeszéd: Van sajátunk is, de gyűjtenénk az LMP-nek

Mint az egy március eleji közleményből kiderül, a Párbeszéd is kezdeményezett népszavazást a paksi atomerőmű bővítése ellen. A tervezett népszavazási kérdés szövege: „Egyetért-e azzal, hogy az Országgyűlés úgy módosítsa a Nemzeti Energiastratégiát, hogy az a megújuló energiaforrások hasznosítását és az energiahatékonyság javítását előnyben részesítse az atomenergia alkalmazásával szemben?” A párt EP-képvielője, a témában kifejezetten aktív Jávor Benedek korábban már kétszer is próbálkozott népszavazási kérdéssel, de azokat elutasították, arra hivatkozva, hogy a referendum nemzetközi szerződést írna felül. Ettől függetlenül támogatják az LMP-s kezdeményezést is.

Támogatjuk az LMP népszavazási kérdését, de közben Javor Benedek EP-képviselőnk is beadott erre vonatkozó népszavazási kérdést, elsősorban most az azzal kapcsolatos döntést várjuk. Mindenképpen azt szeretnénk, hogy a nép döntsön a paksi bővítésről. De nyilván úgy gondoljuk, hogy a Párbeszéd kérdésére figyelünk most elsősorban. Ha lesz gyűjtés, akkor aláírásgyűjtő standdal és kitelepüléssel is az utcákon leszünk.

Kétfarkú Kutyapárt: Saját kérdéseket adunk be

A Jobbik-közeli Iránytű Intézet mérése szerint az Együttnél és a Párbeszédnél is népszerűbb, a biztos szavazók körében jelenleg 3 százalékon álló viccpárt, az MKKP a Mandinert arról tájékoztatta: saját népszavazási kérdéseket adnak be a héten. Ezeket:

Egyetért ön azzal, hogy az Országgyűlést törvényt alkosson a paksi atomerőmű bővítésével kapcsolatos állampolgári tájékoztatásról annak érdekében, hogy a Nemzeti Választási Bizottság ne minősíthesse a választópolgárok számára túl bonyolultnak az atomenergiával kapcsolatos népszavazási kérdéseket?

Egyetért ön azzal, hogy Magyarországon csak megújuló energiaforrások hasznosításával működhessen atomerőmű?

Egyetért ön azzal, hogy az állambiztonsági szolgálatokkal együttműködő, "P", "A", "K" és "S" betűvel kezdődő családnévvel rendelkező hálózati személyek 6-os kartonjai nyilvánosak legyenek?

Egyetért ön azzal, hogy ne lehessen ajtót építeni a paksi atomerőmű tervezett új blokkjainak épületein?

Egyetért ön azzal, hogy az Országgyűlés átnevezze Paks várost annak érdekében, hogy a tervezett új atomerőművi blokkokkal kapcsolatos nemzetközi szerződések érvényüket veszítsék?

Egyetért ön azzal, hogy Magyarországon új atomerőművi blokk csak a felcsúti Pancho Aréna 50 méteres körzetében épülhessen?

Egyetért ön azzal, hogy az Országgyűlés Magyarországon tiltsa be a maghasadást?

Liberálisok: Egyéb akciókkal tájékoztatjuk a közvéleményt

Fodor Gábor pártja támogat mindenféle népszavazási kezdeményezést Paks 2-vel kapcsolatban, de Mandinernek küldött válaszuk alapján nem várható tőlük, hogy beálljanak az LMP mellé segíteni.

A Liberálisok a kezdettől fogva támogatták, hogy a paksi atomerőmű bővítéséről népszavazás döntsön. (...) A Liberálisok széleskörű ellenzéki együttműködést szorgalmaznak a paksi beruházás megakadályozása érdekében. Idén különböző eszközökkel, például konferenciával, sajtótájékoztatókkal, levelekkel, újságcikkekkel és egyéb akciókkal fogjuk tájékoztatni a közvéleményt, hogy mi vár ránk akkor, ha a szovjet időkre emlékeztető gigaberuházás megvalósul.

Új Kezdet: Minden ilyen kezdeményezést támogatunk

Gémesi György pártja válaszában azt írta: „Az Új Kezdet minden olyan kezdeményezést támogat, ami a demokráciát, a piacgazdaságot, az európai elveket és értékvilágot erősíti – így ezt is.” Hogy hogyan segítenék a kezdeményezést, nem részletezték.

Balpárt: Napirendre veszi az elnökség, hogyan segítsünk

A Párbeszéd által kezdeményezett, majd meghiúsult előválasztási tárgyalásokon Gyurcsány Ferenc és Bokros Lajos által nemkívánatosnak vélt Balpárt támogatja az LMP kezdeményezését. Hogy milyen módon segítenének, egyelőre nem tudják.

A Balpárt elkötelezett híve a fenntarthatóságnak és mint ökológiailag tudatos baloldali párt a támogatásunkról biztosítjuk a népszavazási kezdeményezést. Fontos, hogy egy esetleges kampány mentes legyen az aktuálpolitikai indulatoktól, az állampolgárok minden érintett oldal érveit megismerése után szakmai alapú döntést kell meghozzanak. A Balpárt elnöksége készül napirendre venni azt a a kérdést, hogy milyen módon tudjuk (élőerővel, Facebook-kampánnyal, stb) segíteni és támogatni a népszavazási kezdeményezést.

Nem lesz ez egyszerű.

A Lehet Más a Politika részéről a párt elnökségi tagja, Ferenczi István a Mandinernek azt mondta fenti válaszokat nem ismerve, hogy a népszavazási kezdeményezés bejelentését követően a baloldali ellenzéki pártok mindegyike jelezte az LMP felé, hogy aktívan támogatni fogja a gyűjtést a népszavazás kiírása esetén. „Mi azonban biztosak vagyunk abban, hogy az LMP egyedül is képes bármikor összegyűjteni a kiíráshoz szükséges aláírásokat. Éppen ezért elsősorban a Fidesztől várunk választ arra, hogy miért akadályozzák minden eszközzel a népszavazás kiírását” – fogalmazott az LMP politikusa, hozzátéve, az előregisztrációs kampányban már többezren kifejezték támogatásukat.

Összesen 59 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Ez a reklám helye:-)))))

Össze éppen összefoghatnának. De egy nem nagy valószínűséggel esetleg feltételezhető győzelmük termonukleáris reakció gyorsaságával vetné szét őket.

Mivel ők nem fognak össze, ezért össze kell fogni őket.
Jó szorosan.

Nem hallottam róla.

Iktasd ki a reklámokat.

Annyiban, amennyiben a ruszofobia imamalom-tekeresre emlekezteto alaptalan es parttalan eroltetese vilagosfeju...

És mi a pöcsöm az az Együtt?
És mi a tököm az az Párbeszéd?
És mi a bré az a Liberálisok?
És hova tűnt Bokros Lala?

Mennyi kínzó kérdés:)

A Momentum aláírás gyűjtése sem "összefogás" volt , hanem egy elvakult , megvezetett balos tömeg egyszeri félrevezetése . Miután ez már kiderült , aligha lesz itt újabb aláírás gyűjtés , hiszen mára már a balosoknak is világos , hogy egy balos párt átverte a többit...

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés