Mennyi egy liter tej? Attól függ!

2017. március 21. 14:22
Nálunk én vásárolok be, minden árat ismerek, válaszolt tejárat firtató kérdésünkre Fodor Gábor. Ezzel minden általunk megkérdezett parlamenti politikus így volt, a fideszes Pócs János tévesztett csak, de nem nagyot. Azonnali kérdések perce.

Miután Fekete-Győr András, a Momentum Mozgalom elnöke is eltalálta a Mandinernek nyilatkozva, mennyibe kerül egy liter tej, tettünk egy kört a parlamentben, hogy leellenőrizzük, mennyire vannak képben a politikusok. Nos, nem is kicsit.

Csupa domesztikált, aktívan boltba járó férfit sikerült csak elkapni az Azonnali kérdések perce eheti adásában, honanyákat keresve sem találtunk. A jobbikos Mirkóczki Ádám, valamint a liberális Fodor Gábor büszkén mesélték a Mandinernek, hogy ők intézik otthon a bevásárlást. Fodor hozzátette: szeretik a tejet, szívesen fogyasztják, Mirkóczki pedig arról beszélt, akár zsíros, akár kevésbé az, fő, hogy magyar legyen.

Az LMP-s Sallai Róbert Benedek olyan pontossággal mondta fel az árakat, mintha egész életében nem tanult volna másról, csak a tej fogyasztói árának aktuális állásáról. Ami a KSH honlapján is elérhető amúgy: eszerint februárban az 1,5 százalékos zsírtartalmú tehéntej literjének átlagára 202 forint volt, míg a zsírosabbé 214 forint. Az átlagártól legmesszebbre a fideszes Pócs János lőtte be a tejárat: a Jász-Nagykun-Szolnok megyei országgyűlési képviselő először 130 forintot mondott.

A szocialista agrárpolitikus, Gőgös Zoltán szakértői szerepben tündökölve még az előállítási költségekbe is beavatta volna a Mandinert.

Összesen 26 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Szerintem az válaszolt megfelelően, aki azt mondta; Attól függ! 130 forintnál kezdődik.
Az interneten lehet ellenőrizni.
A KSH átlagot közöl.

Kinél jelentkezik a nagyobb profit? Ki nyeli le az ÁFA csökkenést.

"Magyarországon a nyerstej országos termelői átlagára 91,92 forint/kilogramm volt 2017 februárjában.

A nyerstej felvásárlása a 2016. februárinál 4 százalékkal, az előző havinál 8 százalékkal volt kevesebb. Magyarországon a nyerstej kiviteli ára a belpiaci árnál 6 százalékkal magasabb, 97,16 forint/kilogramm volt 2017 februárjában, egy hónap alatt 5 százalékkal csökkent, az előző év februárját viszont 47 százalékkal haladta meg."

Válaszok:
Berecskereki | 2017. március 21. 16:31

Az a képviselő aki az agráriummal foglalkozik, vagy az ÁFA eltüntetéséről szónokol, illik tudnia az árakat és az önköltségeket. Nemcsak a fogyasztói, hanem a termelő árakat is. Sőt! A nemzetközi árakat is.

Amikor az agrár vállalkozók végeztem pénzügyi tanácsadást - hitelkérelmek, pályázatok - minden esetben figyelemmel kísértem ezek változását.
Az önköltség számításnál sem mindegy, hogy milyen technológiát alkalmaznak. Állattartásnál pedig vásárolja, vagy saját maga állítja elő a vállalkozó az abraktakarmányt. Ugyancsak befolyásolja a költségeket a rideg állattartás is.

Így igaz. Csak annyival egészíteném ki, hogy tejföl is lesz és túrót is lehet készíteni.

Kész meg Gabriella tej nélkül is tud túrót készíteni. Mást se mondanak, mint a nagy túróst.

:D

Leskelődünk? Leskelődünk?!

Gyerekkoromban Nagyanyám tartott tehenet. Alig vártam, hogy megfejje már mentem a bögrével.
Imádtam az aludttejet, lisztes tercet. A savót nyáron lehűtve italnak fogyasztottuk. Túró+tejföl+vágott újhagyma, kemencébe sült friss kenyérrel. Régi szép idők!

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés