Pharaon professzor

2016. november 14. 15:06

Lakner Dávid
Magyar Nemzet
Ha mindenki szemet huny a milliárdos tevékenysége felett, attól nem Pharaon lesz ártatlanabb, hanem a világ korruptabb és élhetetlenebb.

„Az a helyzet, hogy ezt a szaúdi milliárdost valóban nem lehet csak úgy a kormány nyakába varrni. Ghaith Pharaont a szaúdi királyi és nem a fideszes holdudvar termelte ki magából, világbotrányt jelentő ügyei­nek jó része is évtizedekkel korábbra datálható. Ilyen mindaz az elképesztő léptékű csalás, pénzmosás, fegyverkereskedelem és terrorizmus támogatása, amit a hozzá tartozó Bank of Credit and Commerce International (BCCI) létezése során végre tudott hajtani. De a gyanú szerint a BCCI elősegítette az illegális bevándorlást is, hogy tényleg teljes legyen a lista. A Time beszámolt egy történetről: mikor egy pakisztáni BCCI-tisztviselő Amerikába szökött, Pharaon bankja megölette a testvérét és megerőszakoltatta a feleségét. Az elmenekült férfi tanúskodni már nem mert – idézte fel a történetet az október 20-i Magyar Narancs.

Mindezek következtében is Pharaont több évtizede keresi az Interpol – nyilván nem Orbánék döntöttek úgy, hogy azért nem olyan sürgős megtalálni őt. A tíz éve Szicíliában lerohant jachtját nem a magyar kormányfő kérésére hagyták el végül a kommandósok, és nem is a Fidesz kérte, hogy hadd faroljon be szabadon a görög partokhoz Pharaon hajója 2005-ben. Ahogy 2008-ban az amerikai hadsereg sem épp a mi kérésünkre kötött vígan szerződést Pharaon egyik cégével.

Csak ne kötött volna aztán szerződést az állami résztulajdonban álló Mol Nyrt. a szaúdi milliárdos által vezetett Pakistan Oil Fields Limiteddel 2015 áprilisában! Csak ne mondaná most a Mol, hogy a körözés nem befolyásolja a szerződést! Csak ne nevezte volna Orbán Viktor Pha­raon professzornak azt a férfit, akinek a kiszervezett cége ingatlant szerzett a magyar miniszterelnök házával szemben. Csak ne vették volna meg a különböző Pharaon nevű cégek Magyarország számos értékes kastélyát Hőgyésztől Seregélyesig vagy épp a Postabank-székházat miniszterelnök-közeli eladóktól!

Merthogy ha az amerikai hatóságokra nem is, Tiborcz Istvánra azért már lehet befolyása a magyar kormányfőnek. És egyre valószínűbbnek tűnik az eddig látottak alapján: a magyar kormány közelében úgy döntöttek, ha már mindenki ezt csinálja, nekünk miért ne legyen szabad: működjünk együtt mi is a szaú­diak Pharaonjával. Ha nem küldték az amerikaiak idejében az ujjlenyomatot, mi is mondhatjuk, hogy két-három Pharaon is létezhet: egyszóval, elkenhető az ügy.

Csakhogy ez nem ilyen egyszerű. Ha a BCCI egykori felfuttatója amerikai vezetőket is megkenhet, és évtizedes körözést úszhat meg, attól még ugyanúgy nemzetközi bűnöző marad, aki rémületes dolgokat tudott keresztülvinni. És rémületes kapcsolatai lehetnek még mindig. Ilyen szempontból nemzetbiztonsági kockázat, ha cége a miniszterelnökével szemben vásárol meg egy ingatlant, vagy ha valami görög betűs Pharaon-cég magyarországi kastélyportfólió kiépítésébe kezd. Ha mindenki szemet huny a milliárdos tevékenysége felett, attól nem Pharaon lesz ártatlanabb, hanem a világ korruptabb és élhetetlenebb. Köztük Magyarország, amelynek vezetői sajnos hetek óta összehordanak hetet-havat erről az ügyről. Hallhattuk már Lázár Jánostól, hogy azt sem tudja, kiről van szó, egészen Kontrát Károly bejelentéséig, miszerint nincs ilyen nevű ember Magyarországon, de ha lesz, majd elfogják. És eddig hogy vihette keresztül mindazt, amit keresztülvitt? Mi a helyzet Pharaon segítőivel, Zaid Naffa tiszteletbeli jordán konzullal vagy Ammar Abu Namous jordán ügyvéddel? Velük felvette már valaki a kapcsolatot? Mi lesz a kastélyokkal, mi lesz a Mol-üzlettel? Vagy ezt az egészet csendben szerették volna megúszni, hátha elkerülhető a nagyobb botrány? Egy Juhász Péter által kiszivárogtatott belügyi irat szerint tudták, kiről van szó, már akkor, amikor a szaúdi félnél rákérdeztek a milliárdosra.

És tudják most is, mit gondoljanak róla. S hogy nemzetközi bűnözőről professzorként beszéljen a kormányfő, hát azt már az amerikaiak nem kérték tőle.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 19 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Ha mindenki szemet huny a milliárdos tevékenysége felett, attól nem Gy.F. lesz ártatlanabb, hanem a világ korruptabb és élhetetlenebb.

"Pharaont több évtizede keresi az Interpol" - csak az amerikai hadsereg nem tudott róla:
"Pharaon was awarded a total of $120 million in contracts by the United States military in 2008" (Wikipedia)
Persze, jobb egy ilyen embertől óvakodni.

Most akkor Trump is szégyellje magát?
Mikor értik már meg: Pharaon -t nem más, mint az Interpol körözi, ha igaz, nerm Magyarország, hanem az USA körözteti.
Ha nem küldenek róla információt a titkosszolgálatok, akkor két eset lehetséges:
Senki sem tudja, hogy huszonnégy éve nem fontos senkinek ez a körözés, vagy minden egyes Magyarországra érkező üzletember után elkezd érdeklődni a magyar titkosszolgálat.
Más út van?
Van, hát !
Ez a mindennapos ordibálás, hadd rögzüljön az ATV-s öregasszonyok fülében , hogy Orbán már megint...
Azt ki vizsgálja meg, hogy az előző kormányok hogyan viszonyultak ehhez az emberhez?
Az meg nem lehet, hogy senki nem meri megszagolni sem az illetőt?

Nem nagyon értem, miért kell minden perifériális ügyből műbalhét csinálni? Elkövettek nálunk valamilyen bűncselekmény a szóban forgó cégek? Vagy ez a "terrorista professzor"? Nem? Akkor mi a gond? Ha mások üzletelhetnek vele, akkor mi miért nem? Mert csúnya? Mert mi olyan jó fiúk vagyunk? Nyugati cégek miért üzletelhetnek mindenféle csúnyákkal évtizedek óta?

A baloldal nagy vonzalmat érez olyan maguk áltak kreált , zavarosan tálalt esetekhez , melyek gyakori ragozásával csak annyit nyomatékosítanak , hogy a lényeges szakmai , gazdasági kérdésekhez nem konyítanak .

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés