Zöldhisztéria a Ligetben

2016. május 1. 10:07

Bencsik Gábor
Magyar Idők
Közönséges hisztéria az, ami a Városligetben zajlik, nem pedig felelős cselekvés. A Városligetben mindig is vágtak ki fákat és mindig is ültettek helyettük másikat.

„Európa-szerte szelíd tekintetű »zöldek« láncolják magukat a bodzabokrokhoz, hogy ezzel tiltakozzanak a nemes növény eltávolítása ellen – és a szelíd tekintet mögött ugyanaz az engesztelhetetlenség rejtőzik, mint évszázadok óta minden doktriner elméjében. Egy tapodtat sem engedünk – hirdetik, mintha létezne olyan társadalmi probléma, amelyre csak igen vagy nem válasz volna adható.

A budapesti Városliget fáit a testükkel óvják hevült ifjak és tisztességben megőszült egyetemi tanárok – mintha a Városligetben nem volna évszázadok óta természetes dolog, hogy fákat vágnak ki és ültetnek. Mintha a jelen pillanat az időben kimerevítendő érték volna, és mostantól örökre úgy kellene maradnia mindennek, ahogy éppen van. Ráadásul meglehetősen rosszul van. A Városliget lombjai alatt szégyenfoltok rejtőznek, málló romok, parkolóvá züllött sétautak, még mindig betonsivatag az egykori Felvonulás tér, a rákosista-kádárista felvonulások színpada – ezt kellene örök változatlanságban őrizni?

Közönséges hisztéria az, ami a Városligetben zajlik, nem pedig felelős cselekvés. Az építkezések miatt tizenkilenc elöregedett és tizenöt egészséges fát kell kivágni (utóbbiak közül ötöt át lehet ültetni), helyettük ötven új fát ültetnek. Ez volna az a világraszóló skandalum, ami miatt élőláncot kell alkotni az esti tévéhíradók kamerái előtt? Aki csak egy kicsit is gondolkodik, az pontosan tudja: ekkora méretű parkban évente szükséges ennyi beavatkozás. A Városligetben mindig is vágtak ki fákat és mindig is ültettek helyettük másikat – kivéve persze a szélén a betonsivatagot.

És az ugyan miért volna tűrhetetlen, hogy épületek is emelkednek majd a Városligetben? Miért baj az, ha van miért odamenni? Hogy egy városi nagy park funkció nélkül milyen halott, arra szomorúan jó példa a szintén budapesti Népliget, néhány kilométerrel arrébb. Oda a kutya sem megy, sötétedés után nem is tanácsos – a Népliget olyan, mintha nem is a főváros része volna. Pedig még metróállomása is van, autóval lehet parkolni, van hely, vannak fák, van fű – csak emberek nincsenek.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 80 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Az egész "Liget zűrnél" szerintem a gond az, hogy nem készítettek egy nívós számítógépes animációt "az ilyen volt, ilyen lesz" bemutatására. Nem kerülne olyan sokba és akkor tényleg mindenki a látvány alapján dönthetne, mindenféle érzelem és előítélet nélkül.

A Liget-dúlás ellen nemcsak a zöldek, liberálisok és balodlaliak tiltakoznak, hanem minden értelmes, a környezetéért aggódó ember. Köztük olyan konzervatívok is mint Bod Péter Ákos, Jeszenszky Géza, Horányi Özséb, Sólyom László, Szörényi levente, Lányi András, Körmendy Imre, Zelnik József, Steiger Kornél, Schwendtner Tibor stb.

Én a múzeumi negyedet bemutató animációra emlékszem, az igazán meggyőző az lenne, ha az egész Ligetet bemutatnák, mert az lenne az igazán hatásos. Akkor szépen látszana, hogy mennyi zöldterület van (elég elhanyagolva) és mennyi lesz.

Kedves Bencsik Gábor, a Városliget nem halott!
A Városliget nagyon jól betölti a pihenő park funkcióját.
Én csak tudom, hiszen évtizedek óta a Liget közelében lakom, és rendszeresen sétálok, futok, fagyizok ott.
Most is onnan jövök.

Na, ami most/ma (!) van, az rémes. Lényegében előre vetíti, hogy milyen lesz a Liget múzeum negyedként.
Akkor valóban autók fogják felverni a Liget csöndjét, ellepni a sétáló utakat. Ugyanúgy, mint most a majálison.
És végül: mióta szükséges egy zöld terület felújításához, szépítéséhez beton monstrumokat építeni? Ha tényleg szépíteni akarnak, akkor bontsák le azt a két-három kis beton építményt, melyekkel még az ötvenes, hatvanas években rondították a Ligetet.

Az, hogy miért éppen a Ligetbe (és nem a sok üres, belvárosi telekre) akarnak beton tömböket felhúzni, azt legföljebb csak Baán László érti. Vagy még ő sem!

Hosszan válaszoltál, de nem arra, amit kérdeztem.
Mert arra nincs normális válasz. Csak hablaty.

A múzeumi negyed mindig a Városligetben volt???
Nem sok múzeumban járhattál!

...és hajrá mszp! ugye?
az nem zavarja a lelkes Liget rombolókat, hogy a fidesz milyen szépen összefeküdt az mszp-vel, egyelőre csak zuglóban

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés