Polgár és jogállam

2016. március 16. 9:26

Stumpf István
A magyar polgár
A polgári erények helyét egyre inkább a féktelen karriervágy és gazdagodás hajszolása veszi át. Az értékalapú elkötelezettség helyébe mindinkább a feltétlen lojalitás lép.

„Az alkotmányozó többség birtokában új Alaptörvényt léptetett életbe, kiterjesztette a politikai zsákmányrendszer tradicionális határait: a fontosabb közjogi pozíciókba a saját jelöltjeit juttatta be. A kormányzati politikai célok végrehajtását megtorpedózó Alkotmánybíróság hatáskörét szűkítette a gazdasági alkotmányosság területén, felemelte az alkotmánybírák számát, eltiltotta a testületet az alkotmánymódosítások alkotmányosságának tartalmi vizsgálatától. Nyilvánvalóvá tette, hogy a politikai alkotmányosság talaján állva a nép által választott parlament kezében kívánja tartani a társadalom legfontosabb kérdéseinek eldöntését, és elejét akarja venni mindenfajta bírói aktivizmusnak és jurisztokratikus (Pokol, 2015) hatalomgyakorlásnak. Az alkotmányozó többség magabiztosságával, rohamtempóban törvények százait fogadtatta el, a korábban oly fontosnak tartott jogállami értékek (pl. a hatalommegosztás kö- vetelménye, a visszamenőleges hatályú jogalkotás tilalma, a parlamenti döntéshozatali szabályok betartása, tulajdon szentsége) alárendelődtek a vegytiszta hatalmi érdekeknek és rendszerépítő politikai célkitűzéseknek. A csúcsra járatott hatalomkoncentráció megnövelte a kormány cselekvőképességét, de jelentősen erodálta az alkotmányos demokráciába vetett hitet. A kulturális-oktatási, valamint egészségügyi-szociális alrendszerekben kialakult működési zavarok a konzervatív értelmiségi körökben is elégedetlenséget okoztak. A radikális társadalomátalakítás vesztesei és az őket képviselő ellenzéki pártok nem voltak képesek megakadályozni a keresztény-konzervatív pártok újabb kétharmados győzelmét. A választási sikert követően azonban felszínre került a szakkollégiumi generáció legerősebb belső párosa (Orbán–Simicska) közötti feszültség. Ami korábban elképzelhetetlennek tűnt: a generáció legnagyobb politikai tőkése és legnagyobb gazdasági tőkése egymás ellen fordult, felbomlott a több mint harminc éve tartó szolidaritás és barátság. Új törésvonalak jelentek meg a hatalom belső köreiben, a Fidesz új generációjának már semmit sem jelentett a szakkollégiumi időszak közösségi érték- és élményvilága. Sokuk számára a hatalmi pozíciók birtoklása, a szimbolikus és anyagi javak gyarapítása lényegesen nagyobb motiváló erővel bírt, mint a politikai közösséghez tartozás élménye, illetve a nemzeti ügyek szolgálatának ethosza. (...)

Az ország polgárainak többsége egyáltalán nincs euforikus hangulatban. Sok jól képzett szakember és fiatal hagyja el az országot, és keres külföldön munkát. A polgári erények (szorgalom, tehetség és tudás megbecsülése, mértéktartás, tisztesség) helyét egyre inkább a féktelen karriervágy és gazdagodás hajszolása veszi át. Az értékalapú elkötelezettség helyébe mindinkább a feltétlen lojalitás lép, a racionális érvelést pedig háttérbe szorítja az olykor demagógiába hajló populizmus. Nem szerencsés, ha a feltörekvő gazdasági és politikai elitcsoportok által is támogatott »celeb-kultúra« válik a társadalom számára felkínált magatartásmintává. A Polgári Magyarország programjának egyik kitüntetett célja az volt, hogy a posztkommunista politikai és kapcsolati tőke konverziója révén gazdasági hatalomhoz jutott, »megalvadt« struktúrákat szét kell zúzni. Ha a mostani elitváltás a polgári értékrend szempontjából ugyanolyan deficites módon zajlik le, mint huszonöt évvel ezelőtt, akkor nem lesz hosszú életű. A fiatal demokraták alapító generációjának emlékezniük kell arra, hogy mi ellen lázadtak egykoron. Ha egy rendszer elveszíti tehetséges fiataljait, ha a politika nem kínál azonosulási lehetőséget számukra, ha a tudás és a hozzáértés helyett pusztán a lojalitás válik a karrier feltételévé, akkor nem lesz emelkedő nemzet Magyarországból.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 123 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Mert egyébként nincs igaza és minden rendben az oktatásban?

"A polgári erények helyét egyre inkább a féktelen karriervágy és gazdagodás hajszolása veszi át?" Ugyan már. A Fideszt mindig is a pénz és a hatalom mozgatta, nem az erkölcs. A Századvéges G. Fodor évekkel ezelőtt kimondta, hogy a "polgári értékek" kifejezés csak egy politikai blöff. Amúgy különös, hogy a régóta jogászkodó, Fidesz-alapember Stumpf csak most vette észre, hogy egy Kádár-rendszerre hajazó, autoriter szörnyállam kiépítésében segédkezett.

Bár elsőre én is lehülyéztem magamban, valójában Stumpf esszéjéből idézett, ami kicsit tompítja a hatalmas kormánykritika élét.

Viszont az is igaz, hogy a kis hülye pont ott vágja el az idézetet, ahol a kritika kezdődne. Az idézett utolsó és a nem idézett következő mondat ugyanis pont ez:

"Magyarország népszerű kulturális és turisztikai célponttá vált. A sikerek sűrű ködként takarják el a társadalom mind szélesebb köreiben felhalmozódott feszültségeket.
Az ország polgárainak többsége egyáltalán nincs euforikus hangulatban. Sok jól képzett szakember és fiatal hagyja el az országot, és keres külföldön munkát. A polgári erények (szorgalom, tehetség és tudás megbecsülése, mértéktartás, tisztesség) helyét egyre inkább a féktelen karriervágy és gazdagodás hajszolása veszi át. Az értékalapú elkötelezettség helyébe mindinkább a feltétlen lojalitás lép, a racionális érvelést pedig háttérbe szorítja az olykor demagógiába hajló populizmus."

Teljes anyag: http://www.tarki.hu/hu/news/20..

Franciaországban minden második héten országos strájk van, mégis az EU és a világ egyik legerősebb gazdaság. A sztrájk egy eszköz, a hiányosságok elleni, hiányosságok elhárításáért való küzdelem eszköze. Egyébként a kormányon kívül kinek felelnek meg a közoktatásban kialakult körülmények? A gyerekeid apjaként neked megfelelnek?

"..Annak idején őt az ELTE, megbízható párttagként ellenőrnek, felügyelőnek, cenzornak nevezte ki a szakkollégium élére. Stumpf az egypártrendszer megbízottja, a börtönőr, ugyanakkor a lázadó ifjak védelmezője.

Amint szociológiaprofesszorom mondta, ajtó avagy ablak: mindkét irányba megy rajta a levegő. Stumpf az, aki korlátozza beosztottjait, másfelől a reform keretében új diskurzusokat engedélyez. Ő tehát a börtönőr, a rabok pedig a kollégisták


De Stumpf Istvánnak Horváth István belügyminiszter az apósa, s jó barátjuk a Népfront-főtitkár Pozsgay Imre. A szakkollégium el is megy a határokig..."

PÜNKÖSTI ÁRPÁD-Szeplőtelen fogantatás

http://nol.hu/archivum/archiv-..

Első gondolatom persze megint az, hogy íme egy DIKTATÚRA. :)))
Ahol a kormányoldal által kinevezett, jelenleg is hivatalban lévő alkotmánybíró (a volt kancellárminiszter) teljes természetességgel ír a kormányoldalt bíráló esszét.
(Ami végképp legszebb az egészben: többek között az ő kinevezése volt az ellenzék által úgy beállítva, mint a Fidesz végtelenül mohó, pártelvű zsákmányszerzése... :DDD "Stumpf, a pártkatona" mint alkotmánybíró.)

Mely esszében kifejtett kritika, főleg a jogállamiság kereteinek feszegetését illetően alapvetően jogos, nyilvánvalóan. Nekem is ez a fő kritikám az Orbán-kormánnyal szemben, minden erényüket és teljesítményüket elismerve.

Azt is hozzáteszem végül, hogy maga Stumpf is politikai szereplő, nem (!) ismerjük pontosan a motivációit (lehet tisztességes is, lehet sértődöttség-alapú, de lehet megfontolt, Orbán-ellenes szándék is mögötte), szóval csak óvatosan.

Válaszok:
Berecskereki | 2016. március 16. 13:25
Berecskereki | 2016. március 16. 13:33

1.Stumpf idealista , nagyon steril , légüres térben mozgó , sok önkényes-szubjektív momentumot tartalmazó moralizálása helyett Orbán szintén erkölcsi alapú , de praktikus , reálpoliitkai kormányzása az , amit támogatni lehet .
2. Stumpf nosztalgiázása mércének vesz egy soha nem létezett tökéletes-múltbeli állapotot , s édesbús lebegésben elbeszél a konkrét valóság mellett .
3. Orbán ugyanúgy ismeri az ideális viszonyokat , de azért tudja előrevezetni az országot , mert nem tér ki a hús-vér valóság elől , hanem az eszményhez közelíti .
4. Stumpf álomvilágát sok politikus megígérte már , de semmit nem értek el , mert a valóság kemény közegében zátonyra futottak .

Válaszok:
ThunderDan | 2016. március 16. 11:40
Google | 2016. március 16. 12:39

A kritikát elolvastam, jó részével nem értek egyet. Amit kifogásol, az a kitűzött cél elérése szepontjából (az országnak és népének jobb éelet teremtése) hátráltó tényezők, mert öncélú obstuálásra adnak alkalmat.

Visznt a kritikának van helye, csak szerintem éppen nem ezen a területen.
Az én kritikám arról szól, hogy sokszor olyan fontos területeken hátrálnak meg, ahol nem kellene (például a reál területek ösztöndíjakkal történő kiemelése és ösztönzése) és olyan területeken tűnnek hajthatatlannak (túl sokáig) ahol kompromisszumokkal elöbbre lehetne lépni. Egyáltalán - miközben a rendre nagy szükség van - a kőkeméby szabálybetarttatás (főleg, ha a szábályok nem hibátlanok) lemerevít minden rendszert, azok elveszítik flexibilitásukat. Az nem helyes, hogy csak a vélt vagy valós erő készteti meghátrálásra (akkor is ha káros) a hatalmat.

Belátom a hatalmgyakorlás legnehezebb része megtalálni a helyes arányokat és a legfontosabb dolgok keresztül vitelének módozatait. Azt is el kell ismerni, hogy sok területen nagyon komoly eredmények vannak és előrelépés történt.

Válaszok:
ThunderDan | 2016. március 16. 11:40

Igen, ez nagyon fontos tényező.
A kormányzás egy reális valami, ahol a kőkemény REALITÁSOK között kell teljesíteni. Egészen nyilvánvaló, hogy speciel Stumpf alkalmatlan lenne hatékony kormányzásra (sőt, már a kormányra kerülésre is). Szóval a kritikát a helyén kell kezelni.

Válaszok:
péterx | 2016. március 16. 11:58

A sok tehetseges fiatal is elhagyja Magyarorszagot, de ezzel nincs mit kezdeni.Magyarorszagnak soha nem lesznek olyan anyagi lehetosegei, mint a volt gyarmatosito Nyugatnak. Lehet barmit mondani, legtobbek a mogyorora hajtanak, ugy itthon, mint a muvelt Nyugaton. Aztan ra lehet mindezt fogni a Fideszre. Persze. Korrupcio meg tenyleg az, amibol minket kihagynak.
Stumph is pont mostanra okosodott ki? Ki ketjen bocsanatot tole?

Válaszok:
tommybravo | 2016. március 16. 11:59

El kell olvasni a könyvet, könnyebb megérteni az akkori és a mostani történéseket.

1.Stumfnak tudnia kellene , hogy amit ír ,fekete-fehér leegyszerűsítés : az egykori eszményi , és az azt állítólag megtagadó Orbán-Fidesz .
2. Egy valaha aktív politikus hogy lehet ennyire naiv ?
3. Az írását olvasó választópolgár jól teszi , ha a Fideszt ÉS / ! / a mostani ellenzéket is a maga konkrét politikai teljesítménye alapján ítéli meg .
4. A teljesítmény pedig toronymagasan Orbánt igazolja !

Tesó, azért Finnország, Németország, Svájc vagy Svédország nem kifejezetten a gyarmatunk zsírján gazdagodott meg. Lehet, hogy nincsenek ugyanolyan anyagi lehetőségeink, de pont ezért kellene a meglévőeket a lehető leghatékonyabban befektetni. Az oktatás például elég jó hozammal kecsegtet az állam szempontjából is.

Válaszok:
Google | 2016. március 16. 12:32

Elszámoltatás???? Felelősségre vonás?


http://vastagbor.blog.hu/2011/..

Válaszok:
Laibach | 2016. március 16. 12:26

"..Az üzemeltetési időszakban fizetendő alap rendelkezésre állási díjak várható nominális összege az M6 Dunaújváros-Szekszárd közötti szakasz esetében 334,8 Mrd Ft, az M6 Szekszárd-Pécs közötti szakasz esetében 662,9 Mrd Ft 28 év alatt.

Az alap rendelkezésre állási díjak tényleges alakulása mindkét koncessziós szerződés esetén 8-9%-kal meghaladta a tervezett értékeket. A Dunaújváros-Szekszárd szakaszon havonta átlagosan 15,6 millió Ft/km/hó, a Szekszárd-Bóly szakaszon 22,3 millió Ft/km/hó volt az alap rendelkezésre állási díj értéke. A 40%-os eltérés a magasabb építési (völgyhidak, alagút) költségek eredménye.

Magyarország, én így szeretlek!.."

Válaszok:
Laibach | 2016. március 16. 12:30

"..A magyar állam havonta 2 milliárd forint rendelkezésre állási díjat fizet az AKA Rt.-nek az M5-ös autópályaért. 2030-ig. Havonta.
Megkíméllek Titeket a fejszámolástól, az 528 milliárd forint.
Egy 1995-ben átadott autópályáért ...Szerencsére itt megvannak kik kötötték ezt a szerződést, nem úgy mint a 4-es metrónál :

Az állam 1994. május 2-án kötött szerződést az Alföld Koncessziós Autópálya Rt-vel 35 évre. Wikipedia. Itt volt ugye az a bicskanyitogató útdíjas-kapus rendszer, nyári munkában még én is szedtem az útdíjat diákmunkában Újhartyánnál ...:-(
Aztán Medgyessy-kormány 2004 elején döntött úgy, hogy nem halogatja tovább az M5-ös bevonását a matricás rendszerbe. Ennek érdekében - az állami ÁAK-n keresztül - 21 milliárd forintért megvásárolta az AKA 40 százalékát, és vállalta, hogy 2030-ig minden esztendőben átutal egy ugyanekkora nagyságrendű summát az osztrák-francia eladóknak ("rendelkezésre állási díj" címén).Nem szeretem a lélegeztetőgépes hasonlatot elővenni, de havi mondjuk 50 000 forint adóbefizetéssel számolva minden hónapban 40 000 (!) ember csak az AKA Rt-nak adózik, hogy meglegyen az a fránya havi 2 milliárd.

Szóval Horn, Medgyessy ez igen srácok! Fasza dolog szórni az állam (vagyis az emberek) pénzét mi ? Megint jól járt egy Rt....Megint megcsináltátok !.."http://vastagbor.blog.hu/2008/..

Válaszok:
Laibach | 2016. március 16. 12:30

Semmi felelősségre vonás, élnek amíg meg nem halnak..

És akkor már indokolt senki által nem látogatott stadionokat építeni?

"Tesó", te hoztad fel példának Svájcot; szeretnéd tudni, miből gazdagodott meg? Vagy tudod, hol van a világ mocskos pénzeinek legjava letétben?

ja, úgy könnyű mindenkinek mindent beígérni, hogy már futunk is az IMF-hez megerősítésért!
Láttuk már az MSZMP-t osztogatni, aztán pedig fosztogatni, nem kell ezt a vonalat tovább erőltetni!
Színes, kockás forradalmakat robbantanak ki, aztán a jónép abból koldul! Csak erre van példa az utóbbi időkben.

Szerintem Stumpf nem pártkatona. Egy öntörvényű, én majd megmondom típusú személy. Ha durván akarnék fogalamazni az ist mondhatnám: karrierista.
- 1988-ban a Magyarországi Ifjúsági Szervezetek Országos Tanácsa (MISZOT) elnöke.
- 1989 és 1990 között a Hazafias Népfront egyik utolsó alelnöke. Tagja az MSZMP-nek.
-1991-ben Göncz Árpád akkori köztársasági elnök ifjúságpolitikai tanácsadója lett, erről a tisztségről 1994-ben lemondott. Közben 1991 és 1992 között az Európa Tanács ifjúsági központ és alapítvány tanácsadó testületének tagja.
-1991 és 1992 között az Európa Tanács ifjúsági központ és alapítvány tanácsadó testületének tagja.
- 1998-ban, a jobboldal választási győzelme után megalakult Orbán-kormányban a Miniszterelnöki Hivatal vezetője lett, miniszteri rangban („kancelláriaminiszter”). 2000 és 2002 között ilyen minőségében a miniszterelnök helyettese volt.
- A 2010-ben megalakuló második Orbán-kormány idején, Orbán Viktor miniszterelnök tanácsadó testületének tagja, később tisztségéről lemondott, miután a kormányfő az Alkotmánybíróság tagjának jelölte és az Országgyűlés alkotmánybíróvá választotta.
A megválasztása körüli bonyodalmakra talán még vannak akik emlékeznek.

Mindezek után még azt mondja; "A polgári erények (szorgalom, tehetség és tudás megbecsülése, mértéktartás, tisztesség) helyét egyre inkább a féktelen karriervágy és gazdagodás hajszolása veszi át."

A másik. Amennyiben olyan alkotmányunk, alaptörvényünk lenne, amely mellőzi a volt elődjének a "láthatatlan törvény"-re való megfogalmazását és csak keretet adna a törvényi szabályozásoknak, nem tartalmazna részletekbe menő előírásokat, és a bíróságon ezek a törvények megtámadhatók lennének (L. USA), nem lenne szükség az Alkotmány Bíróságra.

Az Orbán-Simicska párharcnak pedig semmi köze nincs ahhoz, amit Stumpf láttatni akar. Simicska túltolta a biciklit és azt hitte a végén, hogy ő kormányoz.Amennyiben mégis lenne köze ahhoz amit Stumpf vizionál, akkor Simicskát akár vele is be lehetne helyettesíteni.

Így marad Stumpf írásában a szép, hangzatos szavak, amelynek semmi köze sincs a valósághoz és a szerző teljes eddigi munkásságát figyelembe véve, mér hitelesnek sem tűnik.

Válaszok:
tommybravo | 2016. március 16. 13:34

Egy másik.

Stumpf ideológiai vonalvezetésében erősen érződik az 1988-89-es SZDSZ vezetésének az ideológiája.

Természetesen elfogadom: Kinek a pap, kinek a papné, nekem inkább a lánya.

Attól, hogy Stumpf személyét támadod, az általa leírt szavak lehetnek értelmesek. Az nem vitamódszer, hogy személyében támadod, vitázz a mondanivalójával.

Pl. "Sokuk számára a hatalmi pozíciók birtoklása, a szimbolikus és anyagi javak gyarapítása lényegesen nagyobb motiváló erővel bírt, mint a politikai közösséghez tartozás élménye, illetve a nemzeti ügyek szolgálatának ethosza."
Talán még te is egyetértesz azzal, hogy ez jól leírja például Rogán és Lázár hozzáállását.

Az Orbán-Simicska ügyre írtam, hogy nincs köze, ahhoz amit láttatni akar Stumpf. Ez a véleményem és ezt nem változtatom meg. Számtalan tény bizonyítja a véleményem igazát.

Nem sározom Stumpfot. Elismerem szakmai tudását, politikai ravaszságát. Kiválóan ért a szavak kiforgatásához, így én csak kisinas elehetnék mellette ez utóbbi tekintetében.

Abban is tévedésbe vagy, hogy a munkásságát azért idéztem, mert "bolsevik ügynök volt, az anyja meg különben is egy malomtulajdonos kulák szeretője volt.", illetve, hogy ilyennek tartanám. Az idézettekkel kapcsolatban az állításom is leírtam és ennek semmi köze sincs a szerző szakmaiságához. Amihez köze van azt pedig idéztem tőle.

Zárógondolatként pedig megismétlem; Stumpf ideológiai vonalvezetésében erősen érződik az 1988-89-es SZDSZ vezetésének az ideológiája.

Megjegyzem; néha a tiéden is. ;-)

Nem keverem össze. Tölgyessyt személyesen ismerem nemcsak az írásaiból, beszédeiből. Stumpfot viszont csak az írásaiból, beszédeiből. Bár van köztük hasonlóság, de egymástól lényegesen két eltérő karakter. Tölgyessy inkább közgazdász politikus, Stumpf viszont ravasz ügyvédi csűrő-csavaró ésszel megáldott jogász politikus. Így össze sem lehetne őket keverni.

kritikátlan "hívők" - írod.

Biztos vagy benne, hogy mindig valós a meglátásod, amikor és akire ezt megfogalmazod? Te nem tévedhetsz?

Ezen túl más a kritika és más a kritizálás. Nagyon sokszor a kettőt összeverik, vagy egyiket a másikkal vegyítik. A poszt szerzője is ez utóbbit teszi.

:-)
Te is ügyvéd vagy?
Tölgyessy nyíltan teszi. Stumpf pedig csak áthallással.
Ugye azt nem kell elmagyarázni, hogy a Fideszben mindhárom ideológiai irányvonal megtalálható?
Esetenként ezek felszínre törnek és nyilvánosságot kapnak. Az ellenzék és médiája pedig ráharap, a belső bomlást vizionálva.
Így nem lep meg a viszonylag sok lájk.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés