Tüntettek a tanárok a Kossuth téren

2016. február 13. 11:55
Megtelt tüntető tanárokkal és szimpatizánsokkal a Pedagógusok Szakszervezete által szervezett demonstráción a Kossuth tér. A szombat tizenegy órára meghirdetett tüntetésen az oktatási rendszer jelenlegi helyzete miatt tiltakoztak. A tüntetésen felszólalók elmondták: nem balhézni jöttek, a GDP hat százalékát kellene az oktatásra fordítani, és „a köznevelés állatorvosi lova megdöglött, ideje lenne lovat cserélni”. A tüntetés a szózattal és öt perc néma csenddel zárult.

Esernyős tüntetőkkel telt meg a Kossuth tér szombat délután 11 órakor. A Pedagógusok Szakszervezetének demonstrációjához 48 szervezet csatlakozott. A tanárok a jelenlegi rendszer problémái miatt vonultak az utcára. Az országos tanári tüntetéssorozatokat a miskolci Herman Ottó Gimnázium petíciója váltotta ki, amit több tízezer tanár írt alá az interneten.

A tanárok az alábbiakat követelik a kormányzattól:

  • a tananyag radikális csökkentését, 
  • a kötelező tanulói óraszámok mérséklését,
  • az általános iskolában a délután négy óráig tartó kötelező benntartózkodás megszüntetését, 
  • a kötött munkaidő megszüntetését,
  • az Országos Köznevelési Tanács és a Közoktatás-politikai Tanács visszaállítását, 
  • az intézményvezetők munkáltatói és gazdálkodási jogának visszaállítását, 
  • a szakképzési centrumok jogi helyzetének rendezését, 
  • a tankönyvválasztás szabadságát, 
  • a köznevelésben a csaknem ötvenezer, az oktatást, a nevelői munkát segítő dolgozó bérének rendezését.


Sándor Mária: Mi nem balhézni jöttünk

Az eseményen a himnusz meghallgatása után következtek a felszólalók. Galkó Balázs színész a Gyermekétkeztetési Alapítvány nevében szólalt fel, Varga Andrea, az Autonóm Területi Szakszervezetek elnöke a miskolci helyzetről beszélt a tömegnek. Varga nemzeti konzultációt tartott a téren. Politikusoktól játszottak le egy mondatot, és a tömegnek válaszolni kellett, hogy igaza volt-e annak a politikusnak.

Szűcs Viktória, a Bölcsődei Dolgozók Demokratikus Szakszervezetének elnöke beszédét azzal kezdte, hogy „Többen vagyunk itt, mint a stadionokban a futballdrukkerek. Azért vagyunk itt, hogy elmondjuk a Fidesz-KDNP-eseknek eddig és ne tovább!” A beszédét így folytatta: „Ezer sebből vérzik, recseg-ropog az ország. Itt az idő, hogy tegyünk magunkért, a gyermekeinkért! Nem kormánypropagandára, látszatintézkedésekre, stadionokra van szükség, hanem létbiztonságra és kiszámítható jövőre. Meddig tűri még a magyar nép, hogy kitalicskázzák az uniós pénzt a saját és haverjaik zsebébe, miközben szenved a nép?!”

Az eseményen felszólalt Sándor Mária is, aki a fekete ruhás nővérként vált ismerté. A nővér párhuzamot vont az egészségügy, és az oktatás helyzete között, azonban szerinte a pedagógusok bátrabbak, mivel a vezetőik nem ugyanazt szajkózzák, mint a kormány, míg az egészségügyben ugyanazt mondják a vezetők. A nővér szerint arra kérte a tüntetőket, hogy a demonstráció befejezése után öt percig néma csendben maradjanak a téren, hogy megmutassák: ők nem balhézni jöttek, hanem az ország helyzetének javításáért vannak a téren, az ország összes lakosáért.

Csak papíron működik az oktatás

A Teleki Blanka Gimnázium vezetője felszólalásában elmondta: az oktatás csak papíron működik, bár papír éppen nincs az iskolákban. Pukli István elmondta: azért lett iskolaigazgató, hogy fejlessze az iskolát és elképzeléseivel javítsa azt, azonban nem lehet megvalósítani semmit, mivel azt nem engedélyezik, és nincs pénz az oktatásban. Pukli a beszédében azt követelte, hogy a GDP 6 százalékát fordítsák az oktatásra.

Az Index tudósítója szerint akiket a tömegben megkérdezett, senki nem beszélt béremelésről, mindenki a szabad tankönyvválasztást és az önálló munka lehetőségét kéri számon a kormányzaton. A Publicus Intézet Vasárnapi Híreknek végzett felmérése szerint a lakosság 75 százaléka ért egyet a tanárok követeléseivel. Az intézet szerint a Fidesz szavazók kétharmada (65 százalék) is egyetért a demonstrációval.

Diák és szülő is felszólalt a demonstráción

A PDSZ elnöke, Mendrey László is felszólalt a tüntetésen, aki szerint Orbán Viktor gerjeszti magát a tüntetést. Utána egy diák is felszólalt, aki elmondta: elege van abból, hogy napi 8 órát ülnek az iskolában, a tanárok fáradtak és nincs kedvük tanítani, boldog és motivált tanárokat szeretne.

A felszólaló szülő szerint, a mai szülőknek sokkal jobban oda kell figyelni, mi történik az iskolában. Ő havonta visz papírt az iskolába. Szerinte nem csak az eszköz és a pénzhiány, hanem a tankönyvek színvonala is komoly problémát jelent.

A pedagógusok mindaddig kitartanak, ameddig a társadalom mellettük van

A tüntetés utolsó felszólalója Galló Istvánné, a Pedagógusok Szakszervezetének (PSZ) elnöke volt, aki szerint a kormány három év kitartó munkájával tönkretette a magyar oktatást. A beszédében elmondta: a mostani rendszer rossz a gyereknek, pedagógusoknak, szülőnek, rossz az egész országnak.

A szakszervezet elnöke elmondta: elfogyott a türelmük, és nem tűrik tovább, hogy megosszák, egymás ellen fordítsák és megalázzák őket. Szerinte a rendszer teljes átalakítására van szükség, nem lehet félmegoldásokat elfogadni, és a pedagógusok, addig ki fognak tartani, amíg a társadalom mellettük áll. A beszéd végén Orbánnak is üzent Gallóné, aki először egy dakota közmondást idézett, majd azzal zárta a felszólalását, hogy „a köznevelés állatorvosi lova megdöglött, ideje lenne lovat cserélni”.

A felszólalás után a tüntetők elénekelték a himnuszt, majd Sándor Mária kérésének megfelelően öt percig néma csendben álltak a Kossuth téren. A csendet a fekete ruhás nővér törte meg Isten áldjon, Magyarország! felkiáltással. A tüntetők ezután 13 órakor hazaindultak a térről.

Palkovics: okafogyottá vált a tüntetés 

Ahogy arról a Mandiner is beszámolt, a tanárok tüntetése előtt, fél tizenegyre hívott össze sajtótájékoztatót Palkovics László, aki szerint okafogyottá vált a szombati, pedagógusok sztrájkbizottsága által szervezett fővárosi tüntetés, mivel nincs olyan, a szakszervezetek által felvetett kérdés, amelyről a köznevelési kerekasztalon, illetve külön egyeztetésen ne tárgyaltak volna. 

Az oktatási államtitkár budapesti sajtótájékoztatóján azt mondta: a felvetett problémák jelentős részével foglalkozni kell, ezért hozták létre a kerekasztalt. Ízlés kérdése, hogy valaki tárgyalni szeretni vagy inkább tüntet – jegyezte meg. Szerinte szakmai egyeztetéseket kell folytatni, és a politikát nem célszerű bevinni az iskolákba.

Összesen 553 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Hány diákot kell átminősíteni tanárrá?

2010 óta az ellenzék minden lényeges egyeztetésnél, legyen az alkotmányozás, vagy oktatásügy, a tárgyalás, egyeztetés helyett a távolmaradást, vagy a konfrontációt, a tüntetést választja, és erre buzdítja az egyeztetésre hajlamos résztvevőket is.

Mitől kéne őket ezek után hitelesnek tekinteni? Őket, akár az ilyen, olyan jogvédőket, soha nem a megoldás, hanem a feszültségkeltés, a feszültség fenntartása érdekli.

"a kötött munkaidő megszüntetését"

????????????????????????????????

A tanárképző iskolák vezetőit azonnali hatállyal ki kell rúgni: akik ilyen tanítókat képeztek ki, azok alkalmatlanok. Ez a pár meg jól meg fog náthásodni ebben az esőben - eszük mint a tyúké.

Csak dolgozni ne kelljen

https://youtu.be/oimRW1p7npU

Közvetíti valami?
Nem értem rá "médiázni", ebédelnem "kellett".

Nézz utána, volt néhány.

Mint Móricka... mindenről a Fidesz jut az eszedbe.:))
Csak bele ne zavarodj...

Permanens orbánozás megy, a legtipikusabb ballib toposzok felmondása...

Ha kisebbségben vannak, amit egyébként csak maguknak köszönhetnek, akkor sem a távolmaradás, a tüntetés a megoldás, mert az csak annyit jelent, hogy nem is akartak megoldást, kompromisszumot találni keresni.

Értem én, hogy valahogyan mutatni kell, hogy ők is vannak, bármennyire nem látszanak, de ez, így nem vezet sehová.

Ha a követeléseket teljesítené a kormány, akkor minden iskolát be kellene zárni.
Ne legyen tananyag, ne legyenek tanórák, a tanárok csináljanak, amit akarnak!

Engem nem zavar, legfeljebb adok napi hat órát a család gyerekeinek.

A,ja! Gondolhattam volna!

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés