Colleen Bell: Nem döntéshozók rokonaival kellene versenyezniük az amerikai vállalatoknak

2015. december 10. 10:51
„Nem döntéshozók rokonaival kellene versenyezniük az amerikai vállalatoknak” – utalt Colleen Bell a közbeszerzési törvény módosítására szerdán az „Átláccó” konferencián. A Portfolio.hu tudósítása szerint az amerikai nagykövet kifejtette: hazánknak Romániát kellene követnie a korrupcióellenes harcban. Éber választópolgárokra, oknyomozó újságírókra, és civil szervezetekre van szükség – tette hozzá.

Colleen Bell a Transparency International által szervezett szerdai „Átláccó” konferencián kiemelte: Romániában a független korrupcióellenes ügyészség (DNA) jó példa arra vonatkozóan, hogy milyen komoly lépéseket is lehet tenni a korruupcióellenes harcban. Többek között a DNA tevékenységének is köszönhető például Victor Ponta miniszterelnök lemondása. Fontos továbbá, hogy DNA kormánytagok, bírók és ügyészek egész sora ellen indított eljárást az elmúlt években. 

A Portfolio.hu tudósítása szerint az amerikai nagykövet arról is beszélt, hogy az amerikai üzleti körök véleménye szerint Magyarországon létezik a korrupció érzete. Beszédében a múlt héten visszamenőleges hatállyal módosított közbeszerzési törvényre, az összeférhetetlenségi szabályok lazítására is utalt. „Nem döntéshozók rokonaival kellene versenyezniük az amerikai vállalatoknak” – mondta. A nagykövet szerint ugyanakkor Magyarország és az USA kereskedelmi kapcsolata egészséges. Hazánkra nézve pozitívumként jegyezte meg, hogy nemrég 15 magyar határőrt tartóztattak le az ukrán határnál. Colleen Bell továbbá úgy véli: az online pénztárgépek rendszere is tisztító hatást gyakorol a gazdaságra.

Az amerikai nagykövet kifejtette, hogy a mindenkori hatalom elszámoltathatóságához egyértelműen éber választópolgárokra, oknyomozó újságírókra, valamint erős civil szervezetekre van szükség. Így kikényszeríthető az átláthatóság. A transzparencia kapcsán továbbá sürgette a paksi bővítés szerződéseinek nyilvánosságra hozatalát.

Összesen 166 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

"Éber választópolgárokra, oknyomozó újságírókra, és civil szervezetekre van szükség"

Viszont ezekkel csak a gond van. Ezek nem tudják értékelni, hogy a PÁRT értük van, ezért a fiúk megérdemelnek egy kis mellékest, elvégre gondolni kell az öregebb napokra no meg a gyerekekre is.
A "visszaosztó" haverokról már nem is beszélve...

Ez 2015 Magyarország...

Jól van okoska!

Talán igaza lehet Colleen Bellnek, de azért olyan nagykövetként, aki pénzen vette a pozícióját, talán visszafogottabban kéne ehhez hozzáállni. A kampánytámogatás is korrupció, hiszen a befektetett pénznek mindig meg kell térülnie, ezen a pénzen általában befolyást vásárolnak, amit kormányra kerülve szokás teljesíteni. És mielőtt valaki belekötne, ezt a világszerte gyakorolt formát nálunk is annak tartom.

"amerikai üzleti körök véleménye szerint Magyarországon létezik a korrupció érzete."

Az Usa kormányzata mintha szándékosan akarná megutáltatni magát.

De igen. Itt azokkal kell Nagykövet Asszony.
Nem értik maguk ezt a világot.

Mert szerinted az amerikai magyar nagykövet soha nem mondja el a(z országa) véleményét.
Mondjuk azért azt nem cáfolod, hogy igaz amit mond...

Ez a Bell egyik nap a jó, másikon a rossz rendőrt játssza.

Romania elobbrekerult a listan a korrucpioellenes harcot folytato orszagok kozott.
De ez nem volt olcso...

"A kampánytámogatás is korrupció"
Ez így igaz. Egyébként szerinted a Fidesz miért nem akar tiszta jogszabályokat a kampányfinanszírozás kapcsán?
Mást sem hallani, mint hogy a Fidesz (is) sokkal több pénzt költ a kampányra mint amennyi elméletileg a rendelkezésére áll.
Szerinted honnan jön a többlet pénz??

Belpolitikai kerdesekben ne legyen velemenye. Nagykovetkent a ket orszag kozotti kapcsolatokkal foglalkozzon, es az orszagok kapcsolatanak javitasan munkalkodjon, azert van.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés