Orbánnak írt levélben tiltakoznak a Hóman-szobor ellen amerikai képviselők

2015. december 7. 9:59
A demokrata és republikánus amerikai képviselők alkotta antiszemitizmus elleni harcért felelős munkacsoport levelet írt Orbán Viktornak, melyben tiltakoznak Hóman Bálint tervezett szobra ellen. Az amerikai politikusok egyben sürgetik Orbánt, hogy nyilvánosan ítélje el Hóman szerepét a magyarok üldöztetésében és deportálásában, és vonja vissza a szobornak nyújtott kormányzati támogatást.

Levélben tiltakoztak az amerikai képviselőház antiszemitizmus elleni harcért felelős kétpárti munkacsoportjának vezetői Orbán Viktor miniszterelnöknél Hóman Bálint emlékművének megépítése ellen – közölte a New York-i központú Zsidó Távirati Iroda (JTA). A március 24-én létrehozott testület levelében „mély aggodalmának” adott hangot, kijelentve, hogy Hóman „élen járt a magyarországi antiszemita törvényalkotásban, és utat nyitott a holokauszt idején végrehajtott deportálások és a magyar zsidók elleni atrocitások előtt”.

Sürgetjük, hogy nyilvánosan ítélje el Hóman szerepét az ártatlan magyarok üldöztetésében és deportálásában, és vonja vissza a kormányzati támogatást ettől, vagy a tiszteletére emelt bármely szobortól” – írták a magyar kormányfőnek az amerikai képviselők. A pénteki keltezésű levelet a demokraták részéről Nita Lowey, Eliot Engel, Steve Israel és Ted Deutch, a republikánusok részéről pedig Ileana Ros-Lehtinen, Chris Smith, Kay Granger és Peter Roskam írta alá. Mind a nyolc politikus társelnöke a testületnek.

Furcsa dolgok a JTA-jelentésben

Az amerikai képviselők tiltakozó leveléről beszámoló JTA-jelentés egyébként azt állította, hogy Hóman a holokauszt idején mintegy 500 ezer zsidó halálát „rendelte el”. A hírügynökség azt is írta, hogy a politikus az 1930-as és 1940-es években miniszter volt Magyarországon, 1938-ban és 1939-ben részt vett a zsidók jogait korlátozó törvények kidolgozásában, 1944-ben pedig a deportálásukra szólított fel. A JTA szerint 1944 nyarán 420 ezer magyar zsidót deportáltak Auschwitzba. A hírügynökség beszámolt róla, hogy Hóman Bálint szobrát, amelyet „nagyrészt a kormány finanszírozott”, decemberben leplezik le Székesfehérváron.

Összesen 52 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Ez mondjuk jogos. Ettől függetlenül én egy Grätz Gusztávnak állított szoborral kezdeném. Ő is egészen kiváló történész volt, alakította is a történelmet, mint külügyminiszter, és még Mauthausenbe is elhurcolták a zsidók előtt egy hónappal, merthogy legitimista volt.

Mosthányni: Parasztba csülök

Vezényel: Fischer Iván

Esetleg Hóman Bálint szobra helyett az őt megkínzó Zs. ÁVO-soknak kéne szobrot állítani?
Mondjuk a Lipóciai Lukács György szobor mellé?

Érdekel valakit, hogy az USA-ban kinek állítanak szobrot?

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés