Orbánnak írt levélben tiltakoznak a Hóman-szobor ellen amerikai képviselők

2015. december 7. 9:59
A demokrata és republikánus amerikai képviselők alkotta antiszemitizmus elleni harcért felelős munkacsoport levelet írt Orbán Viktornak, melyben tiltakoznak Hóman Bálint tervezett szobra ellen. Az amerikai politikusok egyben sürgetik Orbánt, hogy nyilvánosan ítélje el Hóman szerepét a magyarok üldöztetésében és deportálásában, és vonja vissza a szobornak nyújtott kormányzati támogatást.

Levélben tiltakoztak az amerikai képviselőház antiszemitizmus elleni harcért felelős kétpárti munkacsoportjának vezetői Orbán Viktor miniszterelnöknél Hóman Bálint emlékművének megépítése ellen – közölte a New York-i központú Zsidó Távirati Iroda (JTA). A március 24-én létrehozott testület levelében „mély aggodalmának” adott hangot, kijelentve, hogy Hóman „élen járt a magyarországi antiszemita törvényalkotásban, és utat nyitott a holokauszt idején végrehajtott deportálások és a magyar zsidók elleni atrocitások előtt”.

Sürgetjük, hogy nyilvánosan ítélje el Hóman szerepét az ártatlan magyarok üldöztetésében és deportálásában, és vonja vissza a kormányzati támogatást ettől, vagy a tiszteletére emelt bármely szobortól” – írták a magyar kormányfőnek az amerikai képviselők. A pénteki keltezésű levelet a demokraták részéről Nita Lowey, Eliot Engel, Steve Israel és Ted Deutch, a republikánusok részéről pedig Ileana Ros-Lehtinen, Chris Smith, Kay Granger és Peter Roskam írta alá. Mind a nyolc politikus társelnöke a testületnek.

Furcsa dolgok a JTA-jelentésben

Az amerikai képviselők tiltakozó leveléről beszámoló JTA-jelentés egyébként azt állította, hogy Hóman a holokauszt idején mintegy 500 ezer zsidó halálát „rendelte el”. A hírügynökség azt is írta, hogy a politikus az 1930-as és 1940-es években miniszter volt Magyarországon, 1938-ban és 1939-ben részt vett a zsidók jogait korlátozó törvények kidolgozásában, 1944-ben pedig a deportálásukra szólított fel. A JTA szerint 1944 nyarán 420 ezer magyar zsidót deportáltak Auschwitzba. A hírügynökség beszámolt róla, hogy Hóman Bálint szobrát, amelyet „nagyrészt a kormány finanszírozott”, decemberben leplezik le Székesfehérváron.

Összesen 67 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Ez mondjuk jogos. Ettől függetlenül én egy Grätz Gusztávnak állított szoborral kezdeném. Ő is egészen kiváló történész volt, alakította is a történelmet, mint külügyminiszter, és még Mauthausenbe is elhurcolták a zsidók előtt egy hónappal, merthogy legitimista volt.

Mosthányni: Parasztba csülök

Vezényel: Fischer Iván

"...magyarok üldöztetésében és deportálásában..."

Eddig a'szittem, hogy a zsidókat üldözte. Ha a magyarokat is, akkor: Le a szoborral!

Esetleg Hóman Bálint szobra helyett az őt megkínzó Zs. ÁVO-soknak kéne szobrot állítani?
Mondjuk a Lipóciai Lukács György szobor mellé?

Érdekel valakit, hogy az USA-ban kinek állítanak szobrot?

"Az amerikai politikusok egyben sürgetik Orbánt, hogy nyilvánosan ítélje el Hóman szerepét a magyarok üldöztetésében és deportálásában,"
Elítélést követelni valakitől olyasmiért, amit a célszemély (az elítélendő) soha nem követett el...
Ez: A 22-es csapda fordítottja.
Ha nem ítélem el, a követelők azt mondják,
hibáztam,...
az elítélés megtagadásával. Azaz: nyomás alá helyeztek.
Ha elítélem: a követelők azt mondják, ettől kezdve kötelességeim vannak az elítélés kapcsán. Ezeket a kötelességeimet ők, a követelők szabják meg, mindenkori napi/kötelességtámasztási metódusuk alapján. Ilyesmit azokkal szemben alkalmaznak, akik hibáztak. Tehát, ismét csak:
hibáztam...
Tormay Cecil: " Valakit tönkre akarnak tenni, megindul a munka, mintha egyetlen kéz igazgatná."
Hm. FIGYELD A DÁTUMOKAT:
"2015. december 4. 21:38
Ronald S. Lauder szerint Hóman Bálint szobra sértés a holokauszt magyar áldozatai számára. A Zsidó Világkongresszus elnöke felszólította Orbán Viktort: biztosítsa, hogy ne közpénzből épüljön fel ez a szobor. "
Stop Bálint Homan statue, Ronald Lauder urges Hungarian PM Orbán
Thu, 03 Dec 2015

"2015. december 7. 09:59
A demokrata és republikánus amerikai képviselők alkotta antiszemitizmus elleni harcért felelős munkacsoport levelet írt Orbán Viktornak, melyben tiltakoznak Hóman Bálint tervezett szobra ellen. "
News Brief
U.S. congressmen protest statue honoring Hungarian minister who deported Jews
December 6, 2015 2:44pm
"megindul a munka, mintha egyetlen kéz igazgatná."
HÁROM NAPOT KÉSTEK az "antiszemitizmus elleni harcért felelős munkacsoport" tagjai!
Vajon mi tartott ennyi ideig?

Elvben Hóman nem folttalan, ám holokauszt-bűnösként emlegetése súlyos arányvesztés, provokáció Magyarország szuverenitása ellen.
Mindemellett is lehetőség lenne mérlegelésre.
DE CSAK AZUTÁN, HOGY AZ EMLÍTETT ÚR-ELVTÁRSAK - mert nagyon is elv-társak ők - VALAMIFÉLE REAKCIÓT MUTATNA A ZSIDÓ LAKOSSÁG II. vh. TÚLÉLÉSI STATISZTIKÁIVAL KAPCSOLATOSAN, A NÉMET BIRODALOM URALTA KELET-KÖZÉP-EURÓPAI ORSZÁGOKBAN...
Vagy legalább idézné a megmenekült budapesti zsidóság köszönetét, Horthy Miklós irányába.
Amely megmenekülésben Hóman Bálintnak - a magyar Hóman Bálintoknak - is része volt!

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés