Medvegyev: Törökország az Iszlám Államot védi

2015. november 25. 12:03
„Törökország tettei gyakorlatilag az Iszlám Államot védik” – közölte az orosz miniszterelnök, ami szerinte azért nem meglepő, mert török hivatalnokok érdekeltek a terrorszervezet által kitermelt olaj kereskedelmében. Medvegyev szerint az orosz gép lelövése nem igazolható semmilyen érdekkel, az államhatárok védelmével sem.

Török hivatalnokoknak közvetlen érdekeltségük van az Iszlám Állam olajkitermelésében – jelentette ki Dmitrij Medvegyev egy nappal az után, hogy Törökország légtérvédelmi erői lelőttek egy orosz vadászrepülőt, amely Szíria északi részén hajtott végre műveleteket a helyi felkelők ellen. Az orosz miniszterelnök szerint a fenti összefonódás fényében nem meglepő, hogy „Törökország tettei gyakorlatilag az Iszlám Államot védik” – idézi a politikust az atv.hu.

Medvegyev a gép lelövésével kapcsolatban elmondta: „A török hatóságok meggondolatlan bűntette ez, ami veszélyes irányba fordítja Oroszország és a NATO kapcsolatát. Ez a tett nem igazolható semmilyen érdekkel, és az államhatárok védelmével sem.” Kedden Vlagyimir Putyin orosz elnök is megszólalt az ügyben. Úgy fogalmazott: Törökország hátba támadta Oroszországot és a terroristák szövetségeseként cselekedett. Elmondása szerint a gép lelövése előtt az Iszlám Állam ellen hajtott végre akciót.

Tisztázatlan körülmények és NATO-csúcs

A török és az orosz fél azzal kapcsolatban sem ért egyet, hogy a Szu-24 típusú eszköz érintette-e a török légteret. A török hadsereg által közzétett radarkép szerint az orosz vadászgép valóban átrepült egy viszonylag keskeny török terület fölött, míg az orosz vezetés szerint Szíria felett érte találat gépüket. A legutóbbi információk szerint a katapultált pilótákat még ejtőernyős ereszkedésük során lelőtték szíriai türkmén felkelők, majd a megmentésükre érkezett orosz helikoptert is megsemmisítették egy tankelhárító löveggel. Kedd délután a NATO rendkívüli csúcsot tartott. 

A washingtoni Woodrow Wilson Nemzetközi Tudásközpont szerint a feszültség ahhoz vezethet, hogy Oroszország Oroszország akár a kurdokat is felfegyverezheti a törökök ellen.

Összesen 52 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Meddig tartana az orosz embargó ha Putyin bevezetne egy kontro- embargót így a téli fűtés kezdetekor?

Amúgy gondolom a törökök tovább adták az olajat, de kinek?

Törökország az iá-t támogatja az olaj olcsó megvételével.

„Drámai hangfelvételeket hoztak nyilvánosságra a törökök, amelyen állításuk szerint a török légierő felszólítását lehet hallani. Kedden egy F-16-os gép Szíria fölött lelőtte az oroszok egyik vadászgépét, amely terrorista célpontok elleni bevetésről tért volna vissza a közeli légi támaszpontra.

"Itt a Török Légierő. Törökország légtere felé tart. Azonnal térjen el délnek" - hangzik a felszólítás azon a felvételen, amelyet szerdán hoztak nyilvánosságra a törökök az orosz Szu-24-es vadászgép lezuhanása előtti másodpercekről.

A hangfelvételen egy török bombázó szólítja fel az orosz pilótát, hogy változtasson irányt.
Az orosz vadászbombázó egyébként összesen 17 másodpercet töltött el a török légtérben és amerikai források szerint nem török, hanem szíriai légtérben lőtték le. Moszkva szerint be sem lépett a török légtérbe, ahol Recep Tayyip Erdogan török elnök szerdai nyilatkozata szerint úgy lőtték le, hogy "nem is tudták, milyen nemzetiségű" a repülőgép.
http://www.atv.hu/kulfold/2015..

Oroszország válaszlépése

„Jelentősen növeli a Szíriában harcoló egységek légvédelmét az orosz hadsereg azt követően, hogy Törökország kedden lelőtt egy SZU-24 vadászbombázót.

A szír partokhoz, Latakiához vezénylik a két legnagyobb cirkáló egyikét, a Moszkva névre hallgató hadihajót, valamint SZ-400 föld-levegő rakétarendszert telepítenek azokra az orosz bázisokra, amelyek részt vesznek a Szíria elleni támadásokban.

A Moszkva cirkáló szintén rendelkezik légvédelmi rendszerrel, így az orosz hadsereg képes lesz „minden olyan célpontot megsemmisíteni, amelyek az orosz érdekeket veszélyeztetik" - jelentette ki az orosz vezérkar szóvivője. „

http://www.origo.hu/nagyvilag/..

Egyszeruen nincs mas epeszu magyarazat a torokok tettere.
Egy nehany kilometeres (ha egyaltalan) legterserteshez kepest, mely soran a gep mar eleve kifele tart a legterbol es nem jelent semmilyen fenyegetest, mindenkeppen eltulzott es aranytalan a gepre tuzet nyitni.
Raadasul amerikai szakerto is megerositi (http://magyarhirlap.hu/cikk/41..) hogy sziriai teruleten lottek le a gepet, tehat akkor, amikor az ok (inkabb urugy) legtersertes mar nem is allt fenn.

Ezt teruletvedelemmel, hatarvedelemmel igazolni olyan, mintha lelonem a szomszedot, mert ugy lattam hogy mikor nyirta a fuvet a konyoke egy pillanatra atlogott a keritesem felett es en ezt eletem es tulajdonom elleni fenyegeteskent eltem meg.

ez meg netto hazugsag, 17 masodperc alatt nemhogy tobbszor, de meg egyetlenegyszer sem lehet felszolitani, hogy huzzon ki a legterbol. Belep a legterbe, ezt eszlelik a radaron, minimum 2-3 masodperc. Megkeresik a frekvenciat, hivjak, felszolitjak, minimum tiz masodperc. Pilota nyul a radio gombjaert, szolna hogy "Vettem, ertettem" mar le is telt 17 masodperc.

Megérik a pénzüket a törökök is és az oroszok is. Mindkettő a saját pecsenyéjét sütögeti és kamuzik. A konkrét esetben inkább a törököknek van igazuk, de miért nem vonultak be már régen az ottani törököket megvédeni? Akik egyébként az úgynevezett mérsékelt ellenzék. Na, ezért szaladt el onnan annyi ember. Döbbenetes ez az egész. Ez az első nagy háború után mesterségesen összetákolt állam nem fog helyreállni egyhamar. Ha egyáltalán valaha ...

A masik: miert valtoztasson iranyt DELNEK?

Ha egyszer igaz a felvetele a torokoknek es a csucskon repult at, akkor hamarabb kier a legterbol ha atrepul a csucskon mintha lefele fordul a csepp csucsa fele es hosszaban repuli keresztul.

Nincs igaza a torokoknek. Tulzon, aranytalanul, rendkivul eltulzottan reagaltak, ez semmilyen szempontbol nem volt normalis reakcio.

Orbán példaképei egymást szivatják, aminek még nagyobb közel-keleti káosz a következménye.

Furcsállom, hogy senki nem beszél a műhold felvételről. Elméletileg kellene lennie.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés