Gyurcsány: Meg kell teremteni a kormányzóképes baloldalt

2015. október 22. 18:57
Nem fog elszámoltató biztosokat kinevezni – ígérte Gyurcsány Ferenc, miután bűnözőnek nevezte Polt Pétert. A volt miniszterelnök szerint minden demokrata velük tart, mert most a polgári demokrácia és „a keleties önkény” között kell választani. A szocialista kormányzás tanulsága, hogy a jólét nem építhető hitelekre – jelentette ki. Szerinte a demokratáknak először azt kellene megbeszélniük, hogy mi lehet a kudarc oka.

Újra kell teremteni a jövő Magyarországának vízióját hordozó, kormányzóképes, demokratikus, polgári magyar baloldalt – hangoztatta Gyurcsány Ferenc korábbi miniszterelnök, a Demokratikus Koalíció (DK) elnöke csütörtökön Budapesten, pártja alapításának negyedik évfordulóján, ismertetve Sokak Magyarországa című röpiratát.

Gyurcsány Ferenc úgy fogalmazott: Magyarországon az igazi választóvonal 2010 tavasza óta nem a bal- és a jobboldal, hanem az európai polgári demokráciát követők és „a keleties önkényt” választani akarók között van. Akik magukat demokrataként határozzák meg, azoknak ebben a küzdelemben össze kell fogniuk, „aki demokrata, az velünk tart”, függetlenül attól, milyen pártszínezetűnek vallja magát. A demokratáknak először azt kellene megbeszélniük, hogy mi lehet a kudarc oka – folytatta, hozzátéve: aki ezt nem érti, az soha nem lesz képes arra, hogy újra Magyarországot vezesse és egy, a mainál jobb, élhetőbb országot teremtsen.

Az ország drámai konfliktusának nevezte, hogy a rendszerváltozás történelmi értékelése nem találkozik a hétköznapi értékeléssel.

A múlt tanulságai, a jövő reménye

A 2006-2010 közötti kormányzati ciklus tanulsága, hogy a jólét nem építhető hitelekre, mert ha az ötven százalékos béremelést vagy a 13. havi nyugdíjat nem a saját teljesítmény alapozza meg, akkor az a jövő felélése – jelentette ki.

Szavai szerint a baloldal azt mondja magáról, érti a holnap hívó szavát, de sokan nem képesek megérteni: ami tegnap baloldali volt, lehet, hogy holnap már populizmus, ami tegnap konzervatívnak számított, lehet, hogy ma a legjobb megoldás.

A DK elnöke elmondta: Orbán Viktorral hajlandó lenne kiegyezni az adókulcsokban, de abban nem, hogy Magyarország „Európához vagy Azerbajdzsánhoz tartozik-e”. „Ebben nem lesz kiegyezés, mert Magyarország történelmét nem adhatjuk el” – hangsúlyozta, hozzátéve: a hazugságot és a kompromisszumot nem szabad összekeverni, mert hazugság árán nincs béke.

Elszámoltató biztosok nem lesznek

Gyurcsány Ferenc szerint a ma Magyarországot uraló kormány maffiaállamot szervezett. Voltak kisstílű bűnözők Magyarországon az elmúlt 25 évben, de a maiak nem egyes cégeket lopnak el, hanem törvényesítették a lopást – mondta. A DK korrupcióval kapcsolatos beadványait mind visszautasította Polt Péter legfőbb ügyész, a „második számú bűnöző” által vezetett ügyészség - fűzte hozzá.

Megjegyezte: a politikai elszámoltatást választásnak hívják, utána azonban a független igazságszolgáltatás kell, hogy elvégezze a dolgát, „ezért soha nem fogok engedni annak a kísértésnek, hogy újra legyenek Magyarországon elszámoltató biztosok”.

Erő és kiszámíthatóság, közös platformon

Akik a jobboldalra szavaztak, az erőre, a kormányzóképességre és a kiszámíthatóságra szavaztak, ezért a baloldalon ezt kell ismét megteremteni – emelte ki Gyurcsány Ferenc, hozzátéve: annak van a legtöbb felelőssége „ebben az osztott demokratikus világban”, aki mögött a legtöbb szavazó áll.

Mint hozzáfűzte, a közös politikai platform megteremtésével ehhez nyújtanak segítséget a sokak Magyarországának víziójával, az együttműködés közös kereteinek megalkotásával és legvégül a közös vezetés megteremtésével. Ennek az oldalnak történelmi felelőssége van abban, hogy lesz-e Orbánnak demokratikus alternatívája, a DK érti ezt a felelősséget – jegyezte meg.

Összesen 133 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Na akkor vedd elő a lapátot és áss egy nagyon mély gödröt és temesd bele magad, mert amíg Te itt vagy addig nem lesz semmiféle baloldal.

Rózsadombi proletár.

A két skizó-ra ment rá az ország.

"A 2006-2010 közötti kormányzati ciklus tanulsága, hogy a jólét nem építhető hitelekre, mert ha az ötven százalékos béremelést vagy a 13. havi nyugdíjat nem a saját teljesítmény alapozza meg, akkor az a jövő felélése – jelentette ki."

Ezért nem lesznek soha többé kormányon. Nem csak abban a négy évben, hanem mindig hitelt vettek fel és ez volt a divat az európai baloldalnál is.
Tönkretették az országot, a felvett imf hitel visszafizetését úgy időzítették, hogy az új kormánynak legyen feladat és közben reménykedtek, hogy visszatérhetnek. A másik, amiért nem térhetnek vissza, az mszmp-vel való jogfolytonosság.

Gyurcsány mitől demokrata?

Inkább csak megszemélyesítője.

Annak mondja magát:-))))))))))))))))))))))

Nekem is sok, én már a másodikat is sokalltam.

Forradalmat akar a bolondja. Igaz, szemkilövésben, lovas kardlapozásban gyakorlott.

A bunkó tönkretette az 50. éves évfordulót.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés