Európa öngyilkos liberalizmusáról

2015. szeptember 7. 9:48

Kertész Imre
A végső kocsma
Európa kezdi felismerni, hová juttatta őt liberális bevándorláspolitikája. Hirtelen ráébredtek, hogy olyan állatfajta, amelyet multikulturális társadalomnak hívnak, nem létezik.

„Még a politikáról kellene egyet s mást mondanom, de az igazán fölösleges és unalmas időfecsérlés lenne. Arról volna szó, ahogyan a muzulmánok elárasztják, s majd birtokukba veszik, magyarán elpusztítják Európát; ahogyan Európa mindezt kezeli, az öngyilkos liberalizmusról és az ostoba demokráciáról; demokráciát és szavazási jogot a csimpánzoknak.

Mindig ez a vége: a civilizáció eléri azt a túltenyésztett állapotot, amikor többé már nemcsak hogy képtelen rá, de már nem is akarja megvédeni magát; amikor, látszólag értelmetlen módon, a saját ellenségeit imádja. Ráadásul mindez nem mondható el nyilvánosan. Miért nem? A kérdés nem nyugtalanítana, ha időközben nem vált volna belőlem »közéleti ember«.

Kezdem megérteni a kényszert, amelyből az általános nagy hazugság táplálkozik; egyszerűen lehetetlenség megvívni a kényszerrel, a politikusnak azért, mert elveszíti népszerűségét, az írónak ugyanezért; a jó modor a hazugság és a totális önfeladás. (...)

Lemondtam a Neue Zürchernek írandó cikkemet, holott szívesen elmondanám a véleményemet az előttünk álló várható változásokról. Gyilkos világ kezdődik, rasszizmus, nacionalizmus; Európa kezdi felismerni, hová juttatta őt liberális bevándorláspolitikája. Hirtelen ráébredtek, hogy olyan állatfajta, amelyet multikulturális társadalomnak hívnak, nem létezik. Érdekes paradox zsákutca: miközben az Európai Uniót kibővítik, az Unió egyes országai beszűkülnek. A várható törvények ellentétben állnak az Unió alkotmányával, másrészt ki tagadná alapvető fontosságukat. Az a baj, hogy nem differenciálnak: külön törvények illetnék meg a szabad polgárt, és más törvényeknek kellene vonatkozniuk a muzulmánokra. Ez azonban kirekesztő politika lenne. Viszont lehetetlenség elgondolni, hogy, mondjuk, Franciaország két-három emberöltő múlva muzulmán ország legyen. Az általános félelem és hisztéria keltette indulatok által felkavart mélységekből előbukkanó politikusok inkább a saját hatalmuk javára akarják fordítani a helyzetet, semmint hogy valódi megoldásokon törnék a fejüket. Magyarán: megnyílt a lehetőség új diktatúrák előtt, amelyek a veszélyhelyzet ürügyén elsősorban a saját állampolgáraikra hoznak veszedelmet.”

 
(Kertész Imre: A végső kocsma. Magvető, 2014, 224-25.; 289-90. o.)

Összesen 137 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

A németeknél is megjelent a cikk?

Várom kedves libsi trolljaink hozzászólását Kertész helyénvaló írásához.

Az a 42 aláíró is remélem, hogy megszólal, aki mostani Merkelnek írt levelével ismét hazaárulást követett el.

A libsi trollok is megkapták a maguk csámcsognivalóját: a beszűkülő nemzetállamok és az eljövendő diktatúrák rémképe nekik is kedves.
Épp arra gondoltam a cikk olvastán, hogy szegény Kertész ezért mindkét oldalról csak kapni fog.

Egyre többen látják úgy a helyzetet, mint Orbán Viktor, a V4, Kertész Imre, Sarkozy...........

"Az általános félelem és hisztéria keltette indulatok által felkavart mélységekből előbukkanó politikusok inkább a saját hatalmuk javára akarják fordítani a helyzetet, semmint hogy valódi megoldásokon törnék a fejüket."

Hát igen, ami egy cikluson túl van, az már nem érdekli a politikusokat, viszont a rövidtávú haszon mindent megér.
És nincs párbeszéd, nincsenek hosszútávú elemzések, csak az érzelmekre apellálás, a lelki terror. Mintha Atlantiszban járnánk a süllyedés elején, nincs baj, semmi gond, milyen jól elvagyunk.

Ha egy zsidó mondja , akkor talán a többi is elhiszi , hogy Orbánnak igaza van...

'demokráciát és szavazási jogot a csimpánzoknak'

Istenkém, ha ezt egy jobboldali írta volna, micsoda hörgés-cunami indulna be!

Talán azért, mert a New York Times cenzúrázása körüli hercehurcából nem akart még egyet...

He-he, Kertész Ákos szerint genetikusan sérült Kertész Imre?

Na, ez tényleg nagyon jó!!!

DDDDDDDDDDDDDD

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés