A gyalázkodás gyalázkodást fog szülni

2015. június 5. 9:11

Schiffer András
Facebook
Ha továbbra sem leszünk képesek megértéssel és nyitottsággal fordulni egymás szenvedéstörténetei felé, a saját hazánkat tesszük tönkre.

„Bauer Tamás, a Demokratikus Koalíció tagja is megemlékezett a trianoni békediktátum 95. évfordulójáról: »Aki ezt nemzeti tragédiának tekinti, az több jogot vindikál a magyaroknak, mint a szomszéd népeknek.« Nemzeti tragédiának tekintem Trianont és nem vindikálok több jogot magunknak, mint a szomszéd népeknek.

Bauer egyenesen odáig megy: »A trianoni békeszerződés évfordulójának ünneplése nyilvánvalóan szamárság.« Először is tisztázzunk egy ténybeli ferdítést. Trianont senki nem ünnepli. Emléknap éppúgy, ahogyan emléknapja van a Holokausztnak, az Aradi Vértanúk kivégzésének, az '56-os szovjet inváziónak, valamint Nagy Imre és mártírtársai kivégzésének.

Azonkívül Bauer továbbra sem érti, hogy a XX. századi magyar történelemnek éppen az a tragédiája, hogy akár személyes és családi sorsokon belül is feldolgozatlanul torlódtak egymásra az országvesztés, a világégések, a Holokauszt, a kitelepítések, a megszállások, a fehér terror és az ávós terror, '56 traumái. A gyalázkodás gyalázkodást fog szülni - erről szólt az elmúlt negyedszázadunk, köszönhetően a Bauerhez hasonló politikusoknak mindkét szekértáborban.

Ha továbbra sem leszünk képesek megértéssel és nyitottsággal fordulni egymás szenvedéstörténetei felé, a saját hazánkat tesszük tönkre. Persze Bauer azt is kijelenti, számára Európa a haza, Magyarország csak az otthon... .»Nekem szülőhazám itt e lángoktól ölelt kis ország«(Radnóti).”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 108 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Némiképp megnyugtató, hogy van még ember, aki középen tud maradni. Az ép ész határain belül.

mondjuk sokat nem ér vele, ez egyre inkább a kohntalanok és a feritekerik országa.

Na ja! Volt aki Rákosival is összebarátkozott és utána nagyon soknak béke lett, túlvilági béke.

mert a lelkesen együttműködő hungarista hülyék nem voltak nyakig benne okozóként az ő tragédiájukban? nem mondom, hogy az egész ország ilyen volt, de voltak ilyenek is - ezt kár tagadni.
és közülük sem volt mindenki tanácsköztársaságos, ávós, stb. de voltak ilyenek is - ezt is kár tagadni.

Ebben nincs igaza, kedves Feri!
Schiffer egy normális gondolkodású magyar ember, zsidó gyökerekkel (épp, mint Radnóti).

Bauer nem eloszor nem erti mit jelent a nemzet, illetve hazaszeretet. Amit mondott, az ugyanolyan blodseg, mint ha azt mondanam, hogy azzal, hogy vacsorat ad a sajat gyerekenek, de nem visz at a szomszed gyerekeknek, tobb jogot vindikal a sajat gyereke szamara mint masoknak.

azért ehhez kell intelligencia, hogy eme messzemenő következtetés levond belőle...

gyerünk add ki magadból :D ott voltál gondolom és átélted

A te dédapáid mik voltak? Mindet ismered? Mindegyikre hasonlítasz? Mindegyikkel azonosan gondolkozol (mondjuk nem szoktál, de ha gondolkodnál)?

Valahol drámai, hogy a net a hozzád hasonló szellemi hulladéknak is ugyanakkora teret biztosít, mint az épeszű embereknek.

Hú, micsoda mondat! Micsoda megállapítás! :)

"Sajnos igaz az, hogy az ember az egyetlen ami (aki) általában egyre kisebb lesz, minél közelebb kerülünk hozzá..."
Bár mélyen nem értek vele egyet!

Már eleve nem lehet "ami".

Miért kell egy politikusnak makulátlannak lenni?
Mi talán azok vagyunk?

Na ezzel viszont simán egyetértek.

"Azt mondjátok, miért nem viseli az apa a fiú vétkeit? Azért, mert a fiú jog és igazság szerint járt el. A fiú nem viseli az apja vétkeit és az apa nem viseli a fiú vétkeit, az igaznak az igazsága, a bűnösnek a bűnössége számít."
Ezekiel próféta könyve 18,19-21

Ezek ilyen régi igazságok.

Az igaz, hogy jóhiszemű vagyok és az is maradok.
De pl. Jézus sem optimista volt, hanem realista. Ennek ellenére, pont az ellenkezőjét tanítja nekünk, mint amit idéztél.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés