Vád a liberalizmus ellen: vihart kavart a Heti Válasz címlapja

2015. május 16. 11:10

Szőnyi Szilárd
Válasz.hu
Címlapsztorink bírálói szerint méltatlanul varrtuk a liberalizmus nyakába a felelősséget, mert a regény ennél jóval összetettebb, amennyiben Houellebecq másokon is elveri a port, köztük a hívőkőn és a konzervatívokon.

2.  Címlapsztorink bírálói szerint méltatlanul varrtuk a liberalizmus nyakába a felelősséget, mert a regény ennél jóval összetettebb, amennyiben Houellebecq másokon is elveri a port, köztük a hívőkőn és a konzervatívokon.

Valóban, a könyvben van néhány, a katolikusokra, a »bennszülött« európaiakat védőkre vonatkozó ironikus, bíráló megjegyzés is. Csakhogy érdemes súlyozottan gondolkodni a kérdésről. Mert – sarkított példával – ugyanakkora-e a felelőssége a rablónak és annak az embernek, aki nem tudta kellőképpen megvédeni házát a kifosztás ellen? Vagyis azonos polcra helyezhető-e az európai kereszténység, a hagyományos család híveinek kudarca eszméik megvédésében, illetve a tartós párkapcsolatot, a monogámiát, a kettőnél (ma már: egynél) több gyermek nevelését nemhogy védendő értéknek nem tekintő, de sokszor kiröhögő korszellem győzelmével? Ha igen, akkor ez sajna nem más, mint – hogy egy liberális közegben is értelmezhető kifejezéssel éljek – nettó áldozathibáztatás.

3. »A jobboldalon sokak szemében szitokszó lett a liberalizmus, pedig az egyéni szabadságot a középpontba állító klasszikus liberalizmus nélkül megnézném, hol tartanánk ma. Persze ezen ideológiának a posztmodern korban megjelent elkorcsosult túlzásait lehet és kell is kritizálni« –írja a Mandiner szerzője. Pontosan erről van szó. És talán éppen ezt teszi Houellebecq is.

 

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 21 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

"A jobboldalon sokak szemében szitokszó lett a liberalizmus..."
Persze, mert nálunk ez az szdsz-t jelenti: a rendszerváltásunk elsikkasztását, ill. azt követő húsz gyalázatos évet.
(Miközben, ugye, az szdsz, mely végig a háttérből irányított, nem felel semmiért!?)

Nem kétséges, hogy ez a cál.

A magukat liberálisnak tartó hordószónokokkal csak az a gond, hogy nem liberálisok, így nem is a liberalizmus eszméi valósulnak meg, hanem egy vadhajtása annak, egy idegen, torz valami, egy szörnyszülött.

Kérdés, hogy az egyén szabadsága vagy a társadalom szabadsága az elsődleges?

Madách Ember tragédiájának tanulsága:korok, eszmék váltják egymást,egyik kor hibáját kijavítja a következő, de az új eszme új hibát generál, és, mint a kezdő evezős csónakja, jobbra, balra kileng,de a csónak mégis halad előre.
A baj legtöbbször az, hogy az új eszmét túlzásba viszik,és nem mérlegelnek józanul.

Nagyon tetszik a vers, én nem ismertem, kérlek, közöld, ki a szerző.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés