A Jobbik felett összetört az üvegplafon

2015. április 13. 0:39

Török Gábor
törökgáborelemez
Különösen tanulságos, hogy ebben a körzetben Orbán Viktor személyes jelenléte sem segített a kormánypártnak. A Fidesz és Orbán Viktor varázstalanítása öles léptekkel halad.

„Akkor foglaljuk össze:

1. Helyes, hogy most már mindenki megtanulta, az is, aki korábban nem szerette hallani: egy időközi választásból ne vonjunk le messzemenő következtetéseket.

2. 2014 ősze óta ez volt – Újpest és Veszprém után - sorozatban a harmadik időközi parlamenti választás, amelyet a Fidesz elveszített: ebből azért lehet következtetéseket levonni, ha nem is 2018-ra vonatkoztatva.

3. Az országos közvélemény-kutatások szerint a Fidesz ősz óta a szavazótáborának közel egyharmadát elvesztette, de még mindig jelentős előnnyel vezet. Valami miatt azonban ezt az előnyt egyik időközin sem tudta érvényesíteni: azaz feltehetően a baj nagyobb, mint a kutatások alapján gondolnánk. Különösen tanulságos, hogy ebben a körzetben Orbán Viktor személyes jelenléte sem segített a kormánypártnak. A Fidesz és Orbán Viktor varázstalanítása öles léptekkel halad.

4. Újpesten és Veszprémben a baloldal nyert, most Tapolcán a Jobbik. Az elmúlt négy évben jól működő centrális pártrendszer – egy domináns párt és tőle jobbra és balra egy-egy esélytelen közepes - recseg-ropog. A kormánnyal elégedetlen szavazók az esélyesnek gondolt ellenzéki jelöltre szavaznak: motivációjuk alapvetően proteszt jellegű. Ez rossz hír az ellenzéknek, mert döntően nem értük lelkesednek, de nem jó hír a Fidesznek sem: egy parlamenti választáson a proteszt bőven elég a kormányváltáshoz, ahogy ezt már jó sokszor láthattuk.

5. A mai eredmény azt mutatja, hogy a Jobbik felett összetört az üvegplafon. Nem lett kormányváltó párt belőlük, az a kérdés nem ma dől el, de az első egyéni mandátum megszerzésével cáfolták, hogy eleve korlátozott lenne a növekedési potenciáljuk.

6. A baloldal számára ez a választókerület eleve rosszabbnak ígérkezett a veszpréminél. Ehhez képest furcsa, hogy miért nem alkalmazták az ott sikerrel bevált »álfüggetlen« receptet. A baloldal – a részvétel arányában - közel ugyanazt az eredményt produkálta a körzetben, mint egy évvel ezelőtt. Számukra az igazi kudarc az, hogy pártlogókkal indulva komolyan kikaptak a Jobbiktól, és ezzel gyengítették váltópárti retorikájukat.

7. A Jobbik győzelmének nagy lesz az árnyéka. Nemzetközileg és idehaza is újra a figyelem középpontjába kerül majd a Jobbik-kérdés. Az egyik oldalon felerősödik a félelem, a másik oldalon pedig a remény. A Jobbik ezzel a sikerrel komoly lehetőséget kapott arra, hogy felépítse a váltópártiságát, ugyanakkor helyzete nehezebé is válik, mert a korábbi szélárnyékból – értsd: a Fidesz nem támadja -feltehetően kikerül.

8. A Fidesz a mai eredmény után minden bizonnyal újra átgondolja a Jobbikkal kapcsolatos stratégiáját. Bár korábban sok magabiztos nyilatkozat szólt arról, hogy a Fidesz milyen zseniálisan fogja ki a szelet a Jobbik vitorlájából, most inkább úgy tűnik, hogy nem vitorla az, hanem szőnyeg, amit a Fidesz terít a Jobbik elé: világosan látszik, hogy a Fidesz eddigi stratégiája nem gyengítette, hanem erősítette a Jobbikot.

9. És végül: aki ebből kiolvassa, hogy mi lesz 2018-ban, annak gratulálok. Sok minden lehet amúgy: visszaerősödhet a Fidesz, kiemelkedhet egy egyértelmű váltópárt, kialakulhat egy háromosztatú szituáció – szóval érdekes lesz.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 35 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Török Gábor olyan gyors-elemzést adott , melyek - szerintem - komoly megfontolásra érdemesek , minden párt szimpatizánsai számára .

Végre el kéne dönteni, hogy melyik conteo a hiteles? (1.A Jobbikot Gyurcsány hozta létre 2. A Jobbikot a Fidesz hozta létre 3. A Jobbikot a zsidók hozták létre ÉS az 1.Oroszok 2. Az irániak 3. A CIA 4. A Bilderberg csoport pénzeli):))))))

Nos, szerintem minden elmélet téves. A Jobbikot egy valós társadalmi igény hozta létre!
Kellett egy olyan párt, amelyik kifejezi és kanalizálja a növekvő elégedetlenséget,néven nevezi a legsúlyosabb problémákat és beszél olyan témákról, melyeket a többiek a szőnyeg alá söpörnek. Leszámol a baloldali illúziókkal, a kormánypártoknál következetesebben képviseli a rendszerváltás kommunista ellenességét és befogadja a keményvonalas nacionalistákat, az antiszemitizmus nyílt híveit, (akiket a Fidesz se lenyelni, se kiköpni nem tud)

Radikalizálódása jelenleg főleg a Fidesz által sorozatban elkövetett kormányzási hibák következménye. Szavazótáborának növekményét az alkalmi protesztszavazók, a csalódott fideszesek és a nyájtól elkóborolt szocialisták adják.
Nem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy a magyar szavazó sosem a pártprogramok, hanem zsigeri beidegződések és alkalmi érzelemhullámzások alapján voksol. És mivel az ország valójában (minden korábbi híresztelés és látszat ellenére) jobboldali érzelmű, csak a kádári populizmus által agymosott és lekorrumpált), ezért tartós kormányzásra (minden undorító tulajdonsága és hibája ellenére) a jobboldalnak van esélye. Lehet, hogy a Fidesz szervezetileg is meghasad és elveszíti többségét, ezért koalícióra kényszerül a Jobbikkal. Lehet, hogy váltópártként egy némileg megszelídült Jobbik kerül hatalomra.
De ez nem itt és most dőlt el, Tapolcán, hiszen erősen billegett a mérleg. De 2018-ig még van idő.

Ezt a választást az RTL Klub nyerte meg, nem csak a Jobbik.
Tisztes vereség volt és kellemes meglepetés, h. mennyire nem kellenek a volt privatizátorok.

A sok elsietett döntés és a majdnem média egyensúly borulása nem stratégia. hanem hiba.

Ez nem normális, elvette a gyűlölet a kevés maradék eszét is.
Nem vagyok a Jobbik híve semmilyen szinten, de minden pontja gondosan megfogalmazott hazugság, kivéve a várható Ny. európai reakciót a Jobbik kormányra kerülése esetén.

A Fidesz részéről ez volt a remény, mert ők még mindig nem látják a nyilvánvalót, hogy az embereket egyre kevésbé lehet megvezetni.
Az alacsony reszvételi arány pedig intő jel az összes pártnak, hogy az embereknek már az összes párttal tele van a hócipője.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés