Ferenc pápa: Az emberkereskedelem a civilizált társadalom szégyene

2015. február 8. 16:32
A kormányok határozott fellépését szorgalmazza Ferenc pápa a modernkori rabszolgaság ellen. A katolikus egyházfő szerint az emberkereskedelem a civilizált társadalom szégyene. A Vatikán szerint 36 millió embert kényszerítenek rabszolgamunkára, prostitúcióra és szervkereskedelemre a világon.

A kormányok határozott cselekvését sürgette a modernkori rabszolgaság összes formájával szemben Ferenc pápa vasárnap az emberkereskedelem elleni fellépés imanapján. Ferenc pápa a Szent Péter téren délben mondott beszédében a civilizált társadalom szégyenének nevezte az emberkereskedelmet, amely férfiakat, nőket és gyermekeket taszít rabszolgasorba, kizsákmányolva őket.

A katolikus egyházfő úgy fogalmazott, hogy az emberkereskedelem áldozataiból „munkaeszköz és a kedvtelés tárgya” lesz, megkínozzák, megcsonkítják és megalázzák őket emberi méltóságukban is. Az egyházfő a kormányok határozott fellépését szorgalmazta az emberkereskedelem okainak felszámolására.

Az egyház első alkalommal tartotta meg az emberkereskedelem elleni fellépés imanapját, amely február 8-ra, a 2000-ben szentté avatott Bakhita Szent Jozefina (1869-1947) ünnepnapjára esik. A szudáni származású nőt gyerekkorában rabszolgaként eladták, később felszabadították. Ferenc pápa megválasztása óta sürgeti az általa modernkori rabszolgaságnak tartott emberkereskedelem felszámolását. A Vatikán adatai szerint a világon mintegy 36 millió embert kényszerítenek rabszolgamunkára, prostitúcióra és szervkereskedelemre. A pápa vasárnap emlékeztetett arra, hogy február 11-én tartják az egyházban a betegek napját, az egyház egyik missziója pedig a betegekről való gondoskodás.

Az ENSZ Közgyűlése 2013-ban július 30-át jelölte ki az emberkereskedelem elleni küzdelem világnapjának, amelyet tavaly ünnepeltek először.

Összesen 34 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Az emberkereskedelem ellen leghatásosabb lenne,ha a jog nem a bűnözőket, hanem az áldozatokat védné, vagyis a média minden esetben közölné az emberkereskedők nevét, címét, minden adatát és leginkább a fotóját, akkor is , mikor elfogják, és amikor a börtönből kiengedik őket

Cigány csicskáztatók, gyereklányokat adó-vevő barna bőrű stricik jutnak az eszembe. Ferenc pápa szerint ők a társadalom szégyenei- jó ezt a minősítést hallani, de esetleg arról a kultúráról is lehetne valamit mondani, ahol gyerekek őszintén és szégyenérzés nélkül mondják, hogy uzsorások és stricik szeretnének lenni, ha megnőnek.

Ha az afroamerikaiakra gondolsz, akkor a figyelmedbe ajánlanám azt az apró tényt, hogy a rabszolgának elhurcoltak utódai nagyságrendekkel jobb körülmények között élnek jelenleg, mint az őshazában élő "szerencsés és szabad" rokonság.
Ha nem hiszed, keress rá Libériára, igazán tanulságos történet -nem véletlenül hallgatnak róla a liberális egaliter oldalon.

Esetleg Zoli atyát is?

Ez most hogy jön ide, okoska?

Tudom nehéz érzés, mikor az ember rájön arra, mennyire az orránál fogva vezették egész életében a nagy tudású megmondóemberek, filozófusok, emberjogászok meg politikusok. Tényszerűen: egy adott afrikai törzs mai leszármazottjai közül a rabszolgának elhurcoltak utódai nagyságrendekkel élnek jobban mint afrikai kortársaik.
Sőt, az sem világító fáklya, aki a kontinens vesszőfutását a gonosz fehér gyarmatosítókban látja- hiszen a volt gyarmati országok GDP-je kb 20%-al van magasabban az azonos földrajzi viszonyok között lévő "szerencsés" nem leigázottak teljesítményéhez képest.

Hogy te egy mekkora barom vagy...
-ha lehetek ilyen kistílű

Bizony szomorú időszak volt, és sokan meg is haltak, de én a máról beszélek.
És agyhalott hüjének kell ahhoz lenni, hogy valaki ne fogja fel, hogy jelenleg a rabszolgák utódai már 44 milliónyian vannak az USA-ban és eszükbe nincs hazatérni őseik földjére a nyomorba és vegetálásba. És a nyugat afrikai ebola kórházban bizonyára azon elmélkednének- mekkora szívás, hogy őseik a dzsungelbe menekülve elkerülték a rabszolgasorsot, már ha egyáltalán tanultak volna arról az időről...

Lassan mondom, hogy megértse: kibaszottul idegesít, hogy egy rassz képességtelenségből fakadó vesszőfutását kétszáz évvel ezelőtti eseményekkel próbálják magyarázni. Nem anyámról van szó tehát, hanem ük-ük nagyanyámról.
Afrikát nem kellett tönkre tenni, hiszen ahol a kereket nem sikerült önállóan innoválni az elmúlt ezer évben, ott más sem fog gördülékenyen menni.
Nagyon príma példa Haiti, ahol a rabszolgák a francia forradalom oldalvizén szabadok lettek, függetlenné tették országukat, majd mind egy szálig kiirtották a fehéreket. Szárnyaló szabadságuk virágzó gazdaságot teremtett, bemutatva a négerek rejtett tartalékait, és fejlődőképességét.
Vagy bocsánat, nem is-összekeveredtem, az Dominika, a sziget másik fele- ahol nem volt fehérlikvidálás.
Haiti a természet törvényeire példa- arra, hogy a büszke szabad négerek mire is képesek önerejükből országléptékben: külső források nélkül még ennivalójuk sem lenne...

Miért, szerinted hol lenne Afrika az imperializmus nélkül?
Jó lenne, ha erre Dél-Afrika példáján keresztül válaszolnál- bemutatva a folyamatot, ahogyan az apartheid megszűnésével, a fehérek visszaszorításával a feketék virágzó országot teremtenek.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés