Mi lett veled, Németország? – Levélváltás Angela Merkel kancellár hivatalával

2015. február 4. 11:24

Schmidt Mária
Angela Merkel kancellár asszonyt budapesti látogatása alkalmából meghívtuk díjátadónkra, melyen a hajdani civil hősök a Terror Háza Múzeumban vehették át a Petőfi Emléklap a Helytállásért elnevezésű elismerést. Várakozásunkkal ellentétben a kancellár asszony sem köszönőlevelet, sem személyes hangvételű üzenetet nem küldött a hajdani segítőknek.

Szívtelen kancellár

Intézetünk egy évvel ezelőtt összegyűjtötte azoknak a magyar állampolgároknak a nevét, akik 1989 nyarán – a még működő kommunista diktatúra idején – elég bátrak voltak ahhoz, hogy a menekült keletnémetek ezreit gondjaikba vegyék, és megszervezzék a Páneurópai Pikniket. Magyar és német viszonylatban sokszor és sok helyen hangzott már el, hogy mindaz, ami akkor történt, a két nemzet közti testvériség eleven bizonyítéka. Tény ugyanakkor, hogy azoknak a személyeknek, civileknek, akik 1989-ben helytálltak, akik nem kerestek kibúvót, de megcselekedték, amit kellett, sosem mondott még személyes köszönetet német állami vezető. Ezt szerettük volna elősegíteni, amikor Angela Merkel kancellár asszonyt budapesti látogatása alkalmából meghívtuk díjátadónkra, melyen a hajdani civil hősök a Terror Háza Múzeumban vehették át a Petőfi Emléklap a Helytállásért elnevezésű elismerést. A fogadással egybekötött eseményre a Német Szövetségi Köztársaság egyetlen hivatalos képviselője nem jelent meg. Várakozásunkkal ellentétben a kancellár asszony sem köszönőlevelet, sem személyes hangvételű üzenetet nem küldött a hajdani segítőknek. Az alábbi levélváltás nem igényel kommentárt.

Prof. Dr. Schmidt Mária
Főigazgató
XXI. Század Intézet

 


 

Igen tisztelt Kancellár Asszony!

1989. augusztus 19-én bátor magyar polgárok példát mutattak civil kurázsiból, szolidaritásból és felebaráti szeretetből. Az általuk szervezett Páneurópai Piknik sok olyan egykori keletnémet állampolgárnak kínált nem remélt lehetőséget a menekülésre, akik azzal a szándékkal érkeztek Magyarországra, hogy soha többé ne térjenek vissza hazájukba. Az Ön honfitársai telve voltak keserűséggel és elszántsággal, hiszen életüket tönkretette a kommunista diktatúra, a hazatérés reményéről pedig a bizonytalanságba tett kényszerű lépésük miatt kellett lemondaniuk. Annak idején szeretetet, szolidaritást és önzetlenséget tapasztalhattak meg Magyarországon, hiszen öntudatos magyar civilek – saját félelmeiket legyőzve – kiálltak német testvéreikért.

Mindez 25 éve történt. Tudom, hogy az elmúlt években Ön több alkalommal is emlékeztetett a „csodák évének” eseményeire, mégis engedje meg, hogy küszöbön álló budapesti látogatására való tekintettel ráirányítsam figyelmét közös történetünk civil hőseire. Mindig különleges esemény, ha az egyesült Németország kancellárja meglátogatja országunkat, hogy a szeretet gesztusaival fejezze ki nemzeteink összetartozását. Ilyen gesztus lenne, ha találkozna azokkal a magyar honfitársainkkal, azokkal a civil hősökkel, akik akkor önzetlen és bátor tetteikkel teremtettek számunkra közös jövőt. Mert ők, a civilek voltak azok, akik annak idején mindent kockára tettek, szemben a politikai tisztségek egykori viselőivel, akik valójában csak a hős civileket követték.

Éppen ezért lenne indokolt, ha mások mellett találkozna Filep Máriával, a Páneurópai Piknik főszervezőjével, vagy Kozma Imre atyával, akinek vezetésével a Máltai Szeretetszolgálat 1989-ben mintegy 50 ezer keletnémet állampolgárt vett a gondjaiba. Kozma atya hitvallása ma is érvényes: „A szeretet nem tűr meg határokat.”

Kedves Kancellár Asszony,

Közalapítványunk az elmúlt évben összegyűjtötte annak a mintegy 90 magyar állampolgárnak a nevét, akik 1989 sűrű nyarán megszervezték a Páneurópai Pikniket, és akik aktívan segítették a hazánkba érkezett keletnémet menekülteket. Látogatása tiszteletére fogadást szervezünk a számukra, amelyre meghívjuk a közülük még életben levőket, hogy kifejezhessük hálánkat és nagyrabecsülésünket teljesítményükért. Természetesen Önt is nagy szeretettel várjuk fogadásunkra és tisztelettel arra kérjük: jelenlétével közvetítse felénk, feléjük a német polgárok ma is létező rokonszenvét.

Remélem, hogy egykori keletnémet állampolgárként, azaz valódi kortanúként és az egyesült Németország kancellárjaként lehetőséget talál arra, hogy részt vehessen fogadásunkon, és közvetíti a számukra német testvéreink köszönetét. Mivel múzeumunk épülete előtt található a berlini fal egy darabja, továbbá a Vasfüggöny-szobor, lehetőség kínálkozna arra is, hogy közösen gyertyát gyújtsunk a kommunizmus áldozataiért.

Budapest, 2015, január 20.

Tisztelettel:
Schmidt Mária


Szövetségi Kancelláriai Hivatal, 11012 Berlin
Dr. Maximilian Spinner
I. osztályú tanácsos
Közép-, Délkelet- és Kelet-Európa; Dél-Kaukázus; Közép-Ázsia Iroda

Igen tisztelt Schmidt Asszony,

köszönöm Angela Merkel szövetségi kancellár asszonyhoz címzett 2015. január 20-i keltezésű levelét. Megértését kérem, hogy a naponta érkező levelek nagy száma miatt ő nem tud személyesen válaszolni.

Levelében meghívást intéz a szövetségi kancellár asszonyhoz, hogy látogassa meg a budapesti Terror Háza Múzeumot. Sajnos ez időbeli és határidős okok miatt nem lehetséges.

Kérem megértését, maradok baráti üdvözlettel

Spinner

 

***

(A magyarra fordított levélváltást a Terror Háza bocsátotta a Mandiner rendelkezésére.)

Összesen 120 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Akiről a mai napig nem tudjuk, hogy mint Gerő Ernőék házi tanítója merre járt és mit csinált 1956-ban. Azt viszont igen, hogy forradalom leverését követően 1957-ben nevezeték ki a frissen megalakult MSZMP egyik ideológiai fellegvárának az MSZMP Bács-kiskun megyei Marxista-Leninista "Egyetemének" az igazgatójának. A forradalom leverését követ!!!!!!!!!!!!!

Nekem megboldogult nagyapám mondta az újratemetéskor, hogy a komcsiknál nagy divatja van az ilyen újratemetéses rehabilitációs dolgoknak, ezért sem kell velük foglalkozni.

Az öregben erősen élt még, hogy Nagy Imre utasítása alapján fosztották ki többször is a tanyáját a kötelező terménybeszolgáltatások alkalmával és, hogy akkor szó szerint berugdosták az ágy alá.

Kommunista mutatványnak tartotta az egész újratemetést és rendszerváltást, én is.

Nem volt itt rendszerváltás.

Válaszok:
Laibach | 2015. február 4. 12:03
OberEnnsinnen | 2015. február 4. 15:56

1990 óta posztkomcsi pártok váltogatják egymást.

Válaszok:
opht | 2015. február 4. 12:17

Szánalmas vagy. Nap mint nap tanújelét adod, mennyire beteg a lelked, de még mindig meglep, hogy ennek tudsz örülni.

Te hülye! Mivel a rendszerváltáskor az ország nagykorú lakosságának 80%-a komcsi volt a te meghatározásod szerint, ezért ez a múlt nyilván jó pár politikus életútjában jelen van.
Azt nézd, hogy melyik párt örökölte a kommunista vagyont, melyik párt körül sertepertélnek az állami vagyon milliárdos privatizátorai!

Na-na. Elözőhéten Lázár személyesen egyeztetett Berlinben a pontos programról amit Lázár tudomásúl vett. A programot a német stáb állitotta össze. Magyarországnak a programok lebonyolitásának biztosága Volt a feladata.

A Hivatalos Orbán és Áder találkozó és annak előkészitése és lebonyolitása Volt a kompetenciája.A többi a libsi Berlini stábszájize szerint történt kiszolgálva a média prekoncepciós suggalatait.

Azért az is érdekes Volt, hogy Merkel Orbán megtámogatásával üzent haza és az USA-nak is. Szerintem nincs könnyü helyzetben Sem a kormányban(SPD) Sem az USA által kettős szoritásban harapófogóban.

Mikor a sajtótáékoztaton azt mondta, hogy még sokat kell beszélnünk és tárgyalnuk a nézeteinket mélyebben kifejtve benne Volt az a guzsbakötött állapot ami a látogatását illetti.

Az a tény hogy húsz prccel meghosszabodott a négyszemközti megbeszélés sejtette, hogy Merkel környezetében a z információs csatornái is prekoncepciókra épülhettek. Ez látszot a gazdasági kamara és multikkal való találkozásnál ahol olyan vélemények voltak ami inkább pozitiv Volt Orbánnal kapcsolatban.."Orbánnal lehet beszélni", vagy " a német média eltuloza a magyarországi helyzetet".

Szerintem Merkel is vitte magavál a maga batyuját amit itt kapott Amin van min elgondolkodnia.

A két levél pontosan tükrözi: hová jutott Európa a liberális terror miatt.

Mit kapna Merkel , ha otthon lenne egy mostani magyar tipusú ellenzéke !?Minimum hazaáruló lenne ...

Kohl kancellár óta csak selejt vezetői vannak a németeknek. Bábok Obama , s a zsidó lobbi kezében. Egy katonailag megszállt Németországot nem lehet független államnak tekinteni.

Azt még lehet magyarázni, hogy a meghívó későn érkezett, de azt már nem, hogy még az itteni német követségről sem ment el senki sem, no ezt már úgy hívják, hogy bunkóság.

Sokan félreértik, a gesztus, Merkel, vagy az itteni követségről egy diplomata részvétele nem a múzeum vezetőjének szólt volna, hanem azoknak az egyszerű embereknek, akik segítették az NDK-s menekülteket. Ne S.Mária személyét ragozzák, miközben nem beszélnek a segítőkről.

A múzeum róluk emlékezett meg, s erre az emlékezésre német részről még csak egy harmadosztályú követségi titkárt sem voltak képesek elküldeni. Szégyelljék a németek magukat. A labanc az labanc marad.

Az igazi barátaink keleten vannak.

"Várakozásunkkal ellentétben a kancellár asszony sem köszönőlevelet, sem személyes hangvételű üzenetet nem küldött a hajdani segítőknek."

Merkelnek sokkal fontosabb dolga akadt ennél:

Találkoznia kellett a hajdani segítőknél sokkal fontosabb személyiségekkel, a magyarországi zsidó szervezetek vezetőivel.

A megbeszélésen Heisler András, a Mazsihisz elnöke, Köves Slomó, az EMIH vezető rabbija, Deblinger Eduárd, a Magyarországi Autonóm Orthodox Izraelita Hitközség elnöke, Guba Gergely, a Szim Salom Progresszív Zsidó Hitközség elnöke és Kálmán Gábor, a Bét Orim Reform Zsidó Hitközség elnöke vett részt.

A Mazsihisz.hu-n található beszámoló szerint Merkel bevezetőjében elmondta, hogy nyílt, őszinte beszélgetésre érkezett a zsidó közösséghez.

Érdeklődött a kormány és a zsidóság kapcsolatáról, az általános közhangulatról, az antiszemita jelenségekről és a Jobbik jelenlétéről.

Válaszában Heisler András azt... hangsúlyozta, hogy a Jobbik egyik legerősebb bázisa a felsőoktatásban tanuló fiatalság, amit Angela Merkel látható meglepetéssel fogadott, különösen az után, hogy előzőleg egyetemista fiatalokkal találkozott.

Ezt követően a kancellár rákérdezett, milyen segítséget adhat a magyarországi zsidóságnak.

Heisler András hangsúlyozta, hogy a történelem- és a toleranciaoktatás bevált német módszerei "jól jönnének" a magyar köz- és felsőoktatásban is.

Merkel pártolta a felvetést, de megjegyezte, hogy egyik ország sem oktathatja ki a másikat ebben a témában.

Azonban példaként felhozta, hogy Németország és Franciaország e téren intenzíven keresi az együttműködés formáit, amihez önként más országok is csatlakozhatnak.

A kancellár javasolta, hogy a "magyar" zsidó szervezetek ez ügyben vegyék fel a kapcsolatot a Német Zsidók Központi Tanácsával

Mária a helyén lett kezelve, amit ő nem tudott helyén kezelni

Merkel lenne Németország ? Ne már..

Nem akarta azt a látszatot kelteni, hogy hálás Horn Gyulának vagy akár Németh Miklósnak is a határnyitásért.

Az első bekezdésedben írottak: OK.
A második, az nem.
Ugyanis Nagy Imre, mikor miniszterelnökké kinevezték, 1953-ban, azonnal megszüntette Magyarországon az ún. beszolgáltatást, magyarul a fosztogatást...
Jó lenne, ha mindannyian, mindig a valóság talaján állva szólalnánk meg.
Nem olyan nagy dolog.
Mert ilyesmiket látván-hallván vagyunk az intelligens külföld számára komolytalanok, akikre nem lehet építeni.

Válaszok:
Laibach | 2015. február 4. 17:37

Előtte???

1950-ben a beszolgáltatási rendszer változását az egyenletes, kis-, közép- és gazdagparasztot egyaránt érintő súlyos tehernövekedés jellemezte. Külön „kulákkulcsot" állapítottak meg azokra, akiknek szántóterülete ugyan a 25 hold – 350 aranykoronás „kulákhatár" alatt maradt, összes birtoka (beleértve a kevéssé jövedelmező rétet, legelőt, erdőt stb.) azonban efölé esett. Szemestakarmányt nem, de „egyszeri", külön teherként szénát, burgonyát és hagymát kellett ebben a gazdasági évben beadni, nőtt a tejbeszolgáltatási kötelezettség is. Ez a rendszer volt tehát az, amelyet Nagy Imre élelmezési minisztériuma „végrehajtásra" örökölt.

Az 1951–52-es gazdasági évre szóló beszolgáltatási rendelettervezetet első ízben Nagy Imre terjesztette az MDP Titkársága elé, 1951. február 21-én, vagyis egy héttel az MDP II. kongresszusa előtt, amely egyébként az első ötéves terv irreális felemeléséről intézkedett. Javaslata a termés 78,2%-ának állami begyűjtését irányozta elő, szemben az előző évi 75%-os aránnyal.

A kormány csak a kongresszus után, 1951 márciusában fogadta el a javaslatot (előadó a Minisztertanács ülésén is az élelmezési miniszter volt), amely immár a Népköztársaság Elnöki Tanácsa 10. számú törvényerejű rendeleteként jelent meg.


A szakirodalom egyöntetű megállapítása szerint ez a rendelet emelte a paraszti terheket egyetlen alkalommal a legnagyobb mértékben az egész Rákosi-korszak alatt.."

http://www.rev.hu/sulinet45/sz..

Majd miután Sztálin beadta a kulcsot 1953-ban, emlékeim szerint Nagy Imre volt az aki javasolta, hogy Sztálin emlékét iktassák törvénybe. :)

A szovjetek mielőtt miniszterelnök lett úgy tudom, hogy magukhoz rendelték Moszkvába az egész magyar kommunista főmufti bagázst. Ezt követően jött az enyhülés, szovjet utasításra.

Már többszőr kifejtettem, hogy a programját nem Ő állitotta össze, hanem a Berlini balliberális megmondópotenciálok és befolyásos médiaguruk.

Ami teljesen visszataszitó Volt a Heisler MAZSIHISZ viselkedése aki pofátlanúl a sokadik kárpotlási ígényét nyújtotta át Merkelnek. A legaljasabb szöveggel tette ezt, hogy azok a pénzek amik számukra érkezett a kommunisták ellopták és nem jutott el az érintettekig.

Arról kussolt, hogy azóta is pumpolják az USA alapokat és a Magyar államot.

Most hallottam amiért dobtam egy hátast, hogy minden zsidószármazású embert túlélőnek kell tekinteni akik nem is voltak deportáva, mivel Ők is túlélték a vészkorszakot.

Volt a Schmidt Máriának évekkel(?) ezelőtt egy hosszú elemzése arról, h. ez a Németország már nagyon nem az a Németország, több szempontból. Aki erről, mint német vezető, esetleg tud, az ezért jobban szeretni nem fogja.
A programm már rég rögzítve volt.
A Frau Schmidt gáz, ezt nem kellett volna.
Schmidt Mária nemcsak Valaki, de le is tett valamit az asztalra, nem is keveset.
Talán okosabb lett volna Schmidt Máriának ezt a meghívót nem elküldeni, a követség meg jobb lenne, ha legalább figyelne a megszólításokra.
Lehet, h. azon a követségen sem kedvelik a magyar vezető értelmiség ellenoldal által támadott, útált tagjait?
Legyen elég a Schmidt Máriának azok tisztelete, akik munkáját méltányolva őrzik emlékezetükben a Terror Házát pl. a lábazat fölött futó 56-os kivégzettek fénykép sorával.
Sok évvel ezelőtt egy Műegyetemi okt. 23-ai előadására mentem el, érdekes volt és szép. 56 jelentőségének pozitív méltatásával már akkor a nyilvánosság elé lépett, mikor ennek még volt egzisztenciális kockázata.

Ausztrália nem kifejezetten illik a képbe, viszonylag fiatal, hagyomány nélküli államként.
Ami Japánt illeti, ők pedig a második vh-ús vereség "hozományaként" voltak kénytelenek feladni alapvető kultúrájuk jelentős részét.
Ettől függetlenül a globalizált világ minden gondja-baja ott jelentkezik, ahol kereskedelem folyik. Az pedig a legnagyobb - mennyiségi! - ugrást mutatja a modern, 20-21. századi korban.
Csak az a kérdés: ez a "kereskedelem" - lásd pl. olajárak - a kereskedés mellett tulajdonképpen mit is szolgál még.
Maga a kereskedés nem csupán fedősztorija-e annak a kizsákmányoló mechanizmusnak, amit te is a globalizált világ gondja-bajaként írsz le, mint elkerülhetetlent...
Pedig nem lenne elkerülhetetlen a rabszolgaságba taszítása a világ jelentős részének.
Ezt a tudatmódosító ideológiát az erőfölényt birtokló globál multi-kultit szuggeráló újnáci klán tartja el és fenn, a még nagyobb és folyamatos fosztás érdekében.

Örülök a véleményednek.
Az én fejemben is megfordultak hasonlók, de úgy gondoltam, ez naivitás, ismerve az emberi természetet, ami a fogyasztás iránti kiolthatatlan szenvedélyt illeti.
Örülök, hogy nem vagyok egyedül, tényleg.
Még akkor is, ha ez már sohasem - esetleg csak katasztrófa esetén - következhet be.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés