Ukrán válság: megint tárgyalnak Berlinben a külügyminiszterek

2015. január 21. 21:33
Újabb tárgyalást kezdett szerda este Berlinben a német, a francia, az orosz és az ukrán diplomácia vezetője az ukrán válságról. A NATO-főtitkár szerint nőtt az orosz nehézfegyverek száma Kelet-Ukrajnában. Kijevben közben bejelentették: ukrán-amerikai hadgyakorlatot rendeznek tavasszal.

Újabb tárgyalást kezdett szerda este Berlinben a német, a francia, az orosz és az ukrán diplomácia vezetője az ukrán válságról.

 
A normandiai négyek néven is emlegetett országcsoport külügyminiszterei legutóbb bő egy hete folytattak megbeszélést a német fővárosban, eredménytelenül. „Remélem, hogy a felek ezúttal lesznek annyira konstruktívak, hogy eredményre jussunk, és kérem is ezt tőlük” – mondta az újabb találkozó előtt a házigazda, Frank-Walter Steinmeier német külügyminiszter. 
 
A harcok kiújulása a délkelet-ukrajnai válsággócban azt mutatja, hogy továbbra is nagyon veszélyes a helyzet - tette hozzá, rámutatva, hogy a térség lakossága és gazdasága „fizeti meg az árát annak, hogy elmarad a minszki megállapodás végrehajtása”. 
 
Az előző megbeszélés eredeti témája egy négyoldalú csúcstalálkozó előkészítése volt, amelyre Petro Porosenko ukrán elnök tett javaslatot december végén. Ezúttal viszont azért találkoztak a külügyminiszterek, hogy megpróbálják elejét venni a válság további mélyülésének.
 
Angela Merkel szerdán azt mondta, nem fűz „túl nagy reményeket” a megbeszéléshez. A tavaly szeptemberi minszki tűzszüneti megállapodás „egyre törékenyebb” – tette hozzá a német kancellár Berlinben az azeri elnökkel, Ilham Alijevvel folytatott megbeszélése után tartott sajtótájékoztatón. 
 
Szergej Lavrov orosz külügyminiszter szerdán Moszkvában jelezte, arra törekszik a berlini tanácskozáson, hogy Délkelet-Ukrajnában azonnali tűszünet legyen.
 
Az orosz vezetés szerint a kijevi hadsereg alakulatai megsértették a minszki megállapodást, és erőteljes tüzérségi támadást indítottak a szakadárok ellen. A kijevi kormány szerint viszont az utóbbi napokban az oroszbarát szakadárok lendültek ismét támadásba az ukrán fegyveres erők állásai és az ellenőrzésük alatt lévő térségbeli települések ellen.
 
Eközben Jens Stoltenberg NATO-főtitkár kijelentette: nőtt az orosz katonák által használt tankok, tüzérségi eszközök és más nehézfegyverek száma Kelet-Ukrajnában. A főtitkár ismételten felszólította Moszkvát, hogy vonja ki csapatait a térségből.
 
Ben Hodges altábornagy, az Egyesült Államok európai haderőinek parancsnoka pedig Kijevben bejelentette, hogy amerikai-ukrán hadgyakorlatot tartanak tavasszal.

Összesen 6 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés