A Fidesz ösztönözné a nyugdíjasok munkavállalását

2014. december 2. 11:28
Az LMP a munkára háruló terheket csökkentené, az MSZP a vasárnapi zárva tartás ellen emelt szót, a Jobbik pedig a visszaeső bűnözőket büntetné keményebben, a Fidesz visszavezetn a nyugdíjasokat a munka világába. Erről szóltak a napirend előtti felszólalások kedden.

Rétvári Bence a vasárnapi zárva tartás szocialista ellenzése nyomán közölte: úgy tűnik, hogy az MSZP végleg lemondott arról, hogy baloldali pártnak tartsák. Tuzson Bence fideszes képviselő szerint akár adójogi szabályokat is módosítani kell, hogy ösztönözzék a nyugdíjasok munkavállalását. Gőgös Zoltán a 2004 decemberi népszavazás kapcsán elmondta: a kormánypártok azóta csak ártottak a határon túli magyaroknak.

LMP: Csökkenteni kell a munkára háruló terheket

Szél Bernadett (LMP) azt mondta, a kormányzati sikerpropaganda szerint csúcsokat dönt a foglalkoztatás, de az emberek jövedelmi helyzete szemernyit sem javul, megállíthatatlanul nő a szegénység. A kormány nem veszi észre, hogy közmunkából nem lehet megélni – tette hozzá. Közölte: a munkáltatókat terhelő adók csökkentésével a létminimum szintjére lehetne növelni a minimálbéresek nettó keresetét.

Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára úgy értékelte, hogy az LMP-nek nincs megoldási javaslata. Emlékeztetett arra, hogy a családi adózással 19-20 ezer forinttal több marad a családoknál. Beszélt arról is, hogy az uniós átlaghoz, 16,7 százalékhoz képest Magyarországon 14 százalék a szegények aránya. Kitért arra, a kormány azért, hogy megóvja az embereket a tömeges elszegényedéstől, elindította a rezsicsökkentést, a munkahelyvédelmi akciótervet.

MSZP: 20 ezer munkahely szűnhet meg a vasárnapi zárva tartás miatt

Lukács Zoltán (MSZP) szerint a KDNP a kereskedelmi egységek vasárnapi zárva tartására vonatkozó javaslata miatt 20 ezer munkahely szűnne meg. Hozzátette: most 40 ezer olyan munkanélküli van, aki ezelőtt a kereskedelemben dolgozott, és mindössze 2000 az üres álláshely. Szerinte a munka törvénykönyvében kellett volna a munkavállalói jogokat biztosítani, és nem kellett volna megengedni, hogy elvegyenek tőlük pótlékokat. Hozzátette: az EU tagállamai közül 15 országban semmilyen szabályozás nincs, a német és a francia kormány most javasolja a szabályozás puhítását.

Rétvári Bence közölte, úgy tűnik, hogy az MSZP végleg lemondott arról, hogy baloldali pártnak tartsák. Mint mondta, Ausztriában, Németországban, Belgium szinte pontosan ugyanilyen a szabályozás, Ausztriában 1962 óta minden kísérletet visszavertek annak módosítására. Közölte, a kevesebb munkaidő nem befolyásolja a forgalmat, amely jövőre is nő reményeik szerint 2-3 százalékkal, ez azt jelenti, hogy több dolgozóra lesz szükség. Utalta arra, hogy a törvényjavaslatot alapos konzultáció előzte meg. Beszélt arról is, hogy a kutatások szerint csak Budapesten éri meg nyitva tartani vasárnap az üzleteket, vidéken nem.

KDNP: A szocialisták árulást követtek el 2004. december 5-én

Soltész Miklós (KDNP) felidézte a 2004. december 5-ei, a kettős állampolgárságról tartott népszavazást, amelynek során a szocialisták „nemmel” kampányoltak. Árulásnak nevezte, hogy az MSZP-sek és a liberálisok a többi között azt mondták: ne fizessünk rá a kettős állampolgárságra. Kitért arra is, hogy Gyurcsány Ferenc 2010-ben szocialista politikusként nem szavazta meg a kettős állampolgárságról szóló törvényt. A KDNP-s politikus felszólalását úgy kezdte, hogy az nem fog Gőgös Zoltánra nyugtatólag hatni, a szocialista képviselő ugyanis az előző felszólalás idején többször is közbekiabált.

Potápi Árpád, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára szerint is hatalmas károkat okozott a népszavazás, de mára sikerült ebből a helyzetből talpra állni, a nemzet ereje ugyanis az egységben rejlik. Közölte, mostanáig 680 ezer külhoni magyar adta be a magyar állampolgárság iránti kérelmét, és 630 ezren lettek eddig magyar állampolgárok.

Gőgös Zoltán személyes érintettség okán szót kérve azt mondta, hogy a kormánypártok csak ártottak a határon túli magyaroknak. Erre példaként azt hozta, hogy Szilágy megyében azért nem lett magyar tanácselnök, mert Orbán Viktor egy olyan párt mellett kampányolt, amely egy százalékot kapott.

Jobbik: Szigorúbb szabályokat a visszaeső bűnözőkre

Mirkóczki Ádám (Jobbik) a visszaeső bűnözők szabadulás utáni szigorúbb nyomon követését javasolta. Szerinte még hatékonyabbá kellene tenni a bűnügyi ellenőrző felügyeletet. Korlátoznák például a frissen szabadultak mozgását, vagyis a nap bizonyos időszakában nem hagyhatnák el az otthonukat, a pedofilok nem járhatnának óvodák, iskolák környékén, továbbá a visszaesőknek be kellene számolni a hatóságoknak arról, miből élnek – ismertette pártja elképzeléseit.

Répássy Róbert, az igazságügyi tárca parlamenti államtitkára a visszaesőkre vonatkozó speciális szabályok között említette a három csapás intézményét, illetve azt, hogy az új büntető törvénykönyv kizárja a kedvezményekből őket. Beszélt arról is, hogy szigorították a gyermekek sérelmére elkövetett bűncselekmények elkövetőinek nyilvántartását.

Fidesz: Ösztönözni kell a nyugdíjasok munkavállalását

Tuzson Bence (Fidesz) azt mondta: akár adójogi szabályokat is módosítani kell, hogy ösztönözzék a nyugdíjasok munkavállalását. Közölte: olyan ösztönző rendszert kell Magyarországon kidolgozni, amely miatt a nyugdíjasoknak érdemes lesz – főleg a hiányszakmákban – a munka területére visszatérni. Elmondta, évekkel ezelőtt még az jelentette a problémát, hogy a fiatalok bizonyos munkaköröket nem tudnak betölteni a nyugdíjasok miatt, most viszont pont fordított a helyzet: vannak olyan hiányszakmák, ahol szükség van a nyugdíjasok munkavállalására is. Fontosnak nevezte a közmunkára fordított források növelését, valamint azt, hogy munkahelyteremtő iparvállalatok jöjjenek az országba.

Czomba Sándor, a nemzetgazdasági tárca munkaerőpiacért felelős államtitkára a foglalkoztatás területén további teendőként jelölte meg a szakképzés átalakítását, a felsőoktatás munkaerőpiachoz való igazítását.

Összesen 12 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Lehet nem kellett volna hálapénzért nyugdíjba engedni hatszázezer kamurokkantat, és akkor nem lennének ilyen problémák.

Szerintem inkább az egészségügyben kezd gáz lenni. Ettől még én sem akarom, ha ne adja az ég műtétre szoruljon bárki, hogy egy 70 éves turkáljon benne.

De sajnos az elmúlt 12-20 év nyugdíjasoknak szóló politizálása lassan meg hozza az eredményét, és szerintem az utóbbi időben elég sokan kongatták a vészharangot ez miatt. Tettek rá magasról, minden oldalról csak a szavazat szerzés volt a lényeg.

De nem a nyugdíjasokat kéne vissza kényszeríteni munkába, hanem a jobb híjján külföldre költöző fiatalokat kéne visszacsábítani normális fizetéssel és lehetőségekkel. Ahhoz viszont gyökeresen meg kéne változnia a hazai politikának.

Ezt akartam irni, azzal nagyon jol osztonozve voltak, hogy a nyugdij nem tunt el attol, hogy munkat vallaltak.

Ha mar valasztani kell hogy otthon ul nyugdijert, vagy dolgozik munkaberert, akkor meg nyilvan a nyugdijat valasztja...

Ennyi.

Mert amig az ember egyreszt fizeti a jarulekokat a mostani nyugdijasok nyugdijara, masreszt neki mar nem jut alapon a sajatjara is ossze kell gyujtenie, addig egyszeruen nincs mas lehetoseg mint a kulfoldi munka.
Azzal a remennyel, hogy noha Nyugat-Europaban is ugyanazok a demografiai mutatok, igy az ottani nyugdij is nevetseges lesz 40 ev mulva, DE hazaterve Magyarorszagra talan megiscsak ki lehet majd jonni belole valahogy.

Annak, akinek pl nem talal munkat a parja es ezert egy fizetesbol el a csalad, raadasul ra harul az idos szulo eltartasa, mert nem tud megelni a nyugdijabol, orokseget meg nem is remelhet mert sajat tulajdonu ingatlan nincs a csaladban (orokolni tehat magas vernyomason meg cukron kivul mast nem fog) szivesen hallgatok barmilyen egyeb tanacsot.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés