Az orosz külügy máris veszélyben látja az ukrajnai békefolyamatot

2014. szeptember 5. 19:44
Moszkva szerint a NATO-val közösen Ukrajnában tervezett hadgyakorlatok és a walesi csúcstalálkozó hangneme alááshatják az ukrajnai békefolyamatot, amely éppen csak elindult a péntek esti tűzszünettel.

Az orosz külügyminisztérium kemény hangú közleményben reagált pénteken az észak-atlanti szövetség csúcstalálkozójának döntéseire. Nem sokkal azt követően, hogy Minszkben az EBESZ és Moszkva közvetítésével a délkelet-ukrajnai szakadárok és Kijev tűzszüneti megállapodást kötöttek. 

Moszkvában úgy látják, hogy a NATO-csúcson az ukrán válsággal kapcsolatosan elhangzott nyilatkozatok és a döntés a 2014 végéig tervezett közös ukrán-NATO hadgyakorlatokról elkerülhetetlenül „élezni fogják a feszültséget és veszélyeztetik az ukrajnai békefolyamatban bekövetkezett óvatos előrelépést”. Emellett hozzájárulnak „az ukrán társadalom megosztottságának mélyüléséhez”. Ráadásul arról tanúskodnak, hogy a NATO feltétel nélkül támogatja a neonáci és szélsőséges kijevi erőket, közöttük a Jobboldali Szektort. 

Ezek nem tetszenek az oroszoknak

Az észak-atlanti szövetség egyes tagállamai és Ukrajna hadseregének egységei a tervek szerint szeptember 16. és 26. között Nyugat-Ukrajnában hajtanak végre közös hadgyakorlatot. A 15 ország részvételével megrendezendő, Rapid Trident (Gyors Szigony) elnevezésű hadgyakorlaton az Olaszországban állomásozó amerikai 173. légi szállítású dandár 200 katonája is részt vesz – közölte szerdán a Pentagon. 

Az orosz külügyminisztérium közleménye szerint aligha keltettek meglepetést a walesi csúcstalálkozó eredményei. A tárca élesen bírálta az észak-atlanti szövetséget, amelynek Walesben hozott döntései szerinte „egyértelműen megmutatták, hogy a NATO, amelynek politikáját Washington és néhány európai főváros »héjái« diktálják, Európában továbbra is uralkodó szerepre törekszik katonai területen.” Szerinte a valódi veszélyek, a terrorizmus és a tömegpusztító fegyverek elterjedése ellen tett nemzetközi erőfeszítések szenvednek emiatt károkat. 

A NATO walesi csúcsértekezletén egy új gyorsreagálású alakulat létrehozásáról született megállapodás. Anders Fogh Rasmussen főtitkár azt is bejelentette, hogy a csúcsértekezleten döntést hoztak arról, hogy megerősítik a partnerségi országokkal szembeni elkötelezettséget, és elősegítik, hogy a NATO nagy létszámú harcoló alakulatok bevetése nélkül is védhesse a stabilitást. Ezt a kezdeményezést a NATO kiterjeszti Grúziára, és Moldovára is. Rasmussen kijelentette: a szervezet ajtaja továbbra is nyitva áll az új tagok előtt, és kívülálló országoknak nincs vétójoguk a NATO-bővítési döntésekben.

Összesen 46 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Mert Oroszország egy békés és pacifista ország...

Ezek nem normalisak a natonal, egy polgarhaboru sujtotta orszagban, torekeny friss fegyvernyugvasra most komolyan hadgyakorlatot kell tartani ?!

Node erről most nem beszélünk, mert most az a trendi, hogy "gonosz Amerika és szegény ártatlan, békeszerető Oroszország"...

Nem láttam azt a filmet, de kritikát már hallottam róla, mely szerint nagyon nem tárgyilagos az a film.
Amúgy Oliver Stone van annyira dörzsölt, hogy tudja, "nem az a hír, hogy megharapta a kutya a postást, hanem az, hogy a postás megharapta a kutyát". Vagyis nézettséget csak egy ilyen tartalmú film generál.

Egyébként szerinted mi lenne a sorsa ma annak a filmesnek Oroszországban, aki egy hasonló filmet akarna forgatni az egykori Szovjetunió és a jelenlegi Oroszország piszkos ügyeiről??

Nektek???????????????????
Mi van?

Amúgy nem válaszoltál a kérdésemre...

Erre gondolom nem fogsz választ kapni, maximum egy olyat, hogy "bezzeg a gonosz USA meg mit csinált és amit írsz az biztos nem is igaz, mert ilyet az oroszok nem is csináltak, mert ők nem olyanok"...

Tudod számomra -noha én konzervatívnak tartom magam-az a legfélelmetesebb, hogy azok akiknek a liberalizmus szitokszó, azoknak fogalmuk sincsen arról, hogy mi a liberalizmus.
A sok ostoba ember összekapcsolja a liberalizmust az SZDSZ-el, pedig a kettő nagyon nem ugyanaz.
Minderre pedig rájátszik I.Viktor aki egy új ellenséget kreált, mert a rezsi már nem ellenség ezért kell egy új, akit tudnak utálni az emberek.
Addig sem vele és "munkásságával" foglalkoznak.
Az már nagyon régi taktika, hogy kell egy ellenség akit lehet utálni és okolni minden rosszért...

Mondjuk engem nem lep meg, hogy a konkrétumokra nem válaszolsz.
Nomeg az sem, hogy aki nem ért veled egyet az biztos gonosz baloldali. Nagyon egyszerű a te világképed.
(Ez a következménye az agymosásnak.)
Amúgy vicces, hogy egy -ezek szerint- önmagát jobboldalinak valló személy támogatja az egykori pártállami vezetők által irányított Oroszország politikáját.
Nomeg az is "déjá vu", hogy a szocialista időkben volt ez az állandó téma, hogy "bezzegamerikábanmegverikanégereket".

Szerintem te még nagyon fiatal vagy és fogalmad sincs arról, hogy milyen a Nagy Medve árnyékában élni...

Erdőtüzeknél szokásos eljárás, az ég rész körülszántják, így megakadályozzák a tűz terjedését.
Ezt a módszert kellene alkalmazni itt is. A NÁTÓ intézkedései előbb utóbb azt fogják eredményezni, hogy a Nátóhoz tartozó országok is be lesznek vonvaa a háborúba!
Két rokon nép, értik az egymás beszédét, ajd kiegyeznek előbb utóbb!

égő rész = égő részt

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés