A NATO leállítja együttműködését Oroszországgal

2014. augusztus 7. 17:37
A NATO főtitkára az ukrán miniszterelnökkel, elnökkel és a külügyminiszterrel folytatott megbeszéléseket arról, hogy miként mélyíthetik el együttműködésüket az orosz fenyegetésre tekintettel. Rasmussen bejelentette, hogy a NATO leállítja eddigi együttműködését Oroszországgal.

Ukrajna politikai támogatásáról folytatott megbeszéléseket csütörtökön Kijevben Anders Fogh Rasmussen NATO-főtitkár, aki találkozott Arszenyij Jacenyuk kormányfővel, Pavlo Klimkin külügyminiszterrel és Olekszandr Turcsinovval, a parlament elnökével.

A NATO sajtószolgálata szerint a főtitkár azért érkezett az ukrán fővárosba, hogy az észak-atlanti szövetség támogatásáról biztosítsa Kijevet Ukrajna szuverenitásának és területi épségének megőrzésében.  

Az ukrán kormány sajtószolgálatának közleménye szerint Jacenyuk és Rasmussen megbeszélésükön megvitatták, miként mélyítheti együttműködését Kijev és a NATO, tekintettel az Ukrajnával szembeni oroszországi agresszióra. Szót ejtettek a  NATO-Ukrajna Bizottság jövő hónapban, a nagy-britanniai NATO-csúcs alatt tartandó tanácskozásának előkészületeiről is.

Rasmussen bejelentette, hogy a NATO leállítja együttműködését Oroszországgal. A főtitkár leszögezte, hogy a NATO elítéli a Krím félsziget Oroszország általi törvénytelen bekebelezését, és Moszkva minden olyan lépését, amely Ukrajna területi épségének csorbulásához vezetett. Egyúttal felszólította Oroszországot, hogy a kelet-ukrajnai válság további mélyítése helyett inkább a helyzet stabilizálására összpontosítsa erőfeszítéseit. Felszólította továbbá Moszkvát, hogy vonja vissza katonáit az ukrán határtól, és békefenntartás ürügyével ne hatoljon be csapataival Kelet-Ukrajnába. 

A NATO-főtitkár kijelentette, hogy a Donyeck megyében – vélhetően rakétatalálat miatt – lezuhant maláj utasszállító repülőgép július 17-i katasztrófáját is az okozta, hogy Oroszország „felelőtlenül” támogatja a kelet-ukrajnai szeparatistákat.

Összesen 20 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Márciusban mit keresett az amerikai haditengerészeti erők torpedórombolója a Fekete-tengerre?

Ja, hogy pont erre kellett időzíteni a Bulgáriával és Romániával a közös hadgyakorlaton.

Micsoda véletlen!

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés