Schiffer: Nukleáris nagykoalíció működik

2014. január 23. 18:37
A Progresszív Gazdaságpolitika Alapítvány konferenciáján bírálta Schiffer András, Bajnai Gordon és Szabó Imre a paksi atomerőmű tervezett bővítését. Schiffer arról beszélt, hogy már az előző kormány megkezdte a projekt előkészítését.

Bírálták a paksi atomerőmű tervezett bővítését az Együtt-PM, az MSZP és az LMP képviselői a Progresszív Gazdaságpolitika Alapítvány konferenciáján csütörtökön. A Magyarország 2014 után: a fenntartható fejlődés útjai – csúcstalálkozó a zöld állásokról elnevezésű konferencia eredeti témája a zöld munkahelyteremtés volt.

Bajnai Gordon, az Együtt-PM szövetség vezetője azt mondta: a paksi erőmű új blokkjai felesleges energiát állítanának elő drágán. Szerinte a kormány azért kötött megállapodást Oroszországgal, hogy átmenetileg olcsóbban jusson gázhoz, és ebből fedezze a rezsicsökkentést, de cserébe a paksi bővítéssel hosszú időre eladósítja az országot. Ha emiatt duzzasztót kell építeni a Dunán, „bajai gyerekként hadd mondjam azt: csatlakoztam a zöld mozgalomhoz”.

Bajnai szerint az Orbán–kormány a jövőt felélő politikát folytat, amivel szemben ők fenntarthatóságon alapuló jövőképet kínálnak. Azt mondta: ennek érdekében javítani kell az oktatás színvonalán, meg kell állítani az elvándorlást, haza kell hívni az elmúlt években kivándorolt fiatalokat. Hozzátette: ha kormányra kerülnének energiahatékonysági, szigetelési programot indítanának, amely zöld munkahelyeket hozna létre az építőiparban és a fűtési költségeket is csökkentené.

Az MSZP-s Szabó Imre közölte: az erőmű élettartamának meghosszabbítása szükséges, de hosszú távon korlátokhoz kell kötni az atomenergia felhasználását. Az MSZP támogatja, hogy a bővítésről népszavazás döntsön.

Schiffer András, az LMP társelnöke viszont arról beszélt: „nukleáris nagykoalíció” működik, hiszen a paksi erőműbővítés előkészületei már az előző kormányzati ciklusban megtörténtek. Gyurcsány Ferenc miniszterelnökként a paksi kapacitás megduplázását tűzte célul. Az LMP szerint az atomenergiát 30-40 éven belül ki kell vezetni a magyar energiamixből.

Schiffer András arról beszélt: a fenntarthatóság nem a klasszikus közgazdaság egyik tézise, hanem olyan alapelv, amely "hozzásegíti a bolygót a túléléshez", válasz a globális kapitalizmus és az Európai Unió válságára. Szerinte szakítani kell a szabad kereskedelemre épülő Európával, korlátozni kell a tőke szabad áramlását, és helyette az emberért, a környezetért és a fogyasztóért viselt felelősséget kell a középpontba állítani.

Jávor Benedek, a Párbeszéd Magyarországért társelnöke azt mondta: az áprilisi választáson az emberek arról dönthetnek, atomenergiát és néhány száz vagy ezer új munkahelyet szeretnének, vagy a megújuló energiaforrások felhasználásának növelését és ennek eredményeként akár százezer új állást.

A PM-es politikus szerint ha Magyarország az Orbán-kormány által javasolt utat követi, „a harmadik ipari forradalom” vesztese lesz, és végleg leszakad. Elmondta azt is, hogy a megújuló energiaforrások felhasználásában 2010 óta nem történt előrelépés, Magyarország ezt a csaknem négy évet átaludta.

Összesen 29 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Jobban tennék, ha zöldségek akár Schiffer akár Karácsony olvagatnák a német médiát, de legfőképpen az új nagykoalició szenvedését és problémáját azáltal, hogy a nagy politikai csatározás eredményeként (Báden Wörtenbergi választások) a Studgard 2000 projekt kapcsán felelötlenül Merkel beigérte az összes atomerümó leszerelése 2020-ig.

Azóta csuka fogta rúka állapotba lettek a nagykoalició révén, hísz óriási gondokat okoz az, hogy alternativ főleg Solárral akarnák potolni a kapacitást valamint a biogázzal fütött erőmüvekkel.

Na most az derült ki, hogy korábban az a program, hogy a lakoság szubventálták a tetök betelepitése Solárral mely hatására beindult a német társadalom és építették mint a hangyák annak a reményében sőt szerzödés által, hogy a felesleget visszavásárolják. Mivel az atomerömüvek szanálásának következtében a cégek is beindúltak a subventált beruházásokra.

Erre kiderült, hogy ez nem megoldható, és erre korlátozták a magánszemélyektől megvásárolt áram mennyiségét valamit a vállalatoktól is, mivel olya magas a költség, hogy az állam képtelen a költségvetésből finanszirozni, ráadásúl kétes a kmenetel is.

Na erre tárgyalások kezdödtek a nagykoalicióban a helyzet megoldására erre az SPD(szocik) előálltak a farbával, hogy Solár -solit, vagyis szolidaritási adot vetnek ki, valamint maximálják az állam által visszavásárolt kapacitást. Vagyis az állampolgárokat szivatják és azokat a cégeket akik órisi befektetéssel álltak át az alternativ megoldására. Ezáltal Sem a magán személyek saját őnrész befektettés Sem a vállalatok nem tudják realizálni a kecsegtető ajánlat hasznát sőt Ők azok akik veszteségget szenvednek el.

Ma több cikket olvastam de inkább a kommentek voltak azok amik teljesen a röhögőgörcs állapotot idéztek elő. Az, hogy miket irtak a forumozok már kabaré szintet ütötte meg és nem a kormányra vetett jó fényt.

Gabrielnek SPD vezérnek azt javasolták, hogy kevesebb kanabiszt kellene magához venni. A másik az írta, hogy ismerik a soli adót az ndk esetében, melyt három évre terveztek és azóta is fizeti s ennek ellenére az ndk még mindig ott tart, mint 90-ben.

A lejobb az Volt, mikor valaki azt írta, hogy érti Ő, hísz biztos a bicajosok az utolsó mencsvár, mert nagy potenciál van abba, hogy a dinamok által fejlesztett áram is Soli adó

Válaszok:
bini | 2014. január 23. 20:08

. Az Lmp blogolt is róla anno. De ki fígyelt oda. Ezért ez nem a kormány súltja.Reklamálj a médiában, mivel bármilyen hír Volt nem kapta fel és úgy tett, mintha nem lett volna.

Én emlékszem, hogy többszőr Volt téma a parlamentben is Paksró, a meghosszabbitás kapcsán sőt 2011.-ben mikor az Energiastratégiai Törvényt elfogadták.

Valahogy a most hözöngök hallgattak, mint a hal

Utólag sok mindent megvilágítanak a WikiLeaks-iratok.

Egy 2008. december 23-ai távirat számolt be először arról, hogy az akkori Gyurcsány-kormány a paksi atomerőmű bővítését, "egy vagy két reaktor építését" tervezi. Ez csak azért érdekes, mert Gyurcsány Ferenc erről a nyilvánosság előtt szűk két hónappal később, 2009. február 16-án beszélt először – besorolva az atomerőmű-építést a válságkezelő intézkedések közé.

http://www.origo.hu/itthon/201..

pár napba beletelt mire megtaláltad, szóval mos tmár te is tudsz róla :D

ne már :D? szóval lesz mutyi :D

támogassuk :D

looooooooooooool

Mondom már régóta. Egy alomból valók. SZDSZ. Soha nem szavazók rájuk.

"a bronzot azt hidegen vagy forrón öntik ?"

Kiteszik Miskakancsóba és a napon felmelegszik. ;-)

Bajnai: a paksi atomerőmű bővítése nemzeti ügy
2010. február 26.

Beszámolt arról, hogy a Magyar Villamos Művek Zrt. kihelyezett igazgatósági ülésén fontos döntések születtek az atomerőmű jövőjéről. Az igazgatóság elfogadta a bővítés gyakorlati előkészítésére vonatkozó koncepciót, és döntött a létesítést megindító projekttársaság létrehozásáról.

A kormányfő szerint Magyarország biztonságos energia-ellátása mellett fontos szempont az is, hogy az atomenergia felhasználása lehetőséget teremt olcsó villamos energia előállítására, és arra, hogy Magyarország energiatermelése minél kevésbé szennyezze a környezetét. E három kritérium mindegyikének megfelel most is Paks - mondta a miniszterelnök.

Kiemelte, hogy szokatlanul egységes, széleskörű politikai konszenzus alakult ki Paks bővítése és az élettartam meghosszabbítása kérdésében. A köztársaság elmúlt húsz évében kevés ilyen ügy volt - mondta, és hangsúlyozta, hogy a kormány a lehető legnagyobb körültekintéssel járt el, amikor az atomerőmű bővítése mellett tette le a voksát.

http://nol.hu/gazdasag/bajnai_..

Ugye világos amit mondott?

az atomenergia felhasználása lehetőséget teremt olcsó villamos energia előállítására, és arra, hogy Magyarország energiatermelése minél kevésbé szennyezze a környezetét

azért az kemény

ez a Gyurcsány tudott valamit :D Viktor úgy táncol még mindig :D

Jól nézel ki. Melyik a köcsög? Ugye a középső?

nem fontos :D muhahaha

nem is akartam tartalmat belevinni, mert csak röhögni tudok, hoyg már berecskereki is a maszop szekerét tolja, hoyg igen si a baloldal inditotta el a folyamatot és Viktor csak befejezte és nem volt mit tenni

mindezzel azt sugallva...hogy mág mindig Gyurcsány diktál :D

Nem értettünk hozzá.
Holnapután.
Nem emlékszem.
Azután. Ott se voltam.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés