Még négy külföldi magyar intézet nyílik 2013-ban

2013. október 9. 13:23
Még idén megnyílhat az Isztambuli Magyar Intézet és az év vége előtt Zágrábban, Pekingben, valamint Belgrádban is magyar intézetek létesülnek.

A kormány kedden rendelte el 219,6 millió forint átcsoportosítását az Isztambuli Magyar Intézet létrehozásához a Balassi Intézet javára a rendkívüli kormányzati intézkedésekre szolgáló tartalékból.

Az Isztambuli Magyar Intézet megnyitása a kormányzat azon törekvésébe illeszkedik, hogy a magyar kultúrát az eddiginél is szélesebben tudjuk bemutatni a nemzetközi színtéren ‒ mondta el az MTI-nek szerdán a Balassi Intézet főigazgatója. Hatos Pál emlékeztetett: Recep Tayyip Erdoğan török miniszterelnök februári magyarországi látogatásakor kinyilvánította fogadókészségét egy kulturális intézet megnyitására, ennek előkészítése zajlott az elmúlt hónapokban.

Törökország baráti nemzet, amellyel Magyarországnak szoros kapcsolatai vannak nemcsak politikai, hanem társadalmi szinten is; a török emberek általában barátsággal gondolnak a magyarokra. Az első magyar intézet is éppen Isztambulban állt fenn 1917-18-ban ‒ hívta fel a figyelmet Hatos Pál, hozzátéve: a mai Törökország rendkívül dinamikusan fejlődik mind gazdasági, mind kulturális értelemben.

A cél most az egyetemes magyar kultúra helyzetének újrapozicionálása Európa egyik legfontosabb kulturális fővárosában: Isztambul vonzáskörzetében 18 millióan élnek és a város az európai dizájn, film, képző- és iparművészet egyik centruma ‒ mutatott rá. Hatos Pál beszámolója szerint már kiválasztottak egy ingatlant a magyar intézet számára Isztambul szívében, a Taksim térhez közel, és rövidesen kiírják az intézmény vezetői pályázatát is.

A Balassi Intézet főigazgatója elárulta: Zágrábban várhatóan október 25-én, Pekingben november 13-án, majd Belgrádban november végén, december elején nyílnak új magyar intézetek.

Összesen 2 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés