Kisbolygót neveztek el Hofiról

2011. augusztus 4. 9:38
A Nemzetközi Csillagászati Unió öt felfedezés névjavaslatát fogadta el: lett Kossuth, Hofigéza, Kincsem, Kertész és Badacsony nevű kisbolygó is.

Már ezernél is több aszteroidát sikerült felfedezni a Szegedi Tudományegyetem és az MTA Konkoly Thege Miklós Csillagászati Kutatóintézete együttműködésével 1997-ben indított kisbolygó-megfigyelési programban. Ezek jó részét a Konkoly Obszervatórium piszkéstetői állomásának Schmidt-távcsövével találták az egyetem hallgatói és kutatói, de több tucat égitestet sikerült felfedezni az amerikai NEAT program archívumában is. A Nemzetközi Csillagászati Unió most öt felfedezés névjavaslatát fogadta el:

90376 Kossuth: Az 5,38 éves keringési idejű kisbolygó sok évi névtelenség után kapta a Kossuth nevet. A sorrendben következő magyar felfedezésű kisbolygó, a 91024-es sorszámú a Széchenyi nevet kapta, így a listákban egymás után szerepelhet az 1848-1849-es forradalom és szabadságharc két emblematikus figurája.

132824 Kertész: André Kertész (1894-1985), magyar származású világhírű fotóművészről nevezték el ezt az égitestet, mely a kisbolygóöv külső részén, 450 millió km-es távolságban kering és 5,27 év alatt kerüli meg a Napot, átmérője 2-3 km lehet.

159974 Badacsony: Az 1-2 km-es égitestet hazánk egyik legszebb tájáról nevezte el a felfedező, melyhez gyerekkori személyes élmények is kötik. Az égitest keringési ideje 3,7 év, átlagos naptávolsága 360 millió km.

161975 Kincsem: A szokásosnál sokkal hosszabb ideig tartott, mire a Nemzetközi Csillagászati Unió elfogadta ezt az elnevezést, mivel az IAU tiltja, hogy kisállatokról nevezzen el kisbolygót a felfedező - ám végül az elnevezéseket jóváhagyó bizottság is belátta, hogy itt egy nemzeti ikonról van szó.

180857 Hofigéza: Az 1-2 km-es kisbolygót már 2003-ban is észlelték, majd a felfedezés óta szinte minden évben távcsővégre került. Keringési ideje 3,38 év, pályahajlása 6,3 fok.

Összesen 65 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Én tudom, hogy sokan szeretik a Hofit. És valószínűleg tényleg tehetséges humorista lehetett volna. Sajnos az igazság az, hogy a kommunista hatalom eszköze volt. Arra használták, hogy a demokrácia látszatát keltsék vele. Azt a látszatot keltve, hogy nálunk még a politikusokat is lehet parodizálni, emlékezzünk vissza a Kádárt utánzó számaira. Emellett humorba ágyazva közvetítette a vezetés kritikáit nekünk. És minden számát előzetesen cenzúrázta a hatalom.

Katasztrofális, hogy mennyire nincs a Mandineren senkinek humorérzéke.
Földhözragadt gyűlölködő a kommenterek zöme. Jobbról-balról egyaránt. No, nem is lesz rólatok soha kisbolygó elnevezve, köcsögök! :))))))

Ha mondjuk Fábry Sándor (természetesen jobbról) valaha is elérte volna azt a színvonalat a politikai humorban, amit Hofi, nagyon tisztelném. De ő megmaradt az "elől sáfrányos, hátul vonalkódos alsógatya" nívóján. És akkor, még mindig ő volt a legjobb! :)

Hofiból, a kiváló parodistából kétségtelenül Komlós csinált közéleti humorista sztárt. Nyilvánvalóan elmagyarázta az illetékes elvtársaknak, hogy ez a fajta humor egyfajta szelepként működik. De a szellem kiszabadult a palackból. Hofi állam lett az államban. Nem neki kellett félnie, hanem már tőle féltek!

Ne mocskoljátok emlékét!

"De a szellem kiszabadult a palackból."

És mi történt?

" Nem neki kellett félnie, hanem már tőle féltek!"

Van rá bizonyíték, hogy féltek tőle? (hogy nem kellett félnie, az nem szorul bizonyításra)

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés