Merkel: Teljes kudarc a multikulturális társadalom

2010. október 17. 11:00
Abszolút kudarcnak nevezte potsdami beszédében a multikulturális társadalom gondolatát Angela Merkel német kancellár. A politikus szerint az országba érkező bevándorlókkal szemben elvárásokat kell támasztani, és ezek között a német nyelv megtanulásának is szerepelnie kell.

Bekapcsolódott a németországi bevándorlásról szóló, hetek óta tartó vitába a kancellár is. Angela Merkel a keresztény uniópártok ifjúsági szervezetének potsdami konferenciáján a bevándorlókra háruló kötelességekről beszélt. Elmondása szerint az országba érkező és ott letelepedő embereket nemcsak segíteni kell, hanem elvárásokat is kellene támasztani velük szemben. „Ez utóbbi azonban a múltban háttérbe szorult” - jegyezte meg a politikus.

Merkel beszédében abszolút kudarcnak minősítette a multikulturális társadalom gondolatát, hangsúlyozva: a bevándorlóknak nem csupán a helyi törvényeket kell tiszteletben tartaniuk, de németül is meg kell tanulniuk. „Erre abszolút súlyt kell fektetni” - tette hozzá.

A kancellár kemény hangú beszédében kiemelte: a német hagyományok nagy részét a zsidó-keresztény örökség határozza meg. Ugyanakkor arra is felhívta a figyelmet, hogy ma már az iszlám is Németországhoz tartozik. „Aki nem veszi tudomásul, hogy 2500 imám prédikál a németországi mecsetekben, az szembe hazudja saját magát” - fogalmazott Merkel.

Bukovics Martin
2010. October 17. 11:51
Merkel fenti szavaira Abdullah Gül török államfő egy http://www.sueddeutsche.de/pol..">szombati lapinterjúban válaszolt, melyben a társadalomba való beilleszkedésre és a német nyelv tökéletes, folyékony és akcentus nélküli elsajátítására szólította fel a Németországban élő törököket. A legjobb az egészben egyébként az, hogy Merkel és Gül között egyetértés van abban is, hogy a focivébé egyik német hősén, a török felmenőkkel rendelkező Mesut Özil személyén keresztül mutassák be, milyen az ideális, a német társadalomba sikeresen integrálódott bevándorló, akiről a török közösség példát vehet.

A Merkel és Gül közti nyilatkozat-összhang valószínűleg a német külügyminiszter hétfőn kezdődő ötnapos törökországi útjának szól - a legnagyobb várakozás Westerwelle keddi, török parlamentben tartandó beszédét előzi meg.

Összesen 51 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés