Újraszámolják a fővárosi voksokat: megszólalt Karácsony és Vitézy – jön a Nemzeti Választási Iroda reakciója is

2024. július 08. 13:25

Újra kell számolni az összes leadott szavazatot a fővárosban, az ügyben nyilatkozott Karácsony Gergely és Vitézy Dávid is. A Mandiner közben megkereste a Nemzeti Választási Irodát.

2024. július 08. 13:25
Karácsony Gergely ellenzéki főpolgármester

Fotó: Máthé Gábor / MTI

 

Mint azt korábban megírtuk a Mandiner.hu felületén: az Alkotmánybíróság határozata szerint nem elég a kifogásolt szavazatok újraszámlálása a fővárosi főpolgármester-választás eredménye kapcsán. Az Alkotmánybíróság minapi határozata alapján a Kúria végzésében nem indokolta meg kellően, miért találta alaptalannak az NVB-határozat ellen előterjesztett bírósági felülvizsgálati kérelmet, ami a tisztességes bírósági eljáráshoz való jog sérelméhez vezetett.

Ezért a Kúria elrendelte a főpolgármester-választáson leadott összes érvényesnek nyilvánított szavazat Nemzeti Választási Bizottság általi átvizsgálását, valamint újraszámlálását. 

A teljes újraszámolás után állapítják meg, ki lesz ősztől Budapest első embere.

Karácsony Gergely így reagált a döntésre: „A Kúria bírái, emberileg érthetően, nem kívántak asszisztálni ehhez, és nem kívánták maguk újraszámolni a negyven fokban nyolc nap alatt a 782 ezer érvényes szavazólapot, inkább törvényi alap nélkül kiadták ezt a feladatot a Nemzeti Választási Bizottságnak. A választási irodák tagjai a törvény szerint közreműködhetnek az újraszámolásban, de magát az újraszámolást a minden parlamenti párt részvételével működő választási bizottságnak kell végeznie.”

Vitézy Dávid ellenben úgy reagált: „A Nemzeti Választási Bizottságnak ezen a héten le kell bonyolítania az összes érvényes főpolgármesteri szavazólap újraszámlálását a Kúria vasárnapi döntése szerint. Ahogy már tegnap is írtam: egy versenyző demokráciában ilyen szoros eredmény mellett ez teljesen természetes - más kérdés, hogy korábban is sor kerülhetett volna már erre, különösen az érvénytelen szavazatok újraszámlálásakor a viszonylag magas tévesztési arányt látva.”

Emellett három garanciát sorolt fel: hogy az urnákat megfelelőképpen lezárva őrzik;  hogy azokhoz nem fér hozzá senki illetéktelen; s hogy az újraszámlálás a „lehető legszélesebb nyilvánosság” bevonásával történjen.

Vitézy reméli, hogy „a fenti garanciális feltételek Karácsony Gergely számára is elfogadhatóak. 

„Magam részéről természetesen készen állok arra, hogy a fentieket vele közösen is képviseljem a nyilvánosság és a Nemzeti Választási Bizottság felé, ha erre van részéről nyitottság.”

Portálunk az ügyben hétfőn délelőtt kereste a Nemzeti Választási Irodát. Kérdésünkre az alábbi választ kaptuk: „a Nemzeti Választási Bizottság várhatóan a mai napon 14 órakor megrendezésre kerülő ülésén hoz döntést a 2024. június 9-i főpolgármester-választáson leadott érvényes szavazatok újraszámolásának módjáról. Az ülést követően a Nemzeti Választási Iroda közleményben is tájékoztatja a sajtó képviselőit a meghozott döntésről.”

Mint ismeretes: a június 9-i önkormányzati választások keretében a budapesti főpolgármester-választáson Karácsony Gergely  371 466 (47,53 százalék), míg Vitézy Dávid 371 142 szavazatot (47,49 százalék) szerzett. Ez azt jelentette, az eddigi, baloldali ellenzéki főpolgármester mindössze 324 szavazattal nyert. A rendellenességek miatt viszont elrendelték a kétes szavazatok újraszámlálását. Vitézy Dávid a IV. és VII. kerületben kérte ezt a procedúrát, a régi-új főpolgármester pedig teljesen új választást kért, ezeket azonban elutasították, sőt az elmúlt hét során a Kúria is úgy nyilatkozott, hogy nem lesz új választás a fővárosban. Az újraszámolt, csalásgyanús szavazatok száma 24592 volt, s ezek újraszámlálása után Karácsony Gergely már csak 41 szavazattal győzött. Ezután fellebbezett Vitézy az Alkotmánybírósághoz, hogy a választási eredmény megsemmisítését kérje.

Az Alkotmánybíróság álláspontja szerint a Kúria az Alaptörvény 28. cikkét figyelmen kívül hagyva minősítette az érvényes szavazatok újraszámolására vonatkozó indítványozói kérelmet új jogsértésnek. Az Alaptörvénynek megfelelő értelmezés szerint azonban a Kúria feladata annak megállapítása lett volna egy korábban állított jogsértés kapcsán, hogy az új bizonyítékok alapján szükségessé vált-e az érvényes szavazatok újraszámolása. A határozat értelmében a tisztességes eljáráshoz való jog sérelme valósul meg, ha a választási eljárás során nem azonos szempontok alapján értékelik a szavazatok érvényességét, illetve érvénytelenségét.

Ezt is ajánljuk a témában

Ezt is ajánljuk a témában

 

Kapcsolódó cikkek a Választás 2024 aktában.

Összesen 191 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
v4nmeeg1p3psid
2024. július 08. 20:22
A számolás az olyan, mint a gondolkodás Valami zsidó furfang.
survivor
2024. július 08. 19:49
states 2 Emberileg 0. 41 szavazat... A Judapesten...
survivor
2024. július 08. 19:46
korona Nincs FIDESZ jelölt. Visszalepett. Tudtad ? Methodé Macron..
survivor
2024. július 08. 19:45
A MH 30.000 szavazatot kapott Toroczkay (ex Jobbik) felelőssége ?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!