Luxemburg közvetítene Budapest és Brüsszel között

2024. szeptember 12. 18:30

Orbán Viktor meghívására Budapestre érkezett Luxemburg miniszterelnöke, Luc Frieden.

2024. szeptember 12. 18:30
null

Nyitókép: Orbán Viktor Facebook-oldala

Magyarországra érkezett Luc Frieden. A luxemburgi miniszterelnök szeretné elsimítani a nézeteltéréseket Magyarország és Brüsszel, valamint a többi uniós ország között. A kormányfők egyeztetnek a magyar uniós elnökségről is – számolt be a Világgazdaság.

Orbán Viktor meghívására csütörtökön Budapestre érkezett Luxemburg miniszterelnöke, Luc Frieden. A magyar és a luxemburgi miniszterelnök az Európai Unió Tanácsa magyar elnökségének prioritásairól és nemzetközi kérdésekről egyeztet – tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan.

Uniós versenyképesség

Az európai versenyképesség súlyos hanyatláson megy keresztül; 

ha bizonyos döntéseket nem hozunk meg, az EU versenyképessége az Egyesült Államokkal és Kínával szemben megállíthatatlanul visszaesik” – szögezte le a sajtótájékoztatón Orbán Viktor. 

A magyar kormányfő elmondta: Luc Friedennel áttekintették az EU helyzetét, egyetértve a Draghi-jelentés diagnózisával, amely szerint az európai versenyképesség súlyosan hanyatlik.

Uniós elnökség

A találkozón Orbán Viktor bemutatta a magyar uniós elnökség által kidolgozott versenyképességi paktum tervét is, 

amelyet novemberben az összes uniós országgal szeretne megvitatni és elfogadtatni.

A két kormányfő között egyetértés mutatkozott az EU nyugat-balkáni bővítésének szükségessége kapcsán is – fogalmazott Orbán Viktor, hozzátéve, hogy luxemburgi kollégája osztotta véleményét egy közös uniós Afrika-terv kidolgozásának szükségessége ügyében is.

Meg kell ismerni Orbánt

Emlékezetes: a luxemburgi miniszterelnök még korábban azt nyilatkozta:

Magyarország sokkal jobban Európa-párti, mint ahogy néha gondoljuk, és azt hiszem, hogy támogatnunk kell a különböző nézeteket, hogy elérhessük a közös célunkat.”

Frieden akkor hozzátette: jobban meg kell ismernie Orbán Viktort, mert ha valaki nem ért egyet valamivel, akkor annak megértéséhez meg kell ismerni a személy múltját, hátterét. Frieden úgy gondolja, hogy a magyar kormány és az uniós tagállamok elhidegülése egymástól nemcsak Orbánnak róható fel.

 

Összesen 42 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Lajoss
2024. szeptember 13. 07:49
Reménytelen...egy orosz-bérenc rezsimtől borzad a civilizált világ...
llnnhegyi
2024. szeptember 13. 04:23 Szerkesztve
Miért kell Csádba menni? A szakértők mai napig nem jöttek rá! HVG online például. =================✓ Az én verzióm: 3/1 Beszámolóhoz, dr miniszterelnök "az EB soros elnöke" 3/2 Az "Afrika terv " feltétlen említése a versenyképesség programban ! 3/3 Titkos álom/ok: Orbán Gáspár ezredesi rangban, "katonai misszióvezető" lehessen Afrikában, akár Csád fővárosában!!-:))) Amely sajnos, kalandorság! =================✓ A kínzó rejtvény/kérdés megoldása!-:))) A Rejtő Jenő regények segítettek. Ez van, oszt keksz!-:))
Beszélgető
2024. szeptember 13. 04:00
Közvetíteni háborús felek között kell, ahol nem megy a közvetlen tárgyalás lehetősége. Mi nem állunk hadban az eu-val! Nem közvetíteni kell, hanem felfogni európa érdekét és annak megfelelően politizálni a buzulás, gyermek nyomorítás, ukrán náci nyalogatás, migráns importálás, usa seggnyalás helyett!
olvaso9
2024. szeptember 12. 21:18
Normális. Talán van remény.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!