Ferenc pápa: Túl sok ember tart macskát vagy kutyát gyermekvállalás helyett

2024. szeptember 12. 19:01

A katolikus egyház feje szerint az emberek lassan többre becsülik házi kedvenceiket, mint a kisbabákat.

2024. szeptember 12. 19:01

Nyitókép: MTI/AP/Alessandra Tarantino

Ferenc pápa nemrég Indonéziába látogatott, ahol beszélt arról is, hogy az énközpontúság miatt a világ jelentős részében probléma a gyermektelenség, és hogy az emberek lassan többre becsülik házi kedvenceiket, mint a kisbabákat – számolt be róla a Vasárnap.hu 

A portál – a Lifenews.com cikkére hivatkozva – írja, hogy a katolikus egyház feje szerint

sok ember inkább háziállatait részesíti előnyben a gyermekvállalás helyett. 

Ferenc pápa Indonéziában beszélt a népesedési válságról, amely a modern társadalmak nagy részét érinti.

Példa vagy mindenki számára, az összes olyan országnak, ahol – talán viccesen hangzik – de a családok szívesebben tartanak macskát vagy kutyát gyerekvállalás helyett” – mondta a nagycsaládos indonéz elnöknek Ferenc pápa. Joko Widodo nem vitatta a pápa szavait.

Az év elején a katolikus egyházfő már felhívta a figyelmet a problémára. Akkor azt mondta: „Az otthonok tele vannak tárgyakkal, de konganak az ürességtől, mert nincsenek benne gyermekek. Nagyon szomorú hellyé válik így egy otthon. Kiskutyákban, macskákban nincs hiány. Ezek nem hiányoznak.

A gyerekek hiányoznak.

A Lifenews.com beszámolója szerint az Egyesült Államokban, akárcsak számos európai és ázsiai országban, évek óta nem születik elég gyermek a népességszám fenntartásához. (A népesség csökkenésének elkerüléséhez egy párnak legalább két gyermeket kellene vállalnia.)

Magyarországon jelenleg 1,59 az egy nőre jutó születések száma, bár ez nem mindig volt így. A vasarnap.hu-nak adott interjújában Szalai Piroska felhívta a figyelmet arra, hogy Európa-szerte csökkent a termékenységi ráta: a korábbi 1,8-2 körüli arányok egy évtized alatt 1,09 és 1,27 közé estek vissza mindenhol.

***

Ezt is ajánljuk a témában

 

Összesen 85 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
EX_Terminator
2024. szeptember 14. 19:53 Szerkesztve
Akinek fontosabb az állat mint az ember, az jó ember nem lehet. Vagy a te, a sajátjaid, a sajátod vagy a másik, és akinek a másik fontosabb? Azzal ott komoly bajok vannak ez itt messze nem az önzés és önzetlenség kategóriája a szélsőségekig vitt önzés ugyanolyan rossz mint az önzetlenség, végső soron mindkettő ön, és közpusztító. harácsolsz és mindenkit elmarsz magadtól, még azt is akit nem kellene, vagy mindent szétosztasz még azt is ami nem a tiéd, és mindenkit magadhoz engedsz, még azt is akit nem kellene. Mindkettő rossz, és hibás. Mindkettővel visszaélhetnek, és bizony vissza is fognak élni. És aki állatokkal tölti ki azt az űrt ahol a barátoknak és családnak lenne a helye? Az egy nagyon nyomorult magányos ember.
Bell & Sebastian
2024. szeptember 13. 12:52
Öregkorára majd a kutyája látogatja és támogatja a kórházban, visz be neki gyógyszert, tusfürdőt és WC papírt, elintézi a temetését. Rendszeresen gondozza a sírját, és halálának évfordulóján misét mondat a többi agyhalottért, mert a gazdiért fölösleges.
bagoly-29
2024. szeptember 13. 11:06
Marthaság, nem azért tartanak állatokat! Azok a gyerekes családokban kiválóan együtt élnek a gyerekekkel! A kettő nem zárja ki egymást. A katolikus papok nem nevelnek sem gyereket, sem állatot nem tartanak, ez hogy van? Amúgy az idősek számára jó ha v an háziállatuk. Különben is ezeknek elég rövid az élete az emberéhez képest (kutya-macska 10-20 év közt, csak a nagy papagájok élnek hosszú ideig, de a legtöbb kedvenc alig pár évet, s elvesztésük nem könnyű a gazdájuk számára.
2024. szeptember 13. 07:32 Szerkesztve
Ez hülyeség, erőltetett. Gyerekkoromtól fogva mindig volt állatom, befogadott kutya, macska, elárvult birka, kecske, törött szárnyú fecske, korán született gyík etc. Ennek semmi köze, az ember családi állapotához. Már van két dislike-om. Írjátok meg válaszban, hogy mi a bibi a kommentemmel!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!