A muszlim-keresztény barátságot szorgalmazta Ferenc pápa a legnagyobb muszlim népességgel rendelkező országban

2024. szeptember 05. 18:21

A muszlim nagyimámmal együtt ítélte el a vallási erőszakot a római katolikus egyházfő Indonéziában.

2024. szeptember 05. 18:21

Nyitókép: Indonézia nagyimámja és a pápa kezet ráznak a dzsakartai Istiqlal mecsetben tartott vallásközi konferencián 2024. szeptember 5-én  /  fotó: Tiziana FABI / POOL / AFP

 

A két vallási vezetőről készült felvételek magukért beszélnek: a dzsakartai nagyimám megöleli a keresztény egyházfőt, mégpedig a központi mecsetet a Nagyboldogasszony katolikus katedrálissal összekötő úgynevezett Barátság alagút bejáratánál. Jelképes jelentőségű találkozót tartottak csütörtökön az Indonéziában hivatalosan elismert hat vallás (az iszlám, a buddhizmus, a konfucianizmus, a hinduizmus, a katolicizmus és a protestantizmus) képviselői a világ legnagyobb muszlim népességű országában, amelynek végén 

közös nyilatkozatot adtak ki a vallási gyűlölet és a megosztottság ellen, illetve a vallások közötti megbékélés mellett.

Ferenc pápa és Nuszaruddin Umar hitet tettek amellett, hogy közösen veszik fel a harcot a szektárius bigottság és a vallási ihletésű erőszak ellen. A pápa arra buzdította az indonéz embereket, hogy őszintén keressék Istent, és járuljanak hozzá a kölcsönös tiszteleten alapuló nyitott társadalom felépítéséhez – írta az Euronews.

Ezt is ajánljuk a témában

Az indonéz alkotmány minden lakos számára biztosítja a vallás szabad gyakorlását, a gyakorlat azonban azt mutatja, hogy a muszlim többség többször ezt nem tolerálja, 

gyakoriak a vallási kisebbségek, így a helyi keresztények elleni erőszakos cselekmények. 

Az Amnesty International adatai szerint az elmúlt három év során 123 ilyen vallási indítékú esemény történt. 

Ferenc pápa indonéziai látogatása csütörtök este a dzsakartai stadionban megrendezésre kerülő monstre szentmisével zárul, amelyre 60 ezer résztvevőt várnak.

A katolikus egyházfő ázsiai apostoli körútját pénteken Pápua Új-Guineában folytatja, majd Kelet-Timorba és Szingapúrba utazik, szeptember 13-án ott zárja majd a pápai vizitet.

--

 

Összesen 63 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
vandor-58
2024. szeptember 06. 17:40
Sajnos ez kevés ahhoz hogy egy tömeges fanatikus beidegződést megváltoztasson két ember felszólítása különösen ha ez a felszólítás el sem jut az érintettekhez ahová meg eljut ott is könnyedén kimagyarázzák ami nem is olyan nehéz mivel elvakult értelmű tömegekről van szó.
rockercicc
2024. szeptember 05. 23:41
Ez olyan, mint a farkas és a bárány barátsága!
figyelő4322
2024. szeptember 05. 20:41
El tudom képzelni Ferenc pápa valóban azt hiszi, hogy ez lehetséges. Csak az a baj, hogy a muzulmánok bennünket keresztényeket is (majdnem?) annyira gyűlölnek, mint a zsidókat. Ez az indonéz nagy- imám vágy micsoda... Lehet, hogy ezt a nagy egyetértést TAQIYYA (színlelés) okából teszi? Ezt a fajta viselkedést még Mohamed próféta is beletette a Quran nevű... Szent könyvükbe. Gondolom azért, mert ő maga is a gyakorlatban alkalmazta azt...? (Ha valaki nem tudja mit jelent, csak szóljon, elmagyarázom, habár a legtöbben ismeritek a témát.)
2024. szeptember 05. 20:26 Szerkesztve
Undorító - megalkuvó és behódoló pápaság, hamis barátságot hirdető muszlim. A iszlám összebékíthetetlen a kereszténységgel, számukra a keresztények mindig legyőzendő ellenség marad. Elvetik Jézus Krisztus, mint Isten fiát; elvetik, hogy halálával megváltotta az emberiséget a bűntől; számukra nem a bűnök ellenére és hit általi feltámadás, hanem a paradicsomba jutás mint alku szerepel. Az összes többi taktikázás.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!