Mi folyik Budapesten? Vajon ki a valódi gazdája a fővárosnak?

2024. szeptember 14. 07:37

Karácsony Gergely pályázatot írt ki a fővárosi cégek vezetői pozícióira. Ez elsőre jól hangzik, ám kétséges, mit hoz a hangzatos bejelentés. Ahogy az is, egyáltalán lesz-e még bármilyen feladat öt év múlva, amit nem a kerületek végeznek el Budapest helyett.

2024. szeptember 14. 07:37
HZ1_6658
Vizvári Soma

Nyitókép: MW / Havran Zoltán

Ősszel esedékes az új Fővárosi Közgyűlés megalakulása, és a hírek szerint a főpolgármester is úgy ítéli meg, hogy voltak az előző években visszás jelenségek, amelyek ráéghetnek. Nem kizárt, hogy Karácsony Gergely ezért jelentette be a múlt héten, nyílt pályázatot ír ki minden fővárosi cég valamennyi igazgatósági és felügyelőbizottsági posztjának betöltésére, valamint az olyan cégvezetői pozíciókra, ahol a fővárosi önkormányzat hatáskörébe tartozik a kinevezés.

A főpolgármester Facebookon közzétett bejegyzésében hozzátette, csak olyanok jelentkezhetnek, akiknek megvan a szükséges végzettségük és tapasztalatuk. Karácsony írásából az is kiderült, hogy a haladó politikusok körében divatos női kvótát sem ússzák meg a fővárosi cégek.

Erős a gyanú, hogy a Budapestet eddig vezető gazdasági és politikai elit hatalomátmentési kísérletét látjuk”

„A beérkezett nyilvános pályázatok, a szóbeli meghallgatások és a közgyűlésbeli frakciókkal való egyeztetés után teszem meg személyi javaslataimat a Fővárosi Közgyűlésnek. Mégpedig úgy, hogy az esélyegyenlőség előmozdítása érdekében az igazgatósági és felügyelőbizottsági tagok legalább egyharmada nő legyen” – fogalmazott. Azt is hangsúlyozta, ő személy szerint elégedett a jelenlegi cégvezetők munkájával, „de mindig érdemes megnézni, hogy van-e jobb jelölt egy tisztségre”.

Azok után, hogy Karácsony Gergely mekkora jutalmakat osztogatott legutóbb is a cégvezetőknek, nem meglepő, hogy most azt állítja, elégedett velük. Júliusban nagy felháborodást keltett, hogy a főpolgármester több vezető állású munkavállaló prémiumkifizetését jóváhagyta: 200 millió forintról döntött. A fizetési listán szerepelt a fővárosi utasokat vágásérett pulykához hasonlító Walter Katalin, a Budapesti Közlekedési Központ Zrt. (BKK) vezére, Mártha Imre, a Budapesti Közművek Nonprofit Zrt. (BKM) vezérigazgatója, továbbá a Városháza-ügyben feltűnő Barts J. Balázs is. Ők mindannyian több mint tízmillió forintos jutalmat kaptak.

BD__6016
Molnár Gyulával és Fodor Gáborral. Nagy a derültség. Fotó: MW / Balogh David

„Látványpékség”, „Gyurcsány emberei” 

A terv nyilván az, hogy a főpolgármester legújabb bejelentését a városvezetés kommunikációs osztálya előremutató intézkedésként tálalja a következő időszakban, de azért korántsem támadhatatlan a történet. Karácsony politikai ellenfelei nem is vártak sokáig, hogy rámutassanak az ügy gyenge pontjaira.

Még a baloldali képviselők is megszavazták az V. kerületi park átvételét a fővárostól”

„Karácsony bejelentése: mostantól szakértelem is kell a fővárosi cégek vezetéséhez. Ezek szerint eddig csak Gyurcsány emberének kellett lenni hozzá?” – tette fel a költői kérdést a fideszes Szentkirályi Alexandra, utalva arra, hogy a fővárosi cégek vezetésében eddig nagy arányban szerepeltek Gyurcsány Ferenchez köthető személyek. Például Draskovics Tiborra, a Gyurcsány–Bajnai-korszak egyik legsokoldalúbb megoldóemberére is kulcsfontosságú pozíciókat bíztak a Karácsony Gergely vezette Városházán. A BKK igazgatóságában ülő politikus korábban volt a Gyurcsány-kabinet pénzügyminisztere, a kormányzati közigazgatás összehangolásáért felelős tárca nélküli minisztere, majd igazságügyi és rendészeti minisztere. De a már említett Mártha Imrét sem kell bemutatni a Demokratikus Koalíció elnökének, hiszen éppen Gyurcsány Ferenc miniszterelnöksége alatt, 2008-ban került a Magyar Villamos Művek (MVM) élére.

NZ2_9082
Fotó: MW / Nagy Zoltán

Karácsony Gergely bejelentésén a főpolgármester-­jelölt Vitézy Dávid is talált kifogásolnivalót. „A pályáztatás lebonyolítása a bejelentett formában csak látványpékség – Karácsony ugyanis az új pályázati kiírásokat, a kiválasztás folyamatát az októberben megalakuló közgyűlés új frakcióival semmilyen módon nem egyeztette, míg a DK frakciójával kétszer ült le a nyilvános hírek alapján is csak az elmúlt egy hétben – írta Facebook-bejegyzésében. – A főpolgármester kapkodva, még a szeptember végén záruló fővárosi ciklus utolsó heteiben akarja a pályázatokat lezavarni – a búcsúzó MSZP–DK-többségű közgyűléstől eredő felhatalmazásával visszaélve. Ebből következően erős a gyanú, hogy a választók által kisebbségbe szorított, Budapestet eddig vezető gazdasági és politikai elit hatalomátmentési kísérletét látjuk, azzal a mázzal leöntve, mintha épp az ellenkezője történne” – tette hozzá.

Sorra veszik át a kerületek a fővárosi feladatokat

Mindeközben, ha így haladnak a dolgok, a következő ciklus végére kis túlzással már minden feladatot a kerületek fognak ellátni a főváros helyett.

A XXII. kerület polgármestere még májusban egy 600 millió forintos csekket nyújtott be a fővárosnak. Karsay Ferenc állítása szerint az utóbbi években összesen ennyibe került mindaz a munka, amit a kerület végzett el a főváros helyett. A napokban Szepesfalvy Anna Facebook-bejegyzésében arra hívta fel a figyelmet: „Nemhogy pénz nem érkezett, de ahhoz képest, hogy a főpolgármesternek 30 nap áll rendelkezésére válaszolni, immáron 9️0 napja hiába várjuk a válaszlevelét…” Az alpolgármester szerint „600 mil­lióból rengeteg járdát lehetne felújítani vagy megépíteni, parkosítani, játszóteret építeni stb. Helyette utat újítunk föl, zebrát építünk, csatornát tisztítunk stb. a főváros helyett”.

Fotó: Mandiner / Földházi Árpád

De nem Budafok-Tétényé az egyetlen ilyen történet az előző évekből. Tavaly nyáron Őrsi Gergely polgármester 300 milliót vett ki a II. kerület kasszájából, és a Szilágyi Erzsébet fasor felújítására költötte, pedig az szintén a főváros reszortja lett volna. A szomszédos I. kerületben a június 9-ei választáson elbukó polgármester, V. Naszályi Márta is kisegítette a főpolgármestert. Ott a Vérmező 200 millió forintos felújítását állta a kerület, pedig az a főváros Radó Dezső-tervében szerepelt.

De folytathatjuk a sort a Duna másik partján. Az V. kerületben a fideszes polgármester megunta a tétlenséget, és átkérte kerületi hatáskörbe annyi park fenntartását, amennyit csak lehetett. A Hild tér elhanyagoltságára például annyi panasz érkezett már a lakosság részéről, hogy még a baloldali képviselők is megszavazták a park átvételét a fővárostól.

Őrsi Gergely polgármester a kerületi kasszából 300 milliót a Szilágyi Erzsébet fasor felújítására költött, pedig az a főváros reszortja lett volna”

Ferencváros is átvett több feladatot a fővárostól. „Ilyen a Ferenc körút–Üllői út sarkán lévő árkád takaríttatása, a Nehru part és a Mester utca karbantartása, takarítása. Az Üllői úton most éppen zöldesíteni fogunk növénykazettákkal a főváros helyett, de lehetne még sorolni. A probléma az, hogy amíg Karácsony Gergely helyett ezekkel a munkákkal foglalkozik Ferencváros cége, addig a saját közterületeivel nem tud. Így sok munka későbbre tolódik – mutatott rá a Metropolnak Gyurákovics Andrea, a Fidesz ferencvárosi frakcióvezetője. – A fővárosi önkormányzat a feladatokat úgy adta át, hogy pénzt nem adott mellé. Ezek a feladatok pedig meghaladják a 10 milliós tételt is évente, amit így a saját kerületünk fejlesztésétől vonunk el. Tudnánk például emelni azoknak a munkabérét, akik a közterületek rendbetételét végzik. Elgondolkodtató mindez, hiszen a fővárosnak sokkal nagyobb a büdzséje, mint a mienk” – fogalmazott.

Fotó: Mandiner / Földházi Árpád

Szintén emlékezetes, ami Pestszentlőrincen történt. Az előző önkormányzati választás kampányában ugyanis a kerület polgármesteri székéért induló DK-s politikus, Szaniszló Sándor és Karácsony Gergely együtt ígérték meg, hogy fel fogják újítani az Üllői utat. A kampány jól sikerült, hiszen mind a kettejüket megválasztották, ám a felújítást végül a kerület teljes egészében magára vállalta.

„Hiába kértem a főpolgármestert, sajnos süket fülekre találtam, ezért helyette újítjuk fel a Ferihegyi úti iskolák melletti parkolót” – ezt már Horváth Tamás, Rákosmente polgármestere jelentette be néhány hónapja. A Balassi Bálint Nyolcévfolyamos Gimnáziumba, valamint a Podmaniczky János Evangélikus Óvoda és Általános Iskolába több mint 700 gyerek jár, ezért nem mindegy, hogy a szülők meg tudják-e biztonságosan közelíteni az intézményt. A hírek szerint a polgármester éveken át kérte Karácsonyékat, hozzanak létre a főváros kezelésében lévő parkolót, de hiába. „Semmilyen érdemi előrelépés nem történt ebben az ügyben sem. Ezek után döntöttünk úgy, hogy az önkormányzatunk saját költségvetésének a terhére felújítja a parkolót, amit a szakemberek február első napjaiban el is kezdtek” – írta a közösségi oldalán Horváth.

Rákosmente polgármestere egyébként tavaly novemberben nemcsak a saját kerületére vonatkozólag, hanem általánosságban is hangot adott amiatti elkeseredésének, hogy a főváros kibújik a feladatai alól.

Még az is lehet, hogy a fővárosi cégek elosztása is szóba jött Karácsony és Magyar hetekkel ezelőtti tárgyalásán”

„Rossz tendenciának látom, hogy a fővárosi tulajdonú területeken a főváros helyett a kerületeknek kell elvégezniük a munkát – mondta Horváth. A polgármester azzal folytatta, milyen feladatokat kellett eddig átvenniük Karácsonyéktól. – A XVII. kerületi önkormányzat  már a veszélyes hulladékot is a saját költségén gyűjti le, az augusztus 5-ei vihar után a balesetveszélyes fák eltávolításán kívül az összes zöldhulladékot nekünk kellett eltakarítanunk a fővárosi területekről. Úgy gondolom, ez így nem mehet tovább, vagy akkor adják oda a fővárosi tulajdonú területeket ingyen a kerületeknek, és mi ellátjuk azok felújítását, karbantartását a főváros helyett” – fogalmazott Rákosmente polgármestere.

Mindez csupán néhány kiemelt példa a jelenségre, cikksorozatot lehetne írni azokról a feladatokról és beruházásokról, amelyeket a kerületek a főváros helyett végeztek el az utóbbi években.

20230609__MI_097
Fotó: Magyar Nemzet / Mirkó István

Magyar Péter továbbra is igyekszik lavírozni

„Egy háromszereplős csiki-csuki van a közgyűlésben, a Fidesz, a Tisza Párt és a DK figyeli egymás mozgását. Magyar Péter el akarja érni, ami nem sikerült Bajnai Gordonnak, Vona Gábornak, Botka Lászlónak, Jakab Péternek vagy Márki-Zay Péternek: egyedül győzni. Ezért vélhetőleg egy lépés távolságot igyekszik majd tartani Gyurcsánytól. A közgyűlés a magyar politika laboratóriuma lesz a következő másfél évben, a 2026-os választásig” – nyilatkozta korábban lapunknak Kiszelly Zoltán, a Századvég politikai elemzési igazgatója.

Magyar Péter még a Diákhitel Központ vezérigazgatójaként. Fotó: Mandiner / Ficsor Márton

A Tisza elnökének manőverei a politológus szavait látszanak alátámasztani. Magyar Péter láthatóan jól érzi, milyen kockázatai vannak annak, ha teljesen összebútorozik a Gyurcsány-féle fővárosi frakcióval, ezért rendre megteszi az elhatárolódó nyilatkozatokat. Például nemrég kijelentette, hogy a Tisza emberei nem fognak beülni a fővárosi cégek vezetőségébe. Ezek szerint hiába törnek ki sorozatosan botrányok körülötte, valamennyi politikai érzéke bizonyára van az újdonsült pártvezérnek, hiszen jól érezte meg, hogy a fővárosi cégek igazgatóságai rendkívüli módon lejáratódtak az előző öt évben. Magyar ennek ellenére azért azt kifogásolta, hogy Karácsony megpályáztatná a vezetői állásokat a következő időszakban. A Tisza elnöke szerint ugyanis a főpolgármester már napokkal a bejelentése előtt értesítette a DK–MSZP-frakciót, hogy készüljenek, és az embereik pályázzanak.

Ha igaz az állítás, akkor az eset akár azért is bosszanthatja a Tisza elnökét, mert nem mondott le teljesen a fővárosi cégek vezető pozícióiról, a mögé felsorakozó, a politikában újnak számító szereplők ugyanis bizonyára belülről szorongatják a pártelnököt karrierlehetőségeket követelve. Még az is lehet, hogy a fővárosi cégek elosztása is szóba jött Karácsony és Magyar hetekkel ezelőtti tárgyalásán, ám ezt nem tudhatjuk biztosan, a találkozóról ugyanis azóta sem szivárgott ki semmilyen információ. Az érintettek pedig nem bombázták konkrétumokkal a nyilvánosságot, így továbbra sem tudjuk, Karácsony, a Gyurcsány-frakció és a Magyar-frakció hogyan fogja közösen vezetni a fővárost a következő ciklusban.    

 

Összesen 45 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Akitlosz
2024. szeptember 14. 12:49
"Mi folyik Budapesten?" Hoppá a Duna. Ahhoz képest, hogy Budapesten székel a Mandiner nagyon nem ismeri a várost.
ptrfarkas43
2024. szeptember 14. 12:34
Kamu elvtárs is szeretné tudni kihez érdemes döegölődni.
nyugalom
2024. szeptember 14. 11:57
Hejvargáne lakásán egyeztetett! Fletó is magahoz rendelte?
Krupp Skya
2024. szeptember 14. 10:47
"Jó a buli, csak sok a köcsög."
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!