Oscarra megy a Semmelweis – magyarok is szép számmal nyertek már aranyszobrot

2024. szeptember 12. 20:03

Az Oscar rengeteg változáson ment keresztül az évek alatt, és bár sokan nem veszik már komolyan, még mindig az egyik legrangosabb filmes esemény, amelyen a magyarok rendszeresen nyerik el a díjakat.

2024. szeptember 12. 20:03
Semmelweis

Nyitókép: Intercom

Koltai Lajos filmje a kezdeti ellenérzések és a támadások ellenére nemcsak képes volt megállni a saját lábán, de 2023 legsikeresebb magyar filmje lett, sorra megdöntve a rekordokat, köszönhetően a nézői szájhagyománynak és a pozitív kritikáknak. Mert a történelmi-fikciós mozifilm tényleg igényes, jól sikerült, amit csak az látott propagandának, aki annak is akarta látni. Elvégre a Semmelweis egy olyan korszakot mutat be, melyben a cselekmény és a dialógusok nagyobb része nemcsak hihető, de szinte természetesnek is számított.

Semmelweis Ignácot Vecsei H. Miklós alakítja a filmben (Balogh Zoltán fotója)

Ezzel együtt az Intercom jóvoltából az év elején napvilágot látott számok alapján az is kiderült, hogy a Vecsei H. Miklós, Nagy Katica és Gálffi László főszereplésével készült Semmelweisre több mint 300 ezren voltak kíváncsiak, emellett bekerült 2023 top 10 legnagyobb jegyárbevételű filmjei közé, sőt az elmúlt 5 év legnézettebb filmjei közé is bejutott. Így talán nem is volt olyan meglepő a napokban szárnyra kapott hír, hogy Magyarország Koltai Lajos filmjével nevez az Akadémia következő gálájára.

Ezt is ajánljuk a témában

Igazi magyar sikerek

Az elmúlt években több sikerünk is akadt, de már a nyolcvanas években is sikerült magyar alkotónak aranyszobrot szereznie. Rófusz Ferenc 1981-ben kapott díjat a Legjobb animációs rövidfilm kategóriában (A légy), míg 1982-ben Szabó István nyert a Legjobb idegen nyelvű filmmel (Mephisto). Közelebbi siker a 2015-ös Saul fia, ami 2016-ban Nemes Lászlónak hozta el a sikert, szintén az előző kategóriában, végül 2017-ben Deák Kristóf a Mindenkivel nyert a rövidfilmek között.

Semmelweis 2023
Semmelweis (Intercom)

Nem kevésbé fontos a rendező munkájánál a látványtervezés, és ebben a kategóriában – miközben egyre több hollywoodi szuperprodukció készül Magyarországon –, az elmúlt esztendőkben elég szépen teljesítettünk. Sipos Zsuzsanna 2022-ben vihette el az ide vonatkozó díjat a Dűne miatt, míg idén Mihalek Zsuzsa kapta a szobrot a Szegény párák látványvilágáért. Nyugodtan mondhatjuk, hogy mindketten megérdemelték.

Ezt is ajánljuk a témában

Rájuk is büszkék lehetünk

Az eddig felsoroltakon kívül is bőven akadnak olyanok, akik származásuk szerint Magyarországot képviselték a gálán, mely már 1929 óta a filmes elismerés egyik legmagasabb foka. A teljesség igénye nélkül szemezgetve, ha már a látványnál hagytuk abba a felsorolást, a hazai származású művészeknél kezdjük a sort William S. Darlinggal, aki háromszor is (1934, 1944, 1947) rátehette a kezét a szobrocskára. Max Steiner hozzá hasonlóan háromszor (1936, 1943, 1945) vihette el a zenéért járó díjat, éppen úgy, mint Miklos Rozsa (1946, 1948, 1960).

Mondhatni, a magyarok a kezdetektől fogva képviseltetik magukat az Oscaron, hiszen Adolph Zukor már 1929-ben is Oscart nyert a Szárnyakkal, éppen úgy, ahogy William Fox a Virradatért.

A legismertebbek között találhatjuk a George Cukor rendezésében készült My Fair Ladyt, amivel 1965-ben kaphatta meg a legjobb rendező díját, vagy éppen Vilmos Zsigmondot, aki 1978-ban a Harmadik típusú találkozásokkal lett a legjobb operatőr. Mindezek mellett pedig ne feledkezzünk meg életműdíjasainkról sem: ezt a kiemelt kitüntetést George Pal (1944), Adolph Zukor (1949), King Vidor (1979), valamint Paul Newman (1986) is megkapta. A felsorolásból kihagyhatatlan Michael Curtiz (Kertész Mihály) magyar származású rendező, akinek a Casablanca (1942) című kultfilmet köszönheti a világ. Curtiz 1943-ban az említett alkotásért a legjobb rendező díját kapta meg.

Ezt is ajánljuk a témában

És hogy a Semmelweis és Koltai Lajos milyen esélyekkel indul? Reméljük a legjobbakat, hiszen a rendezés, a zene (Pacsay Attila) és a fényképezés (Nagy András) mindegyike önmagában megérne egy-egy díjat, aminek köszönhetően van okunk reménykedni és drukkolni, hogy Koltai Lajos és a stáb jövőre a hollywoodi Dolby Színházban is megkaphatja a kitüntető elismerést.

 

Itt a Mandiner PRESSZÓ: legyen részese új műsorunknak szeptember 23-án!

Összesen 10 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
herden100
2024. szeptember 13. 00:17
napfenyes.hu/cikkek napfenyes.hu/szellemi-tanitasok/szentek-es-mesterek/pio-atya-elete-es-tanitasai napfenyes.hu/szellemi-tanitasok/szentek-es-mesterek/interju-terez-anyaval-1973-januar-15 napfenyes.hu/szellemi-tanitasok/szellemi-tanitasok-szellemi-tenyek-tortenesek/homo-christianus-gondolatok-a-kereszteny-emberrol napfenyes.hu/szellemi-tanitasok/szellemi-unnepek/husvet-miszteriuma ❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️ ❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️ 🤍🤍🤍🤍🤍🤍🤍🤍 🤍🤍🤍🤍🤍🤍🤍🤍 💚💚💚💚💚💚💚💚 💚💚💚💚💚💚💚💚
olvaso9
2024. szeptember 12. 23:28
Nálam is nyert a Semmelweis. Egyszerűen jó film és a történet is igaz (mármint a lényege) és hitelesen, izgalmasan, szerethetően mutatják be. Drukkolok. Habár a mai (genderőrült) kritériumoknak nem felel meg, de bízzunk a voksolók józanságában. Mi magyarok valóban különlegesek, kreatívok vagyunk, mert a túlélés és élniakarás ösztönét a történelem erősítette bennünk. (Miért kellene a gyűlöletet (a miniszterelnök iránt) ebbe a hírbe is belekeverni, én nem értem ... csak sajnálom az előttem író polgártársat.)
Isten jobb keze
2024. szeptember 12. 20:58 Szerkesztve
Ez az arany szobor, ill a Nobel díj biszonyitja hogy mi, Magyarok nem vagyunk hülyék. Csak befolyásolhatóak … lásd O1G .. 🐑-kát csinált a Magyarokból..
lutra
2024. szeptember 12. 20:25
Az Oscar-díj pont annyira értékes, mint sexykitty szerelme.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!