Nem kérnek a konzervatívokból a hatalom közelében az európai szocik

2024. szeptember 12. 20:05

Az új Európai Bizottságban nem akarnak vezető helyen ECR-est látni, ha mégsem teljesíti ezt Von der Leyen, nem szavazzák meg a testületet.

2024. szeptember 12. 20:05

Nyitókép: Iratxe Garcia Perez, az S&D EP-frakciójának vezetője a német szocdemekkel (SPD) való tárgyalás utáni sajtótájékoztatón beszél Berlinben 2024. április 8-án  ( fotó: JOHN MACDOUGALL / AFP)

 

A szociáldemokrata (S&D) frakció a tervezettnél több biztosi helyet követel magának, és a Baloldal frakcióval együtt felszólította Ursula von der Leyent, hogy 

az olasz konzervatív biztosjelöltnek ne adjon kiemelt fontosságú tárcát az új Európai Bizottságban. 

A szocdemek nehezményezik, hogy a 27 tagú Bizottságban mindössze négy helyet ajánlottak fel nekik, miközben ők az EP második legnagyobb pártja, míg a legnagyobb frakció, az Európai Néppárt (EPP) hozzájuk képest aránytalanul többet, 15 biztosi helyet kaphat. 

Az European Conservative írása szerint az európai szocdemek azzal fenyegetőznek, hogy ha kéréseik nem teljesülnek, akkor az új Bizottságról szóló európai parlamenti szavazáskor nemmel fognak voksolni. 

A zsarolás hatékony eszköznek látszik, 

a régi-új bizottsági elnöknek szüksége lesz a második legnagyobb frakció szavazataira, ha el akarja kezdeni a munkáját. 

Az új biztosok bemutatását Von der Leyen a mostani hétről szeptember 17-re halasztotta, ami azt jelzi, hogy a zárt ajtók mögött még nem sikerült kialakítania a mindenki számára elfogadható személyügyi kompromisszumot. (Szerdán kellett volna találkoznia az EP frakcióvezetőivel, hogy bemutassa nekik a tárcák elosztásának előzetes tervét.)

A legnagyobb problémát azonban az jelenti a S&D számára – írja a konzervatív uniós lap –, hogy Von der Leyen tervei szerint az EB négy végrehajtó alelnöki posztjából egyet a jobboldali Európai Konzervatívok és Reformisták (ECR) képviselőcsoport olasz jelöltje, Raffaele Fitto kaphatja meg, így az ECR az EPP, az S&D és a liberális Renew mellett vezető tisztséget szerezne az EB-ben.

Ezt is ajánljuk a témában

--

Itt a Mandiner PRESSZÓ: legyen részese új műsorunknak szeptember 23-án!

Összesen 58 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
bagoly-29
2024. szeptember 13. 10:57
A balosok a mindenkori magukat adják az EP-ben is! Csak a hülye irigyek szavaznak rájuk mindenhol és mindekor!
auditorium
2024. szeptember 13. 09:22
Tetszettek volna összefogni kedves európai jobbközép-jobb (a szélsőjobbot AfD félreállitották), akkor a Néppárt nem lenne többségi és Ursula is készithette volna a bőröndjét. A balosok bezzeg megtették szélsőbalosokkal is, igy most ők diktálnak törvényt. Ugye mi ismerjük: "Senkije sincs, nem éri gyász, akire csak EGY PÁRT vigyáz, sejhaj. " Ez az egy párt az un. balosokból álló Demokratikus Párt lehet Európában is, az USA-ban is. Ez garanciát jelent a davosi Pénzvilágnak.
B_kanya
2024. szeptember 13. 06:11
Bolsi tempó, na.
B_kanya
2024. szeptember 13. 06:09
steinamanger-2 2024. szeptember 12. 20:30 "Demokráciára hivatkoznak itt lent magyar fideszesek meg diktatúráznak" Te legalább érted, bolsi, miről beszélsz?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!