Ukrán pilóták F-16-osokon való kiképzéséről tárgyalt az ukrán és a román védelmi miniszter

2024. szeptember 12. 20:02

A román védelmi miniszter „a lehető leghatározottabban” elítélte az ukrán nép elleni indokolatlan és jogellenes orosz agressziót.

2024. szeptember 12. 20:02

Nyitókép: Jakub Porzycki / NurPhoto / NurPhoto via AFP

Rusztem Umerov ukrán védelmi miniszter telefonos megbeszélést folytatott csütörtökön Angel Tilvar román védelmi miniszterrel, és bejelentette, hogy megkezdődött az ukrán pilóták kiképzése F-16-os vadászgépeken Romániában. Umerov azt írta a Facebookon, hogy román kollégájával folytatott tárgyalásának kulcstémája az ukrán légtér védelmének megerősítése volt az orosz rakétákkal és drónokkal szemben. 

Hamarosan Ukrajna román partnereitől egy új Patriot légvédelmi rendszert kap. További F-16-osok is lesznek az ukrán égbolton: pilótáink egy csoportja már kiképzésen vesz részt Romániában”

– fejtette ki a miniszter. Hozzátette, hogy tervei szerint hamarosan Romániába látogat, de időpontot nem közölt.

A román védelmi minisztérium a honlapján nyilvánosságra hozott közleményben – amelyből az Ukrajinszka Pravda hírportál idézett – kiemelte, hogy Tilvar „a lehető leghatározottabban” elítélte az ukrán nép elleni indokolatlan és jogellenes orosz agressziót, különös tekintettel az ukrán lakosság és a civil infrastruktúra elleni támadásokra.

Az ukrán hírportál emlékeztetett arra, hogy 2023 novemberében a romániai Fetesti légibázison megnyílt az Európai F-16-os Kiképzőközpont (EFTC). Júliusban ott kaptak kiképzést az első román pilóták az amerikai gyártású vadászgépek irányítására. A mostani bejelentésig semmilyen információ nem került napvilágra ukránok kiképzéséről ebben a központban, ráadásul a múlt hónapban Románia hivatalosan is cáfolta, hogy ilyen kiképzés folyna ott.

(MTI)

 

Itt a Mandiner PRESSZÓ: legyen részese új műsorunknak szeptember 23-án!

Összesen 59 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
vajda
2024. szeptember 13. 06:40
Kedves Mandi! Mi alapján szűritek a híreket? Mert ezt a fontos hírt nem találtam meg nálatok: "Recep Tayyip Erdogan török elnök szerdán megerősítette Törökország változatlan támogatását Ukrajna szuverenitása és területi integritása mellett, külön hangsúlyt helyezve a krími tatárok jogainak védelmére, írta meg az Anadolu Ajansı. „Törökország támogatása Ukrajna területi egysége, szuverenitása és függetlensége mellett szilárd. Krím visszaadása Ukrajnának a nemzetközi jog követelménye” – mondta Erdogan videóüzenetben, amelyet a Negyedik Krími Platform Vezetői Csúcstalálkozón sugároztak. Az elnök azt is hangsúlyozta, hogy Törökország soha nem ismerte el Krím annektálását, amely csak fokozta a régió lakóinak szenvedését.
herden100
2024. szeptember 13. 00:21
Románok! Még Moldovát is bukni fogjátok, ha ennyire egoisták vagytok.
Obsitos Technikus
2024. szeptember 12. 22:56
Időben át fognak állni, ne legyen senkinek se kétsége.
haxima
2024. szeptember 12. 22:22
' Tilvar „a lehető leghatározottabban” elítélte" Eddig csak ímmel ámmal ítélte el. De most már aztán nagyon
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!