Versenyképes juttatás, személyes mentorálás, négyszeres túljelentkezés – idén is elindul a Magyar Közigazgatási Ösztöndíjprogram!

2024. október 04. 07:05

Kuripla János, az MKÖ vezetője elárulta: az ösztöndíjasok közel háromnegyedét tovább foglalkoztatják a minisztériumok. Interjúnk.

2024. október 04. 07:05
Báles István
Báles István

Nyitókép: Magyar Közigazgatási Ösztöndíjprogram

Sokadik éve indul útjára a Magyar Közigazgatási Ösztöndíjprogram (MKÖ). Történt-e változás a program lebonyolításában, mire számíthatnak az idei évfolyamra jelentkezők?

2025. lesz a tizenötödik év, hogy valamilyen formában megvalósul az ösztöndíjprogram, de 2019 óta kimondottan a központi közigazgatásnak, a minisztériumok részére keresünk pályakezdőket. A program tíz hónapot ölel fel, amelyből hét hónapot egy általuk választott minisztériumban, hármat pedig külföldön – egy szintén általuk választott nagykövetségen vagy konzulátuson töltenek a jelentkezők.

Az idei, 2024-es évfolyam jellegzetessége, hogy az MKÖ a magyar uniós elnökséget 16 ösztöndíjassal támogatja. Az itthoni szakaszból négy hónap a felkészüléssel telt el, majd július 1-től a pályakezdők Magyarország Európai Unió melletti Állandó Képviseletén dolgoznak teljes állásban az uniós elnökség végéig, hat hónapon keresztül Brüsszelben.

Ösztöndíjasok Brüsszelben. Forrás: MKÖ

Hány ösztöndíjasnak van hely a programban, illetve mennyire tartod versenyképesnek az MKÖ kínálati repertoárját a versenyszféra lehetőségeihez képest?

Minden évfolyamba 60 ösztöndíjast veszünk fel. Azt gondolom, hogy tisztességes és versenyképes juttatást biztosítunk a pályakezdőknek, ami a belföldi, hét hónapos szakaszban havi nettó háromszázezer forintot jelent.

Az ösztöndíjprogram keretrendszere évek óta változatlan, folyamatosan azt tapasztaljuk, hogy nagy az érdeklődés, és évről-évre sikeres a jelentkezési időszak.

Minden évben közel négyszeres a túljelentkezés, ami jól mutatja, hogy töretlen az érdeklődés az MKÖ iránt.

Két hét telt el az idei jelentkezési időszakból, és most is szép számmal érkeznek be hozzánk a pályázatok. Fontos megjegyezni, hogy a kormányzati, minisztériumi oldalról is jelentős fogadókészség mutatkozik a pályakezdők iránt.

Úgy hiszem, ami kiemel minket a többi ösztöndíjprogram, illetve a versenyszféra adta lehetőségek közül, hogy – egy-egy senior kolléga segítségével – személyes mentorálást biztosítunk ösztöndíjasainknak. Ez azt jelenti, hogy nem egyedül kell megbirkózniuk a szakmai kihívásokkal, valamint a beilleszkedés nehézségeivel, hanem dedikált segítséget kapnak – akár egy korábbi ösztöndíjas személyében.

Van még egy olyan tényező, ami miatt az MKÖ különösen vonzó lehet a pályakezdők számára: minden héten közéleti és szakmai előadásokat, kulturális és közösségépítő programokat szervezünk az ösztöndíjasoknak. Minisztereket, államtitkárokat, egy-egy terület neves képviselőit hívjuk el, hogy mutassák be munkásságukat a fiataloknak.

Mit érdemes tudni a külföldi szakaszról?

Sokkal több helyre tudunk ösztöndíjast küldeni például egy Erasmus-ösztöndíjjal összevetésben, illetve jóval magasabb a támogatás összege is. Az MKÖ-s ösztöndíjasok a külföldi képzés során átlagosan 670 ezer forintot kapnak, ami az adott ország megélhetési költségeihez van igazítva. Célunk, hogy ez az összeg lehetőleg az ösztöndíjasok összes kiadását fedezze – az utazástól, a szálláson át, egészen a napi kiadásokig.

A program indulása óta 56 országban jártak már ösztöndíjasaink, ami jól mutatja, hogy szinte mindenhova tudunk küldeni fiatalokat. Csakhogy példákat említsek: idén először van ösztöndíjasunk a Fülöp-szigeteken, de Szingapúrt és Pekinget is bevette már az MKÖ.

Kik jelentkeznek többségében az MKÖ-re? Milyen arányban vannak jelen a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen (NKE) diplomázott hallgatók a programban?

Minden egyetemről szívesen várjuk a jelentkezőket, akiknek négy bemeneti követelménynek kell megfelelniük: 30 év alatti, diplomás pályakezdők, akik magyar állampolgársággal rendelkeznek és legalább középfokon beszélnek egy idegen nyelvet.

Jelentős kontingenst tesznek ki a pályázók körében a NKE-n végzett diplomások, de mégsem ők alkotják a többséget. Alapvetően a fővárosi egyetemek vannak felülreprezentálva – már csak a méreténél fogva is az ELTE adja a legtöbb pályázót. Őket követik a pázmányosok, majd az NKE-n diplomát szerzett fiatalok.

Kifejezetten keressük és értékeljük azokat a pályázókat, akik valamilyen különleges szakterületi végzettséggel vagy érdeklődéssel rendelkeznek. Hozzáteszem, a minisztériumok is nagyon hamar lecsapnak ezekre az ösztöndíjasokra. Volt már növényorvos, de bányamérnök kollégánk is.

A programnak deklarált célja, hogy magasan képzett, nyelveket beszélő és külföldi tapasztalattal rendelkező szakemberekkel biztosítsa a magyar közigazgatás számára az utánpótlást.

Kuripla János, a Közigazgatási Ösztöndíjprogramért Felelős Osztály osztályvezetője. Forrás: MKÖ

Vállalhat további munkát egy ösztöndíjas a program mellett?

A felvételt nyertek ösztöndíjas jogviszonyban a belföldi szakasz alatt heti 40 órában vannak foglalkoztatva. Ez azt jelenti, hogy más munkaviszonyban nem, ugyanakkor hallgatói jogviszonyban állhatnak: számtalan példa van arra, hogy az MKÖ mellett valaki mesterképzést végez.

Mennyire szólhatnak bele a pályázók, hogy melyik minisztériumba kerülnek a belföldi szakasz során?

Maximálisan. A jelentkezés első fázisában arra kérjük a pályázókat, hogy jelöljék meg azt a három minisztériumot, ahol a legszívesebben szereznének tapasztalatot a belföldi időszakban. A külföldi szakasznál is természetesen a pályázók választják ki a fogadóországot.

Az idő igazol: a végzett ösztöndíjasok milyen arányban maradnak a közigazgatásban, illetve milyen karrierutak állnak a pályakezdők előtt?

Azt mondhatom, aki sikerrel elvégzi a programot, nagy eséllyel egy kormánytisztviselői kinevezéssel tudja beindítani közszolgálati életpályáját.

Az elmúlt évek számai azt mutatják, hogy az ösztöndíjasok közel háromnegyedét tovább foglalkoztatják a minisztériumok.

2011 óta közel 1100 ösztöndíjas vett részt a programban, és több mint 750 kormánytisztviselőt adtunk a közigazgatásnak: közülük mára már többen osztályvezetők, főosztályvezetők, de vannak, akik diplomáciai karrierbe kezdtek, tehát érdeklődésüknek megfelelően rengeteg lehetőség vár az MKÖ részvevőire.

 

Összesen 1 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-5000103
2024. október 04. 07:09
🍓 ️ ­­É­­r­t­é­k­­­e­l­d­­­ ­a­ ­s­­z­­­e­­x­­­i­­ ­­p­­­u­­­n­c­i­m­­­a­t­­ 👉 𝐖­­­𝐖­𝐖­­.­­𝐗­𝟏­𝟖­­.­­­𝐅­𝐔­­𝐍
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!