Ursula von der Leyen beszédében valótlanságokat állított Magyarországról, míg az EU jövője nem igazán érdekelte

2024. október 10. 20:16

Az Európai Bizottság elnöke beszédében azt állította, csak hazánk nem tartja be az uniós vállalásokat. Az adatok nem ezt mutatják.

2024. október 10. 20:16
null

Nyitókép: FREDERICK FLORIN/AFP

 

Szerepet tévesztett Ursula von der Leyen az Európai Parlament előtt tartott szerdai beszédében. Az Európai Bizottság elnöke a magyar ellenzéki propagandát ismételte el, amikor Magyarországot úgy állította be, mint az Európai Unió egyetlen tagállamát, amely még mindig a „piszkos orosz fosszilis energiahordozók” vásárlására keres alternatív megoldásokat. Ursula von der Leyen nem csak az orosz energiahordozók beszerzésével kapcsolatban nem mondott igazat, szintén valótlanul állította, hogy Magyarországon a legalacsonyabb az egy főre jutó GDP a környező országok közül.

Az Európai Bizottság elnöke arról ugyanakkor nem ejtett szót a Magyarországra kiélezett beszédében, hogy Európa óriási bajban van és nem reagált a magyar uniós soros elnökség keretében bemutatott programra sem, amelynek középpontjában pont a versenyképesség megerősítése szerepel.

Ursula von der Leyen állításait az Európai Unió statisztikai hivatalának adati tételesen cáfolják. Az Eurostat szerint Magyarország mellett orosz kőolajat és kőolajszármazékokat továbbra is importál

  • Szlovákia,
  • Csehország,
  • Lengyelország,
  • Hollandia,
  • Lettország,
  • Bulgária,
  • Litvánia,
  • Lettország
  • és Olaszország, amely ráadásul idén nyáron több év kihagyás után vásárolt ismét az orosz eredetű energiahordozóból.

A több évre visszanyúló adatsorból kiderül, hogy a Magyarországra érkező kőolaj mennyisége csökkent 2022 óta, ráadásul Szlovákiával és Csehországgal közel azonos a behozatal. 

Az Európai Unió orosz kőolaj- és kőolajszármazék behozatala még mindig jelentős. A bizottság vezetője ugyanakkor azt állította, egyedül Magyarország nem tartja be a mind a 27 tagállam által elfogadott vállalást, hogy az orosz energiahordozóktól függetlenné válik az EU. 

Azt sem említette, hogy azok a tagállamok, amelyek nem rendelkeznek alternatív beszerzési lehetőségekkel, átmenetileg mentesülnek a Moszkvával szemben bevezetett szankció betartásától.

Nem vagyunk Európa sereghajtói

Ursula von der Leyen állításával szemben nem Magyarország az egy főre jutó GDP-t tekintve az Európai Unió sereghajtója, de a régióban sem mi vagyunk az utolsók. Mögöttünk van

  • Bulgária,
  • Görögország,
  • Lettország,
  • Szlovákia,
  • Horvátország,
  • míg Románia adatainak valódiságát több nemzetközi szakmai fórum is vitatja.

Demkó Attila biztonságpolitikai szakértő Facebook-bejegyzésében reagált Ursula von der Leyen állításaira. Kiemelte egyebek mellett, hogy

a bizottság elnöke magyar belpolitikai propagandát tol, úgy, hogy maga a Bizottság egy pillanat alatt elérhető anyagai cáfolják – hihetetlen, sőt vérlázító. Ő ilyet NEM tehet meg, és nagyon nem szolgálja az EU érdekeit az, hogy a Bizottság elnöke nyíltan egy belpolitikai célú hazugságot ismétel meg.

Saját felelősségét nem firtatta Ursula von der Leyen

Az Európai Bizottság elnöke második legfontosabb prioritásként beszélt Ukrajna támogatása után az európai versenyképességről, pedig Mario Draghi, az Európai Központi Bank korábbi elnöke átfogó, európai gazdaságról és versenyképességről szóló jelentésében kiemelte, hogy az Európai Unió az elmúlt években – vagyis Ursula von der Leyen első bizottsági ciklusa alatt is – óriási versenyhátrányba került a globális térben. Részben azért, mert míg az Egyesült Államok és Kína pénzt pumpál a saját gazdaságának élénkítésére, kiemelt figyelmet fordítva az innovációra és a digitalizációra, addig Európa legnagyobb gazdasága gyakorlatilag összeroppant az energiaárak jelentős drágulása miatt. Németországban ma egy vállalkozásnak háromszor-négyszer többet kell fizetnie az áramért és a gázért, mint egy amerikai cégnek. Ráadásul Berlin nem fordított figyelmet az autóipari átállásra sem.

Ezt is ajánljuk a témában

Ursula von der Leyen nem csak az általa vezetett bizottság felelősségéről nem szólt, de érdemben nem is reagált a magyar versenyképességi programra, miközben az Európai Parlament napirendjén nem a hazai belpolitikai témák szerepeltek, hanem az unió jövőjét érintő egyik kulcskérdésről kellett volna vitázniuk a képviselőknek és kérdezniük Orbán Viktor magyar miniszterelnököt. Magyar Péter, a Tisza Párt elnöke szintén nem foglalkozott Európa ügyeivel, de állva tapsolta az Európai Bizottság vezetőjének Magyarországról szóló, ám csúsztatásokkal teli beszédét.

Ezt is ajánljuk a témában

Ezt is ajánljuk a témában

Kapcsolódó vélemény

undefined

Kacsoh Dániel

Mandiner

Idézőjel

Fake news-erdő, ténybeli tévedések egész sora, alaptalan rágalmak. Ez lenne az érveken alapuló vita és párbeszéd háza? Ugyan már!

 

Összesen 81 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-5000108
2024. október 10. 22:19
🍓 ️ ­­É­­r­­t­­é­­k­­­e­l­­­d­­­ ­­­a­­ ­s­z­­e­x­­­i­­­ ­­p­­­u­­­n­­c­i­­m­­a­t­­­ 👉 𝐖­­­𝐖­­­𝐖­­.­𝐗­𝟏­𝟖­.­𝐅­­­𝐔­­𝐍
o1gtolvaj-3
2024. október 10. 22:18
A propaganda el akarja kenni, hogy a cigány orrát a saját szaraba nyomtak tegnap.
o1gtolvaj-3
2024. október 10. 22:16 Szerkesztve
Kozben a lopos cigány maga ala csinált!
lemez
2024. október 10. 22:11
A 400 oldalas dragi jelentést meg sem lett emlitve,hogy europa csődben.Fontosabb volt ukrajna meg Orbán.Ciás ügynök.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!