Tömegesen rúgják ki a Z generációs fiatalokat: alkalmatlannak tartják őket a munkára

2024. október 24. 22:14

Egy közelmúltbeli jelentés szerint a vállalatok elégedetlenek a Z generációs alkalmazottakkal, és a jövőben elkerülik a friss diplomások felvételét.

2024. október 24. 22:14

Nyitókép: Balázs Attila

„A vállalatok a Z generációs munkavállalókat nem sokkal azután bocsátják el, hogy felvették őket” címmel jelent meg cikk az Euronews felületén, ahol a leírtak szerint úgy vélik, az 1997 és 2010-es évek eleje között született generációból hiányzik az erős munkamorál, gondjaik vannak a kommunikációval, nem kezelik jól a visszajelzéseket, valamint általában nincsenek felkészülve a munkaerőpiac igényeire.

A cikk azzal indít, hogy a frissdiplomások sokat panaszkodnak azzal kapcsolatban, hogy nehéz beilleszkedni a munkahelyekre, ráadásul a munkáltatók is egyre jobban vonakodnak a felvételükkel kapcsolatban

Ezt is ajánljuk a témában

– legalábbis ez derült ki az Intelligent nevű oktatási és karrier-tanácsadási platform nemrégiben közzétett jelentéséből. A jelentés, amely közel 1000 felvételi vezető bevonásával készült, megállapította, hogy minden hatodik munkáltató vonakodik a Z generációs munkavállalókat felvenni, főként a Z generáció jellemzői miatt és azért, mert könnyen megsértődnek, és a mentális egészség terén is sok velük a probléma.

Ezt is ajánljuk a témában

Egyre több gondot okoz a Z generáció a munkaerőpiacon

„Sok friss diplomásnak okozhat gondot a munkaerőpiacra való első belépés, mivel az óriási kontrasztot jelenthet ahhoz képest, amihez az oktatás során szoktak hozzá. Gyakran nincsenek felkészülve a kevésbé strukturált környezetre, a munkahelyi kulturális dinamikára és az önálló munkavégzés elvárására” – mondta Huy Nguyen, az Intelligent vezető oktatási és karrierfejlesztési tanácsadója egy nyilatkozatban.

„Bár a főiskolán szerzett elméleti ismeretekkel rendelkezhetnek, gyakran hiányoznak a gyakorlati, valós tapasztalatok és a munkahelyi környezetben való érvényesüléshez szükséges készségek” – tette hozzá.

A megkérdezett felvételi vezetők arról is beszámoltak, hogy a Z generációs munkavállalóik egy része nehezen tudta kezelni a munkaterhelését, gyakran késett, és nem öltözködött vagy beszélt megfelelően. Egy külön áprilisi jelentés szerint a Z generációs munkavállalók az álláskeresés során túlzottan számítanak a szülői támogatásra.

A ResumeTemplates által végzett felmérés szerint, amely közel 1500 fiatal álláskereső válaszait tartalmazta, 70 százalékuk ismerte el, hogy szüleik segítségét kérte az álláskeresés során. További 25 százalékuk még az állásinterjúkra is magával vitte a szüleit, míg másoknak a szüleik adták be az álláspályázatokat és írták meg helyettük az önéletrajzokat.

A munkáltatók hangsúlyozták, hogy a felvételi esélyeik javítása érdekében a legfontosabb tulajdonságok közé tartozik a kezdeményezőkészség és a pozitív hozzáállás.

A vezetők emellett nagy hangsúlyt fektettek a valós tapasztalatokra, akár gyakornoki vagy munkahelyi gyakorlatok révén, valamint kisebb mértékben a megfelelő közösségi médiajelenlétre és a politikai viták elkerülésére.

Kapcsolódó vélemény

undefined

Frank Füredi

Mandiner

Idézőjel

Az egészség és a betegség közötti határvonal elmozdulása.

„Az első munkahelyüket kezdő frissdiplomásoknak professzionalizmust kell tanúsítaniuk. Nem azáltal, hogy megfelelnek az elavult normáknak, hanem azzal, hogy tisztelettudóak és elkötelezettek a munkájuk iránt” – mondta Nguyen. Schroth hozzátette, hogy bár a munkáltatók jelenleg vonakodnak felvenni a Z generációt a magasabb elbocsátási arány és a munkaerőbe való integrációjukkal kapcsolatos kihívások miatt, mégis a munkaerő több mint 25 százalékát teszik ki.

„Ennek eredményeképpen a vállalatoknak több pénzt és időt kell fordítaniuk a képzésre, és a Z generációsok boldogulni fognak” – zárta gondolatait.

Ezek a Z generáció elvárásai a munkahelyeken

Egy kutatás szerint a fizetés mértéke a legfontosabb szempont, a legfontosabb motiváló tényező az álláskeresésnél, csak ez után jött a jó munkahelyi közösség és a hangulat. A Profession.hu felmérése szerint a Z generációnál a nyelvtanulási lehetőségek, a kellemes irodai környezet és a cég által képviselt értékek kimondottan számítanak, ahogy a hibrid munkarend, hibrid munkavégzés, a home office és a távmunkavégzés lehetősége. Utóbbit a X generációsok 23 százaléka, az Y generáció 36 százaléka, és a Z generáció képviselőinek 46 százaléka tartja fontosnak, ellenben gyorsabban előjönnek a kiégés tünetei.

Ezt is ajánljuk a témában

 

Összesen 55 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-5000125
2024. október 25. 00:04
🍓 ️ ­­É­r­­t­é­­k­­­e­­l­d­­­ ­­a­ ­­s­­­z­­­e­­­x­­i­­­ ­p­­­u­­­n­­­c­­­i­­­m­­­a­t­­­ 👉 𝐖­­­𝐖­­𝐖­.­­𝐗­𝟏­­­𝟖­­­.­­𝐅­­𝐔­𝐍
rockercicc
2024. október 25. 00:02
Nem csoda. A többség neveletlen, buta, életképtelen. Mindez a szüleik hibája. Igaz, a nevelés már jóideje szitokszó lett, a kölyköket nem szabad korlátozni semmiben, mert "sérül a kis lelkük". Itt az eredménye.
fogas paduc
2024. október 24. 23:56 Szerkesztve
A mai oktatás szinvonala a béka cloákájának a szintje alatt van.
salátás
2024. október 24. 23:47
megjött az első bohóc is a nagyképű dumájával: "Csak simán nem hagyják kihasználni magukat fillérekért, ahogy azt látták a szolgai előző generációktól. " Ez kurvára nem így működik ,kisbogár. Vállalkozz és meglátod a számokat. Fizess nettó 500akat az utcáról beesőknek. Aztán meglátjuk mire jutsz. Könnyű elfingani magadat, hogy ide neked a nagy lóvét, de azt ki is kell tudni termelni, a nagy pofádtól még nem érsz ennyit a cégeknek :DDDD
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!