SZDSZ újratöltve: micsoda nevek tűnnek fel Magyar Péter rajongói között?!

2024. október 16. 13:12

Fel is állt az egykori szabaddemokrata zenekar.

2024. október 16. 13:12
null
Nagy Gábor
Nagy Gábor

Nyitókép forrása: Képernyőmentés

Újabb „elismerés” érkezett Magyar Péterhez, egy régmúlt, de talán nem annyira meglepő helyről. A TISZA Párt első emberének példaképe, Demszky Gábor volt főpolgármester után újabb SZDSZ-es kulcsember értekezett az ellenzéki politikusról.

Ezt is ajánljuk a témában

Hová tűnt a kvázi kis SZDSZ?

Videó

2014 szeptemberéig tartott a szabaddemokraták lejtmenete. De már az SZDSZ megszüntetése előtt megszületett a Magyar Liberális Párt. 2024 tavaszára a Liberálisok is eltűntek. De hova? Előkerült a Gyurcsány-örvény!

A Szabad Európa podcast-műsorában Szenti-Iványi István arról beszélt,

elnyerte a tetszését Magyar múlt heti európai parlamenti „szereplése”.

Nagyon ügyes húzásnak nevezte azt, hogy Magyar odalépett a helyén ülő Orbán Viktor kormányfőhöz és kezet nyújtott neki. Szent-Iványi szerint abban a közegben a miniszterelnök nem engedhette meg magának, hogy ne viszonozza – idézi az interjút a Magyar Nemzet –, de itthon nem nyújtott volna kezet Magyarnak. Sőt még azt is hozzáfűzte a néhai SZDSZ politikusa, hogy ez a kézfogás lovagias gesztus volt Magyar Péter részéről.

Szent-Iványi arról értekezett, hogy a TISZA-vezér eredményesebben használja fel a sajtónyilvánosságot és a közösségi médiát, példaként említve az árvízhelyzetet. Itt ugyanakkor érdemes tenni egy kitérőt, hiszen az alábbi sorokban is említett üzletember, Bojár Gábor fia, Bojár Ábel kutatta ki többedmagával, hogy a „TISZA nyerte a dunai árvízzel kapcsolatos politikai versenyt”. Már ha egy ilyen helyzetben bármiféle politikai versenyről is lehetne beszélni. Szent-Iványi tehát erre a „kutatásra” szintúgy utalhatott.

De visszatérve még a strasbourgi EP-vitára, a fentiek fényében természetesen „sikeresnek” ítélte Magyar felszólalását (ha még annak vajmi köze sem volt a plenáris ülés napirendi pontjához: Magyarország uniós soros elnökségéhez),

bár a volt SZDSZ-es EP-képviselő elismerte, semmi újdonság nem volt benne,

azonban úgy vélte, a „legütősebb” mondatok elhangoztak, ám nem a totális konfrontációt alkalmazta, említett olyan kérdésköröket is – mint a migráció kezelése –, amiben egyetért a kormánnyal. Az SZDSZ-es rajongói tábor Demszky Gáborral (habár a szimpátia már nem kölcsönös, de volt idő, mikor igen) és Szent-Iványi Istvánnal nem teljes.

Az egykori szabaddemokrata tárcavezető, Csillag István májusban lelkendezett a TISZA-vezérért.

„Lehet, hogy tizenkét-tizenhárom évesen rokonszenvezett az SZDSZ-szel, de ebből annyi maradt, hogy most az önkényuralommal szemben a szabadságot, a választás lehetőségét védi, másképpen fogalmazva, liberális gondolkodású ember” – írta Csillag az Élet és Irodalom c. lapban.

Korábbi minisztertársa, Magyar Bálint pedig az ellenzéki politikus „kiugrását” méltatta.

Ezt is ajánljuk a témában

Hogy Magyar szobájában Demszky-plakát függött – mint azt maga a politikus bevallotta –, sokakat meglepett. Az viszont már nem tűnik túl nagy újdonságnak – írtuk még júliusban –, hogy a TISZA-főnök kampánya, pártépítése idején előkerült Farkas Dezső neve, ki több cégben üzlettársa Mesterházy Ernőnek.

A sokmilliós vagyonon ülő producer Demszky főtanácsadójaként ténykedett, ápolta a kapcsolatokat a Gyurcsány-féle kabinetekkel.

De ha már felmerült Mesterházy neve, érdemes feleleveníteni Bojár Gábor egyik megszólalását, amelyben bevallotta, Magyar kérésére anyagilag támogatta a politikus kampányát. A TISZA vezetője korábban ezt nem hozta nyilvánosságra – többször is azt hangsúlyozta, hogy egyszerű magyar emberek adományaiból fedezték rendezvényeik költségét.

Egyébként ugyanide tartozik, a fentebb említett Farkas, illetve a 444.hu és a Media1 által is említett Seprenyi Anita Magyar környékén tűntek fel. Hogy a kampányban aktívan segítették a TISZA Pártot, el is ismerték a 444-nek. Igaz, Farkas jelezte, ő csupán az európai parlamenti és önkormányzati választásokig segítette a baloldali politikust és mozgalmát.

És még egy SZDSZ-es szál: a TISZA-főnök helyettese, első számú bizalmasa,

Radnai Márk édesapja, Radnai László ugyancsak a szabaddemokraták szekerét tolta egykoron.

Külkereskedelem, SZDSZ, balra tolódó Jobbik, végül a TISZA Párt, írtuk ugyebár az ellenzéki mozgalom alelnökének édesapjáról, aki ritkán jelenik meg a nyilvánosság előtt, annak ellenére, hogy a háttérben évtizedek óta aktív szereplője a hazai nyilvánosságnak.


 

Összesen 53 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Obsitos Technikus
2024. október 16. 15:11
Készül a patkányhad.
Obsitos Technikus
2024. október 16. 15:07
Kis országnak egy a csőcseléke.
johannluipigus
2024. október 16. 15:00
A Szadesz hullái is előmásztak az emésztőből.
2024. október 16. 14:53 Szerkesztve
Szent-Iványi István magyar nagykövet Szlovéniában (2010. január 25. – 2015. január 31.) Érdeklődnék: 2010. első három hónapját leszámítva ezen időszakban ugyan ki volt nálunk kormányon? Ps. A Bóka János pedig ennek a fazonnak volt a samesze. Garantálom, max. fél év múlva már ez is az ex-NER lovag brancsában lesz. Amikor a múlt héten az Orbán végre-valahára odapörkölt az EU barmainak, a mellette ülő Bóka pofájára volt írva: drága EU-s testvéreim, itt sem vagyok!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!