Magyar Péter rajongói számára nem ajánlott: íme tíz saját kijelentése, amivel szembement a Tisza Párt elnöke

2024. szeptember 21. 06:09

Nem lesz politikus, ízig-vérig jobboldali, nem kell az EP-mandátum és a mentelmi jog, nincsenek külföldi támogatók és a többi – egy cikkbe gyűjtöttük olvasóinknak a baloldal idei üdvöskéjének legnagyobb önellentmondásait.

2024. szeptember 21. 06:09
Nyitóképen: Magyar Péter a villamosmegállóban, miután kidobták a botrányos buliból. Fotó: Képernyőkép

Nyitóképen: Magyar Péter a villamosmegállóban, miután kidobták a botrányos buliból. Fotó: Képernyőkép

Mint a Mandiner olvasói emlékezhetnek: bő fél évvel ezelőtt, február közepén, a Partizánnak adott interjúval kezdődött Magyar Péter politikai pályafutása, amely azóta is hemzseg az ellentmondásos nyilatkozatoktól. Összegyűjtöttük a politikus legnagyobb önellentmondásait.

1. „Még viccnek is rossz”

Magyar Péter színre lépésének első állomása az emlékezetes februári interjú volt, a kegyelmi ügy lezárulta, Novák Katalin köztársasági elnök és Magyar volt felesége, Varga Judit fideszes parlamenti képviselő, egykori igazságügyi miniszter lemondása után. A beszélgetés egy pontján Gulyás Márton műsorvezető arról kérdezte,

tervezi-e a politikai szerepvállalást a jobboldallal, illetve a kormányzattal szembeforduló férfi. Magyar ekkor határozottan azt válaszolta: nem, sőt szerinte ez még viccnek is rossz. 

Később, a 444.hu podcastjában márciusban azt mondta: „Tehát én továbbra is úgy tervezem, hogy a piacról fogok megélni, hogyha adott esetben már azt is mondtam egy hónapja, hogy minden további nélkül meg fogok tudni élni Magyarországon, a piacon. Hogyha ez nem fog működni, akkor nyilván külföldön fogom ezt megpróbálni, hiszen el kell tartanom a három gyerekemet.”

Majd határozottan kijelentette: nem készül arra, hogy akár három hónap múlva, akár fél év múlva bármilyen fizetett politikai státusa lenne, mert nem ebből kíván megélni. Nem sokkal ezután, a március 15-i tüntetést követően mégis bejelentette, hogy mozgalmat, majd pártot alapít és elindul a június 9-i választásokon. 

2.  Mélyen konzervatív, jobboldali vagy liberális?

Szintén a Partizánnak adott interjúban hangzott el többször is Magyar Péter szájából a kijelentés, hogy ő egy ízig-vérig jobboldali gondolkodású ember, aki mindig is a nemzeti oldalon állt. Kifejtette: a felmenői és a családi háttere is mélyen jobboldali beágyazottságú voltak, s ez soha nem is fog megváltozni.

Magyar Péter az interjú után pár héttel már a liberális elit fellegvárának számító Spinoza-házban Rangos Katalinnak adott interjút. Magyar tisztában volt vele, hogy a beszélgetést egy nem jobboldali közönség előtt veszik fel. Az interjú elején ezért gyorsan leszögezte, bár tudja, hogy forognak a kamerák és erről nem is a legszerencsésebb beszélnie, de

ő egy liberális ember, akinek tinédzser korában Demszky Gábor posztere lógott a falán.

3. Soros-szál

Hiába tagadja következetesen Magyar Péter a külföldi támogatást, politikai aktivitását a kezdetektől fogva segítik a Soros-hálózat sajtótermékei és egyéb szereplői. Árulkodó körülmény, hogy Magyarék EP-listáján hemzsegtek a Soros György által támogatott szervezetekhez köthető jelöltek. Ilyen kapásból a lista második helyén indult és mandátumot szerzett Dávid Dóra nemzetközi jogász, aki önéletrajza szerint 2005 óta nem élt Magyarországon. A Facebookot és az Instagramot működtető Meta jogtanácsosaként dolgozik Londonban. Még 2014-ben az Advocates for International Development nevű szervezetnél volt gyakornok, e csoport egyik partnere jelenleg a Jenner&Block, David Pressma, amerikai nagykövet ügyvédi irodája, 2014-ben pedig

a Soros-féle Open Society Initiative, valamint a szintén a milliárdos spekuláns által pénzelt Amnesty International volt a partnerük. 

A Soros-hálózathoz köthető másik jelölt Weisz Viktor, aki 2016 és 2018 között, tehát a migrációs válság tetőpontján a Soros által támogatott Artemisszió Alapítvány „menekültmentora” volt. Bujdosó Anna Andrea pedig mentor volt az Egyenlítő Alapítványnál, amely egy, a női jogokért olykor szélsőségesen harcoló Soros-szervezet. 

4. Saját magát is meghazudtolta Magyar 

„Nem kell mindent elhinni, amit a propaganda mond” – nyilatkozta Magyar Péter egy riporternek, aki arról kérdezte, szerinte nem ellentmondásos-e, hogy miközben kritizálja a kormányt és a jobboldali üzletembereket, legutóbb Mészáros Lőrinc nagyvállalkozó egyik cégénél próbált munkát szerezni. Magyar Péter azonban ezzel a nyilatkozattal alaposan elferdítette a valóságot: nem a „propaganda”, hanem ő maga állította, hogy Mészárosnál jelentkezett munkára.

Erről a Válasz Online-nak beszélt a portál 2024. április 4-én megjelent podcastjában. „Én tárgyaltam akkoriban Mészáros Lőrincnek valamelyik cégével, de nem Mészáros Lőrinccel, ugye én valóban el szerettem volna... Egy piaci cégnél dolgoztam és el szerettem volna menni egy másik piaci céghez.”

5. A garázs-cég legendája 

Több nagyszabású tüntetést is szervezett Magyar és csapata tavasszal. A Kossuth téri, a debreceni és még néhány kisebb településen rendezett demonstrációk összköltsége egyes becslések szerint százmilliók lehetett – olvasható a Magyar Nemzet június elején megjelent tényfeltáró cikkében.

Mindezek fényében nehéz volt komolyan venni Magyar Péter tavaszi nyilatkozatait, miszerint nem voltak mögötte profi szakemberek, anyagi támogatók, csupán lelkes önkéntesekkel és minimális költségvetéssel működtek a kampány idején – fogalmazott akkor a lap. Ezt próbálta elhitetni Magyar a békemenettel egy időben, június elsején a Partizánnak adott interjúban is, ahol többek között azt mondta, a Tisza Párt még mindig csupán „garázscég”.

6. Itthon békepárti, külföldön kevésbé

Az orosz-ukrán háborúról ritkán beszélt a hosszú kampánykörútján Magyar Péter, de ha kérdezték, rendre azt mondta, nem támogat magyar részről sem fegyverszállítást, sem más katonai támogatást Ukrajnának.

Aztán június elején, az EP-választások előtt a Soros Györgyék többségi tulajdonában lévő lengyel lapnak, a Rczespospolitának adott interjúban már arra panaszkodott, hogy

nem tudja elmondani az őszinte véleményét az orosz-ukrán helyzetről, mert akkor elfordulnának tőle a támogatói.

„Ha elkezdenék rosszakat mondani Oroszországról, azonnal elveszítenék minden támogatottságot. Itt egy évtizednyi agymosás volt” – nyilatkozta a háborúpárti politikus.

7. Nem kell az EP-mandátum, aztán mégis...

Magyar Péter június 9-e előtt többször beszélt arról, hogy bár ő az európai parlamenti választáson a pártjuk listavezetője, nem akar Brüsszelbe menni. Április elején az egyik bulvárlapnak úgy fogalmazott:

Nincs ambícióm arra, hogy európai parlamenti képviselő legyek, én 2026-ig, az országgyűlési választásokig itthon szeretnék dolgozni, hogy visszavegyük a hazánkat.”

Ezzel szemben Magyar a választások után alig egy héttel bejelentette, mégis elmenne inkább EP-képviselőnek. Erről online szavazást hirdetett a hívei között, aminek végeredménye természetesen az lett, hogy a Tisza Párt – akkor még alelnöke – felvette az EP-mandátumát, és azóta már felveszi a képviselői státusszal járó milliókat is. Egyébként korábban így fogalmazott Magyar Péter az EP-képviselők munkájáról: „Képviselőként elég két hetet kint lenni, és a képviselőség a legnagyobb kamuállás a világon havi 20 ezer euróért.”

8. Hazugság a mentelmi jogról

A június 9-i európai parlamenti és önkormányzati választásokat megelőző kampányban Magyar Péter még határozottan kiállt a politikusok mentelmi joga ellen, sőt ugyebár azt is kijelentette, nem veszi fel az EP-mandátumot, nem akar élni ezzel a védettséggel. Most már ott tartunk, hogy az emlékezetes diszkóbotránya után pedig esze ágában sincs lemondani a mentelmi jogáról. 

Pedig egy derecskei fórumon, május 6-án úgy fogalmazott:

A mentelmi jogot meg fogjuk szüntetni, ezt már több helyen mondtam.

Bár egyébként lehet, hogy nekem például szükségem lenne rá, mert éppen harminc eljárást indítottak ellenem és nyilván ez lesz a következő két évben is. De ennek ellenére sem fogom felvenni az európai parlamenti képviselői mandátumot, amivel egyébként járna ugyanúgy mentelmi jog.”

9. Hazugságok a kórházi VIP-ellátásról

Magyar Péter már 2014-től kezdődően különböző ellátásokat járt ki magának, családtagjainak a Honvédkórház úgynevezett speciális rendeltetésű centrumában. A kórházrész a nyár végén éppen Magyar médiaszereplései nyomán vált a közbeszéd egyik témájává. A Tisza Párt vezetője VIP-osztálynak nevezte a centrumot, majd arról értekezett: miközben a kormánytagok extra helyszínen gyógyulhatnak, az adófizetőknek csak rossz körülmények jutnak.

Csakhogy később kiderült, korábban Magyar is élhetett a lehetőséggel. A Magyar Nemzet riporterének erre vonatkozó kérdésére Magyar Péter zavaros választ adott, érdemes szó szerint idézni a párbeszédet:

Magyar Péter: „Én? Soha nem kértem VIP-ellátást.”

Riporter: „Volt erre jogosultsága?”

Magyar Péter: „Nem, nem volt. Hát nyilván a feleségem okán volt, igen.”

Takács Péter egészségügyi államtitkár pedig ezt üzente a politikusnak: „Nem is olyan rég még pontosan te voltál az, aki minden egyes alkalommal VIP-ellátást követelt ki magának, rokonainak, barátainak – erre akkor egy miniszter asszony férjeként feljogosítva érezted magad. Ezt bizonyítják a velem és más kórházigazgatókkal történt üzenetváltásaid, amiket bármikor készséggel a nyilvánosság elé tárunk. Amikor úgy gondoltad, hogy megteheted, éltél is a lehetőséggel gátlástalanul.”

10. Az ATV leleplezte Magyar hazugságát

Június 10-én az ATV Egyenes Beszéd című műsorában viselkedett botrányosan Magyar Péter. Az élő adásban összeszólalkozott Rónai Egonnal, miután a műsorvezető szembesítette a ténnyel, hogy hányszor hívták meg néhány hónap alatt, amit a Tisza párt vezetője addig tagadott.

A tényekről azonban tudomást sem akart venni, azt ismételgette, hogy „mi a kérdés, szerkesztő úr?”, majd felállt és kiviharzott a stúdióból.

Az eset után a csatorna a honlapján is közzétette, hogy hány alkalommal, milyen adásokba kapott meghívást Magyar Péter, aki heteken át válaszra sem méltatta a televízió szerkesztőit. 

 

Összesen 142 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Lombi
2024. szeptember 21. 08:48
Ez úgy kezdődött, hogy 2 nap alatt megbuktatja a fideszt, ha nyílvánosságra hozza a felvételeit, rogán pedig elmenekül magyarországról.
Shywalker_bp
2024. szeptember 21. 08:47
Olvassátok a hülye verseimet. Tiszás agysejteket már nem rongálnak, de máshol, ahol vannak még ilyenek, ott még rombolhatnak.
Ízisz
2024. szeptember 21. 08:45
Z. sky izé megint belőtte magát és csinálja a tiszás cirkuszt!!! 💯👎🤮❗
sexykitty-5000087
2024. szeptember 21. 08:43
🍓 ️ ­­­É­­r­­t­­­é­­k­­e­­l­­d­­­ ­a­ ­­s­z­­e­x­­i­­ ­­p­u­­n­­­c­i­­m­­­a­­­t­­ 👉 𝐖­𝐖­­­𝐖­.­­𝐗­𝟏­­­𝟖­.­­­𝐅­𝐔­­­𝐍
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!