Rossz hír a magyaroknak: közvélemény-kutatások szerint vagy szociáldemokrata, vagy nyíltan magyarellenes elnöke lehet Romániának

2024. október 18. 17:50

Az RMDSZ egyelőre nem áll befutó helyen.

2024. október 18. 17:50
null

Nyitókép: Daniel MIHAILESCU / AFP

Marcel Ciolacu szociáldemokrata miniszterelnök és George Simion, a többi parlamenti párt által szélsőségesnek nevezett Románok Egyesüléséért Szövetség (AUR) elnöke kerülhet a romániai elnökválasztás második fordulójába egy friss felmérés szerint – közölte az MTI.

A CURS közvélemény-kutató október 11–16. között végzett felmérésének eredményeit pénteken ismertette az Adevarul hírportál. Eszerint a Szociáldemokrata Párt (PSD) államfőjelöltjére a megkérdezettek 26 százaléka adná voksát, de a második helyért éles verseny alakult ki négy másik jelölt között, akik között a különbség nem haladja meg a felmérés 3 százalékos hibahatárát.

Az AUR jelöltjére a CURS szerint a megkérdezettek 17 százaléka voksolna, a függetlenként induló Mircea Geoana volt NATO-főtitkárhelyettes és Nicolae Ciuca, a jobbközép Nemzeti Liberális Párt (PNL) elnöke támogatottságát egyaránt 15-15 százalékon mérték. Beleszólhat még a versenybe Elena Lasconi, az ellenzéki Mentsétek Meg Romániát Szövetség (USR) elnöke is, akire a megkérdezettek 14 százaléka adná szavazatát.

Ami a parlamenti választásokat illeti, a PSD támogatottságát 31, a PNL-ét 20, az AUR-ét 18, az USR-ét pedig 15 százalékon mérték. A CURS adatai szerint parlamenti képviselethez juthat 7 százakkal a parlamenti botrányairól elhíresült Diana Sosoaca EP-képviselő SOS Romania pártja is.

A közvélemény-kutató által használt minta 3 százalékos támogatottságot mutatott ki a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) parlamenti jelöltlistái és 2 százalékost a szövetség államelnökjelöltje, Kelemen Hunor számára.

Arra a kérdésre, hogy helyesen járt-e el az alkotmánybíróság, amikor kizárta az elnökjelöltek közül Diana Sosoaca EP-képviselőt, a megkérdezettek 40 százaléka igennel válaszolt, és ugyancsak 40 százalékos azok aránya, akik szerint ez hibás döntés volt.

Ezt is ajánljuk a témában

Románia választási maratonra készül

Vigyázó szemünket keletre vessük: kettős választás lesz a tél küszöbén szomszédunkban, nagy játékosok keverik a lapokat. A show-műsor fő kérdése, hogy vajon a szélsőségesek vagy a „vörös pestis” ellen fognak össze a választók.

Romániában december 1-jén rendeznek parlamenti választásokat. Az államelnök-választás első fordulójára november 24-én, második fordulójára pedig december 8-án kerül sor.

Ezt is ajánljuk a témában

Ezt is ajánljuk a témában

 

 

Összesen 13 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kakukk_madar
2024. október 18. 18:55
Mandi! Mindegyik román jelölt magyarellenes, alapból ...
titi77
2024. október 18. 18:52
a poloskáék,a momentum meg a feri (ha még észnél van) most kánonba recskáznak az fix!
Chekke-Faint
2024. október 18. 18:34
Volt már... Valahogy majd csak kezeljük a parasztot...DDD
sexykitty-5000117
2024. október 18. 18:17
🍓 ️ ­­­É­­r­t­é­k­­­e­­­l­d­­­ ­­a­­ ­­s­­z­­e­­x­i­­ ­p­­­u­­n­­­c­­i­­m­­­a­­­t­ 👉 𝐖­𝐖­­­𝐖­­.­­­𝐗­­𝟏­­𝟖­­­.­𝐅­­­𝐔­­­𝐍
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!