„Bezzeg Romániában” a főkönyvelő nagyobb „jutalmat” kapott, mint az olimpiai bajnok

2024. október 17. 19:06

Politikai vita robbant ki az ügyben.

2024. október 17. 19:06
null

Nyitókép: MTI/EPA/Robert Ghement

Nagy botrány tört ki Romániában a párizsi olimpia eredményei után járó álami pénzjutalmak miatt. Az aranyérmes úszó, David Popovici ugyanis kevesebb pénzjutalmat kapott, mint a Román Evezős-szövetség főkönyvelője és főtitkára. Marcel Ciolacu miniszterelnök ígéri, utánajár a történteknek – írja a Magyar Nemzet a magyar nyelvű Kronika.ro portálra hivatkozva.

A lap szerint a botrányt Novák Eduárd korábbi sportminiszter robbantotta ki, aki szóvá tette a Facebookon, hogy 

a párizsi olimpián aranyérmet nyert David Popovici úszó kisebb pénzjutalmat kap, mint a Román Evezős-szövetség főkönyvelője és főtitkára. 

Ezzel egy sajtóeseményen Marcel Ciolacu miniszterelnököt is szembesítették, aki megígérte, utánajár a történteknek, és beszél az Országos Sportügynökség elnökével, Elisabeta Lipával, aki amúgy ötszörös olimpiai bajnok evezős.

Lipa, aki korábban sportminiszterként is tevékenykedett, a sajtónak hangsúlyozta, hogy a sportolók jutalmazása során ugyanazokat a szabályokat alkalmazták, amelyek Novák Eduárd minisztersége alatt is érvényben voltak. Az akkor és jelenleg is hatályos jogszabály szerint a szakszövetségek alkalmazottai jogosultak az olimpiai érmes sportolók pénzdíjának 40 százalékára

A román evezősök a párizsi olimpián két aranyat és három ezüstöt szereztek, és a számítások alapján valóban az a helyzet állt elő, hogy két hivatalnok nagyobb pénzjutalmat kapott, mint David Popovici úszó, aki 200 méter gyorson arany-, 100 méter gyorson bronzérmes lett. (Popovici Milák Kristóf egyik nagy riválisa, a 2022-es római Európa-bajnokságon legyőzte olimpiai bajnokunkat 100 méter gyorson.)

David Popovici 140 ezer eurós pénzjutalomban részesült 

Konkrét számadatok szerint David Popovici 140 ezer eurós pénzdíjat kapott a két érme után (ami körülbelül 56 millió forintnak felel meg), míg a Román Evezős Szövetség főtitkára, Erhan Catalin, és a főkönyvelő, Petrescu Roxana egyaránt 162 400 eurós jutalmat kaptak (ez 64,96 millió forint).

A román állam nem teheti meg, hogy nevetség tárgyává teszi a sportolókat! 

– jelentette ki Novák Eduárd.

A lap szerint Novák Eduárd a Golazo.ro sportportálnak úgy nyilatkozott, Lipa „elkobozta” a sportra szánt összegeket az evezőssport számára. „Ha ezek a tisztviselők több mint 160 ezer eurót kaptak, akkor Davidnak egymillió eurót kellett volna kapnia” – szögezte le Novák Eduárd.

Ezt is ajánljuk a témában

 

Összesen 4 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kvmny
2024. október 17. 21:09
A könyvelőnek mi a tökömért fizetnek jutalmat? Ügyesen sikkasztott, vagy pénzmosodát működtetett? Azon ritka beosztások egyike, amit nem lehet túlteljesíteni, vagy lekönyveltél mindent törvényesen és hibátlanul, amiért kapod a fizetésed, vagy nem. Ott bármilyen túlteljesítés bűncselekmény, mert többet könyveltél, mint ami törvényes (számlát vettél).
Akitlosz
2024. október 17. 19:32
„Bezzeg Romániában” a főkönyvelő nagyobb „jutalmat” kapott, mint az olimpiai bajnok" Ez helyes. Beteg társadalom, amelyik az olimpiai bajnokokat isteníti és tartatja el az adófizetőkkel. Az élsportolók semmivel nem viszik előbbre a világot, sem az emberiséget. Teljesen lényegtelen, hogy az olimpiai bajnokok mennyi idő alatt futnak, eveznek, úsznak, síelnek hány métert.
tikkadt-szocske
2024. október 17. 19:27 Szerkesztve
Az izlésficamot és központi idegrendszeri károsodást okozó manelisták adózatlan évi jövedelme sem sokkal kevesebb, mi a gond?
sexykitty-5000116
2024. október 17. 19:11
🍓 ️ ­É­­r­t­­é­­k­e­­l­­d­­­ ­­a­ ­s­z­­e­x­­­i­ ­­p­­­u­­­n­­c­­­i­­m­a­t­ 👉 𝐖­­𝐖­­­𝐖­.­­𝐗­𝟏­­𝟖­­­.­𝐅­𝐔­𝐍
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!