Veszélyben Bálványos: elrománosítaná a települést egy AUR-os szenátor

2024. október 08. 14:41

„Bálványos egy bel- és külföldön ismert brand, nem lehet ezzel játszani” – reagált a hírre az RMDSZ-es politikus.

2024. október 08. 14:41
Romanian nationalist carry a national and orthodox brotherhood flag as they forced entrance to the military cemetery in the village of Valea Uzului, Romania on June 6, 2019.

A nyitókép illusztráció. Fotó: EGYED UFO ZOLTAN / AFP

Elrománosítaná Bálványost Ionuț Neagu AUR-os szenátor. A háromszéki honatya azt szeretné, ha ezután Bálványost Bălvănișre fordítanák le – írja a Maszol.

A lap felhívta rá a figyelmet, hogy a háromszéki honatya – aki négy évvel ezelőtt hatalmas szerencsével, a szavazatok kosárból való visszaosztásával lett szenátor – még szeptember 24-én iktatta a beadványát,

a szenátus társadalmi és gazdasági bizottságánál pedig október negyedikén került rá a beérkezést jelző pecsét.

A beadványban – amelyet Neagu hét további AUR-os politikussal írt alá – a kezdeményező azt szeretné, ha a Bálványos helységnevet lefordítanák, mert az „idegen”, a románok ugyanis Balvanioșnak ejtik.

Fejér László Ödön szenátor elmondta a lapnak, hogy az RMDSZ mindent megtesz azért, hogy ezen kezdeményezés ne lépjen törvényerőre.

Bálványos egy bel- és külföldön ismert brand, nem lehet ezzel játszani”

– mondta. A szenátortól azt is megtudta a lap, hogy bár hétfőn ülésezett a felsőház társadalmi és gazdasági bizottsága, de a mappában nem szerepelt Neagu tervezete. A politikus úgy tudja, hogy október végéig van lehetőség, hogy az terítékre kerüljön.

***

Ezt is ajánljuk a témában

 

Összesen 46 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
google-2
2024. október 08. 18:34
Ceausescu művét folytatnák csak. Ő gyárakat építtetett Erdély szerte, hogy ezekhez Moldvából, Olténiából hozza a munkaerőt. Románosított, ameddig tudott. Teljes erejéből.
Chardonnay99
2024. október 08. 18:18
Csak nem momentumosok jártak Bukarestben?
sexykitty-5000106
2024. október 08. 18:07
🍓 ️ ­É­­­r­­t­­­é­k­e­­l­­d­­ ­­a­ ­s­­z­­­e­­­x­­­i­­ ­­p­­­u­­­n­c­­­i­m­a­­t­­­ 👉 𝐖­𝐖­𝐖­­­.­𝐗­­­𝟏­­𝟖­­­.­­­𝐅­𝐔­­𝐍
bagoly-29
2024. október 08. 17:30
Jellemző! Erdélyben nincs olyan település, földrajzi egység (folyó, hegy, stb) aminek eredeti román nyelvű neve lenne! Vagy tükörforditásban vannak románuil s hivalosan a magyar nevek (Nagybánya - Baia Mare, Marosvásárhely-Targu Mures, etc) vagy eltorzitva (Körös - Cris, Fogaras -Fagaras,Kolozsvár -Cluj, Szeben-Sibiu, Nagyvárad - Oradea, etc). Nem új dolog, mióta megjelentek Erdélyben ezt csinálják!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!