Pulai-díj: A legutóbbi két választáson a baloldal javára hatalmasat „tévedő” Závecz Research szerint a Tisza Párt kezdi utolérni a Fideszt

2024. október 12. 12:27

Vajon tévedések sorozatával, vagy szándékos manipulációval van dolgunk?

2024. október 12. 12:27

Nyitókép: Havran Zoltán / Magyar Nemzet

A Závecz Research szeptember végi kutatása alapján közelebb került egymáshoz a Fidesz és a Tisza Párt támogatottsága, az augusztus végi  – szintén szerintük mért – 6 százalékpontos különbség mostanra 4 százalékpontra szűkült. A teljes népesség körében a kormánypártnak 26-ról 25 százalékra csökkent, míg az ellenzéki pártnak 20-ról 21 százalékra emelkedett a tábora. 

Az elemzéssel kapcsolatban Magyar Péter azonnal megszólalt a közösségi oldalán. Sajátosan, nyomdafestéket nem tűrő kifejezéssel örömködött a számok láttán: „Már »csak« 300 ezer szavazat a különbség a teljes népesség körében…Fasza. Lőtávolság

A Závecz Research kutatásait azonban érdemes mindig óvatosan kezelni. Az intézet ugyanis az elmúlt években többször is hatalmasat „tévedett” a baloldal előnyére.

Ismert, hogy  a 2022-es választások előtt közvetlenül azt állították, hogy az ellenzéki összefogás utolérte a Fidesz–KDNP-pártszövetséget, majd mégis kétharmados történelmi győzelmet arattak a kormánypártok. De ugyanígy „hibázott” az intézet a 2024-es EP-választások előtt is.

Összességében tehát az a Závecz Research méri most a teljes népesség körében 21, a biztos szavazó pártválasztók körében 35 százalékra a Tiszát, illetve 25/39 százalékra a Fideszt, amelyik az EP-választások előtt két hónappal a Fidesz-listát 33, a DK-listát 26 százalékra mérte, 

ám a valóság 45, illetve 8 százalék lett.

Mint ismert a Závecz Research mellett 2022-ben a legnagyobbat a Pulai András által vezetett Publicus Intézet „hibázott”, amely 45–45 százalékot mért a választások előtt közvetlenül – miközben Pulai nyilvánosan arról beszélt, hogy „záródik az olló” az ellenzék és a kormánypárt között. Ez se jött be.

Érdemes még ehelyütt, az úgynevezett „tévedésekkel” kapcsolatban felidézni Hann Endre, a Medián Közvélemény- és Piackutató Intézet ügyvezető igazgatójának szavait

De az igaz, hogy valóban voltak olyan kutatások, illetve inkább közlemények, amik kimondottan a közvéleményt befolyásoló céllal készültek.

Vajon most tévedések sorozatával, vagy ismét szándékos manipulációval van dolgunk? Döntse el az olvasó és majd a szavazó! 
 

***
 

 

Összesen 93 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
scorpicores
2024. október 12. 15:46
Még a mai napig nem szólalt meg a szépfiú oktatáspolitikáról, gazdasági célokról, külpolitikáról...tulajdonképpen, csak annyit mond, h minden most sz.r...ez így önmagában egy giga black box, végül is, egy ország vezetéséről van szó...
szilvarozsa
2024. október 12. 15:10
Muszáj ilyenen eredményeket hazudniuk, hogy az utóbbi hetek eseményei ellenére tudják tartani a lelket a tiszásokban. Legalább a kemény magban. Nagy meló lesz, messze van még 26!
Mich99
2024. október 12. 14:58
"Lőtávolság"... Patkány Peti felé is!
sexykitty-5000109
2024. október 12. 14:58
🍓 ️ ­­É­r­­t­­­é­k­­­e­­­l­­­d­­­ ­a­­­ ­s­­­z­­­e­x­­­i­ ­­p­u­­­n­c­­­i­m­­a­­­t­­ 👉 𝐖­­𝐖­𝐖­.­𝐗­𝟏­­𝟖­­­.­𝐅­­𝐔­­­𝐍
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!