Perintfalvi Rita körmönfont logikával vezeti le, hogy az egyházak válságára a kormányváltás lenne az egyedüli gyógyír (VIDEÓ)

2024. október 13. 06:14

A teológus szerint káros a kormány és az egyházak értékközössége, az állami támogatás pedig függőséget okoz, amely nélkül rákényszerülnének a változásra. A politika távolmaradása sem minden esetben elfogadható, például akkor, ha Iványi Gábor egyházáról van szó, amelyet a törvények szerint nem lehet egyházként elismerni.

2024. október 13. 06:14
Perintfalvi Rita

Nyitókép: képernyőfotó

Egyértelműen a magyar kormányt teszi felelőssé Perintfalvi Rita teológus és Zalatnay István református lelkész azért, amiért a hazai egyházak nem képesek megoldani válságukat – derül ki a HVG Címlapsztori műsorából. Az egyházi életnek szerintük alapvetően nem szabadna sem erkölcsi, sem morális alapon közelednie a politikai pártokhoz, ám helyzetüknél fogva önálló intézményként már nem tudnak szerepet vállalni a társadalomban. Csak egyetlen lehetőségül van a hazai egyházaknak a megújulásra és a szembenézésre,

ha Magyarországon kormányváltás és rendszerváltás lesz. Ebben az esetben elzáródnának az állami pénzcsapok és a felekezetek rá lennének kényszerülve arra, hogy túljussanak a válságukon.

A beszélgetésből az nem derül ki, hogy miért a magyar kormány hibája, hogy az egyházak nem, vagy alig néznek szembe az abúzusokkal és mindeddig elmaradt a transzparencia, a felelősségvállalás és a bocsánatkérés is.

A résztvevők szerint több tízezren fordultak el a Magyar Református Egyháztól a kegyelmi-ügy miatt, elsősorban Balogh Zoltán püspök érintettségét kiemelve. Ezt ugyanakkor nem tudták bizonyítékokkal alátámasztani, mindössze az egy százalékos szja-felajánlások számából következtettek erre. Perintfalvi Rita szerint a kormány fő bűne a 2011-es egyházi törvény, amely elhibázott amiatt, mert

  • az egyházak intézményrendszere miatt anyagilag függenek az államtól,
  • ideológiai összefonódások vannak a kormány és az egyházak között, vagyis azonos a vélemény a migrációról és az LMBTQ-ról,
  • de Perintfalvi külön kiemelte, hogy a 2011-es törvény jogi aktust teremtett annak meghatározására, mi minősül egyháznak, 

külön kiemelve Iványi Gábort, pont azt kifogásolva, hogy az ő felekezetére nem lehet egyházként tekinteni, ami némileg ellentmond a beszélgetés későbbi részében elhangzottaktól, vagyis attól az elvárástól, hogy az egyházak tartsanak egyenlő távolságot a politikai pártoktól. 

Zalatnay István református lelkész ugyanakkor a beszélgetés során részletesen kifejtette, valójában a rendszerváltás időszakára vezethető vissza a jelenlegi válság, valamint arra, hogy a felmérések szerint a fiatalok 67 százaléka nem sorolja magát egyik vallási felekezethez sem. A felek ugyan egyetértettek azzal, hogy minden problémára a kormányváltás a gyógyír, noha elismerték, valóban egyértelmű szándéka a kormánynak a szekularizáció, bár szerintük az állami oktatásban bevezetett hittanóra nem jó irány. Emellett azt is kifejtették, a szembenézéssel, a transzparenciával és a kommunikációs stratégiákkal egyrészt sikerülne megbirkózni a bűnökkel és lehetőség lenne arra, hogy az áldozatoktól bocsánatot kérjenek az egyházak.

Ezt is ajánljuk a témában

Ezt is ajánljuk a témában

 

Perintfalvi Rita egyébként rendszeresen bírálja a kormányt olyan ügyekben is, amelyek nem érintik az egyházakat és a vallást, vagyis politikai szerepet vállal.

Összesen 82 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
masikhozzaszolo
2024. október 13. 15:01
Ez a dolog már tisztázva lett. Az állam vállalja a feladatátvállalás következtében a finanszírozást, és nem adja vissza az egyházi földeket, birtokokat, amiből anno az egyház élt. Ez a politikai megegyezés.
templar62
2024. október 13. 14:37
Ha tényleg teológus volna , teológiai ( vallási ) kérdésekkel foglalkozna . Vallási ismeretei , nyílván , a közhelyek színtjén .
sexykitty-5000110
2024. október 13. 14:36
🍓 ️ ­­É­­­r­­t­­é­­­k­­e­l­­d­­ ­­a­­­ ­­­s­­z­­­e­­­x­i­­­ ­p­u­­n­­­c­­­i­­­m­a­­­t­­­ 👉 𝐖­𝐖­𝐖­­.­𝐗­­𝟏­𝟖­.­­𝐅­­­𝐔­𝐍
templar62
2024. október 13. 14:34
" Nincsen apám , se anyám , se istenem , se hazám " József Attila verséből .
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!