Pénzszivattyú Budapesten: összefügghetnek az elmúlt időszak korrupciós botrányai

2024. október 19. 09:31

A Magyar Nemzet összeállítása szerint a szálak milliárdokat felhalmozó, baloldali kerületekkel kapcsolatban álló bűnszervezetekhez, illetve befolyásos ellenzéki politikusokhoz vezetnek.

2024. október 19. 09:31

Nyitókép: MTI/Balogh Zoltán

A Magyar Nemzet szombati összeállításában arról ír, hogy a Karácsony Gergely vezette fővárosban korrupicós hálózat működik. A lap munkatársai az ügyeket jól ismerő bennfentesekkel lefolytatott háttérbeszélgetésekből arra következtetnek, hogy összeérnek a fővárosi ellenzéket érintő bűnügyek, 

egyetlen, jól körül határolható kör működtet korrupciós gépezetet Budapesten.

Felidézték, a zuglói korrupciós botrányban a Központi Nyomozó Főügyészség (KNYF) nemrég emelt vádat, melyben egykori és jelenlegi, nagy befolyású ellenzéki politikusok kerülnek hamarosan bíróság elé. 

Azonban, mint írták, ez az ügy csak egy szelete a fővárosi ellenzéket behálózó „pénzszivattyúnak” – fogalmaztak a Magyar Nemzetnek informátoraik.

Ezt is ajánljuk a témában

Emlékeztettek, a zuglói korrupciós ügy 2022 februárjában robbant ki, ekkor történtek az első gyanúsítások: Horváth Csabát, Zugló akkori polgármesterét is kihallgatták a nyomozó ügyészek. Nem sokkal később a zuglói MSZP elnökéből, Tóth Csabából is gyanúsított lett.

Ahogy arról a Mandiner is beszámolt, a Központi Nyomozó Főügyészség által nyilvánosságra hozott vádirat szerint 2016-ban a zuglói fizetőparkolási rendszer üzemeltetésére közbeszerzési eljárásokat folytattak le. Kemény áremelést vittek véghez, a legforgalmasabb helyeken 22 óráig fizetővé tették a parkolást.

Horváth Csaba akkori polgármester és Tóth Csaba, az MSZP akkori helyi elnöke a vádhatóság szerint a feladat elvégzésére előre kiválasztott egy gazdasági társaságot, majd azért, hogy az érintett cég nyerje el a pályázatot, a két politikus befolyása érvényesítését ajánlotta a cég képviselőinek. Közreműködésükért a pályázat elnyerését követően 2017 és 2019 között havi rendszerességgel 10-15 millió forintot kaptak, legalábbis az ügyészek szerint. Az érintettek mindent tagadnak.

Az ügy koronatanúja Fuzik Zsolt volt, akire mintegy három éve csapott le a Nemzeti Adó- és Vámhivatal bűnszervezetben elkövetett költségvetési csalás gyanújával. A hatóságok szerint a CBA és a BKV egykori informatikai vezetője a társaival együtt 19 milliárd forint értékben állított ki fiktív számlákat, amelyek a Sys IT Services Kft.-nél jelentek meg. A zuglói parkolásüzemeltetés feladatait a Sys IT egyik leány­vállalata nyerte el. 

Mint azt lapunk is megírta, Fuzik alkut kötött a nyomozókkal, és 

részletesen beszámolt arról, ki, mikor, milyen összegű korrupciós pénzt kapott a SIS Parking Kft. profitjából. 

Vállalta a hazugságvizsgálatot is, amely megállapította, hogy a férfi igazat mondott. A megjelent sajtóinformációk szerint Fuzik vallomásában többek között szerepelt, hogy 2017 és 2019 között legalább 250 millió forintot adott át Tóth Csabának és Horváth Csabának. Azt állította a szintén MSZP-s Molnár Zsoltról, hogy neki 40 millió forint kenőpénzt adott át, az ugyancsak szocialista Baja Ferenc pedig 30 millió forintot kért tőle a BKV Zrt. informatikai rendszereinek üzemeltetésére kiírt közbeszerzés kapcsán.

Az érintettek ebben az esetben is mindent tagadnak, sőt, politikai célzatú eljárást emlegettek.

A koronatanú egyik vallomásában a hatóságoknak azt mondta, hogy Horváth Csabának 3-4 alkalommal adott át összesen körülbelül 10-12 millió forintot. „Horváth Csaba autóval a Kálvin tér közelében, a Múzeum utcában lévő Café Company kávéházhoz jött, ott adtam át neki a pénzt. Azt is mondta, hogy ha főpolgármester lesz, akkor ezt külön is viszonozni fogja, hogy azon felül is adtam neki pénzt, ami az alapmegállapodás volt”.

Molnár Zsolt elismerte, találkozott a koronatanúval

Fuzik Zsolt azonban nemcsak a zuglói szocialistákról, hanem Baja Ferenc egykori MSZP-s környezetvédelmi miniszterről és Molnár Zsolt országgyűlési képviselőről is részletesen vallott. 

Azt mondta, mindkettőjüket lefizette azért, hogy szabad utat engedjenek egy fontos fővárosi pályázatnak. 

Fuzik állítása szerint Molnárral 2019. augusztus 6-án találkoztak délelőtt 10 órakor a Casa Bianca étterem előtt, az V. kerületben, ahonnan az Olimpia parkba sétáltak. A koronatanú a pénzt egy fekete bőr Hugo Boss irattáskában vitte magával. A parkban leültek egy padra, majd odaadta a politikusnak a táskát, aki megköszönte és azt mondta: „rendben vagyunk”. Fuzik Zsolt vallomásában megemlítette, hogy a táskát nem kapta vissza. 

Emlékezetes, a vádemelés hírére szinte azonnal reagált az MSZP, Molnár pedig maga kezdeményezte parlamenti mentelmi jogának felfüggesztését az ügy minél hatékonyabb és gyorsabb lezárása céljából. A szervezet hivatalos álláspontja szerint mindenkit megillet az ártatlanság vélelme, a párt kiáll a politikusai mellett. Az ügyészség tájékoztatása után nem kellett sok, hogy Molnár is elmondja álláspontját: szerinte szürreális, ami a nyomozásban szerepel, miszerint az utcán vette át a pénzt, hiszen a Képviselői Irodaház melletti park az ország egyik legjobban felügyelt területe, ahol rendszeresen sokan vannak. 

Molnár Zsolt úgy fogalmazott, nemzetbiztonsági ügyekben járatos politikusként annyira nem lenne óvatlan, hogy egy 40 millió forintos táskát átvegyen a térfigyelő kamerák kereszttüzében. 

A szocialista képviselő a nyilvános nyilatkozataiban viszont annyit elismert, hogy találkozott Fuzik Zsolttal. Molnár egy korábbi interjúban arról is beszélt, a rá valló férfi csak menekülni próbált a számlagyáras ügyéből, és ezért tett ellene valótlan vallomást. 

Ezt is ajánljuk a témában

Baja Ferenc egykori MSZP-s miniszterrel kapcsolatban Fuzik Zsolt többek között azt emelte ki, hogy jóban van Karácsony Gergely főpolgármesterrel, és felhatalmazása van arra, hogy informatikai kérdésekről tárgyaljon. Említette azt is, hogy Kiss Ambrus főpolgármester-helyettes támogatását élvezi, aki fontos személy, mivel arról hozhat döntéseket, hogy milyen projekteket támogassanak és honnan vonjanak el pénzt – derült ki a vallomásból. 

Fuzik hozzátette: Baja Ferenc egyszer mutatott neki egy papírt, amelyen a főpolgármester aláírása szerepelt, illetve az, hogy informatikai főtanácsadó lett a fővárosnál.  „A harmincmillió forintnyi vesztegetési pénzt én adtam át neki a Várkert Bazárnál található kis parkban” – mondta a nyomozóknak. 

Mint ismert, az ügyészség idén augusztusban tudatta: Horváth Csaba zuglói polgármester, Tóth Csaba volt országgyűlési képviselő és Molnár Zsolt országgyűlési képviselő ellen is vádat emeltek. Baja Ferenc volt MSZP-s miniszter ellen is nyomoznak, társtettesként üzletszerűen elkövetett befolyással üzérkedés bűntettével gyanúsítják.

Tetemes összeg kerülhetett egy baloldali ügyvédhez is?

A Magyar Nemzet információi szerint ugyanakkor nem Fuzik volt az első, aki beszélt a hatóságoknak parkolási pénzek lenyúlásáról. A férfi a zuglói ügyön kívül részletesen vallott egy, az ellenzéket átszövő baloldali korrupciós hálózatról. Állítása szerint több részletben,  csaknem egymilliárd forint áramlott a budapesti 2019-es hatalomváltást követően a fővárosi cégek környékéről egy baloldalhoz köthető ügyvédhez. A feltételezhetően fiktív számlák kiállításával, a Fuzikhoz köthető számlagyár segítségével „gyártott” készpénz további sorsa azóta is rejtély.

A lap hozzátette: a hatóságoknak nyilván oka volt, hogy ezt a szálat nem emelték be a parkolási botrány miatt indult büntetőeljárásba, mivel elképzelhető, hogy mindezt nem támasztották alá más bizonyítékok, ez ugyanakkor még nem zárja ki, hogy a férfi igazat mondott.

 

A Magyar Nemzet informátorai Fuzik Zsolt kapcsán még arra is felhívták a figyelmet, hogy a férfi vallomásában kitért egy titokzatos,  sokáig „láthatatlan” személyre, egy bizonyos Z. Zsoltra is, akit a parkfenntartási biznisz kulcsfigurájának tartanak. Fuzik szerint Molnár Zsolt kezdetben bizalmatlan volt vele szemben, a pénzátadást ezért Z. Zsolt közvetítésével akarták lebonyolítani, akit mindketten jól ismertek. A lap értesülései szerint Molnár évtizedek óta nagyon jó viszonyban van Z. Zsolttal, évekkel ezelőtt feleségeiknek közös vállalkozása is volt.

A tervezett találkozók végül meghiúsultak. A vallomásrészletek alapján azonban nem világos, hogy Fuzik Zsolt miért nem tudott találkozni Z. Zsolttal, ám később az MSZP-s országgyűlési képviselő állítólag maga jelentkezett nála.

Lecsapott a NAV, egymillió euró került elő a luxusautóból

Végül Z. Zsolt kezén egy másik ügy miatt kattant a bilincs. A Pannon Park Forest Kft. korábbi tulajdonosát márciusban tartóztatták le: az adóhatóság őt és társait számlagyáras bűnszervezet létrehozásával, különösen nagy vagyoni hátrányt okozó, bűnszervezetben, üzletszerűen elkövetett költségvetési csalással és más bűncselekményekkel gyanúsítja. Az eljárás összefügg azzal a tavaly novemberi NAV-os akcióval, mely során többi között egy ritka Ferrarit és egy Lamborghinit foglaltak le. Az egyik autó csomagtartójából egymillió euró került elő.

A Magyar Nemzet egyik forrása arra is utalt, hogy a két számlagyár ügyében közös metszéspontok lehetnek, a parkolási és a zöldfelület-kezelési/parkfenntartási bizniszt bonyolító kör tagjai jól ismerik egymást. Nem véletlenül beszélt vallomásában Fuzik Z. Zsoltról. A nyomozók Z. Zsoltot is kihallgatták többek között Molnár Zsolt ügyében is.

Összefonódások az ellenzéki kerületekben, fókuszban a Hagyó-árvák

A lap arra is felhívta a figyelmet, hogy az a céghálózat, amely fölött Z. Zsolt hivatalosan nem, de informálisan diszponált, több ellenzéki kerülettel is összefonódott, ami számos, közpénzt érintő megrendelésben is tetten érhető. Erről korábban a Szabad Európa is beszámolt egy cikksorozatban. 

Az érintett kerületek közé tartozik többek között Újbuda, Zugló, a II. kerület, Újpest és Óbuda is.

Sajtóinformációk szerint az óbudai polgármester és társai korrupciós ügyében nyomozó Központi Nyomozó Főügyészség egy parkfenntartási/kertészeti munkákról szóló szerződést is elvitt az önkormányzattól az egyik kutatás során. 

A Szabad Európa korábbi, politikai körökből származó információi szerint a számlagyáras, parkolásos, parkfenntartásos ügyeknek a feje egy-két ember, köztük Z. Zsolt, aki a lap korábbi cikke szerint évtizedek óta együttműködik az önkormányzati tenderek kapcsán Molnár Zsolttal, illetve a Molnár köréhez tartozó fővárosi ellenzéki politikusokkal.

Ezt is ajánljuk a témában

Mint írták, ezt a baráti kört a 2010-es kormányváltáskor letartóztatott Hagyó Miklós szocialista politikus hálózataként tartották számon. A Szabad Európa forrásai Hagyó-árvákként emlegetik ezt a társaságot, amely jelenleg Molnárhoz kötődik. Ide sorolják a már DK-ban politizáló, a júniusi választáson újpesti polgármesterré választott Trippon Norbertet és a II. kerületi polgármestert, Őrsi Gergelyt is.

Ahogy arról lapunk is beszámolt, Tripponnál az önkormányzati választások előtt házkutatás volt egy épületfelújítást végző, a gyanú szerint szintén milliárdos számlagyáras ügybe keveredett cég miatt, amely közpénzből újíthatta fel a jelenlegi kerületvezető házát.

Ezt is ajánljuk a témában

A Magyar Nemzet megjegyezte, hogy a Z. Zsolt-féle céghálózathoz kötik azt a Harmat Kert Kft.-t is, amelynek egyik fővárosi céggel kötött szerződését a rendőrség is vizsgálja, miután 

vélhetően több tíz milliós túlszámlázás történt. 

Erről pedig a Mártha Imre vezette Budapest Közművek Nonprofit Zrt. (BKM) is tudhatott.

Mártha Imre nem ismeretlen az olvasók előtt: ő Karácsony Gergely egyik legfontosabb bizalmasa, neve számos botrány kapcsán felmerült, cikkek jelentek meg vagyonáról és fényűző életéről.

Ezt is ajánljuk a témában

A Magyar Nemzet felsorolásából nem maradhatott ki a korrupciógyanús Lánchíd-felújítás sem. Ez az ügy ugyancsak egy számlagyár megbukásával kezdődött, amely mögött egy exügyvéd, Vig Mór állt.  Róla később kiderült, hogy 2020 novembere és 2022 júliusa között az A-Híd 1,4 milliárd forintot utalt a cégének, a Sunstrike Hungary Kft.-nek. Ebből az összegből továbbutaltak 900 millió forintot Vig Mór magánszámlájára, illetve ügyvédi letéti számlájára. A gyanú szerint a továbbutalások a Vig Mórhoz köthető számlákra jellemzően ugyanazokon a napokon történtek, mint amely napokon az A-Híd Zrt.-től a pénzek a Sunstrike Kft.-hez érkeztek, az összegeket pedig rövid időn belül készpénzben felvették a számlákról.  

A gépezetbe aztán hiba csúszott, hiszen a több más bűncselekménnyel is összefüggésbe hozott Vig Mórt 2022 januárjában egy jogerős ítélete miatt eltiltották az ügyvédi hivatás gyakorlásától. Ezután egy Hegedűs Dániel nevű másik jogászt vontak be az ügyletekbe, aki a saját ügyvédi letéti számlájára utalta a Sunstrike Hungary Kft.-hez érkező maradék összeget, majd onnan mintegy ötszáz millió forintot felvett készpénzben. 

Az ügyben az igazi fordulat azután következett be, hogy egy ismeretlen személy levelet küldött az egykori elszámoltatási kormánybiztosnak, Budai Gyulának. 

A levélben az szerepelt, hogy Vig Mór a Mammut bevásárlóközpontnál található biztonsági cég irodájába járt „elszámolni” a Lánchíd-beruházásból kiszivattyúzott, majd készpénz formájában felvett összegekkel. Az „elszámolás” a levélíró szerint a vállalkozás vezetője és a jogász között zajlott.

Mindebből az következik, hogy az A-Híd Zrt. által az exügyvédnek átutalt másfél milliárd forint itt cserélhetett gazdát. Ami még gyanúsabbá teszi az egész történetet, hogy a levélíró úgy tudja: a hídpénzből jelentős összegek kerültek a fővárosi baloldalhoz, így a fentiek alapján úgy tűnik, a hídpénzbotrány is a fővárosi pénzszivattyú részének tekinthető – fogalmazott cikkében a Magyar Nemzet.

Ezt is ajánljuk a témában

 

Összesen 30 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-5000117
2024. október 19. 11:15
🍓 ️ ­­É­­r­­­t­­­é­k­­­e­l­d­ ­­­a­­ ­­s­­z­­­e­­­x­i­­­ ­­­p­­u­­n­­­c­i­­m­­­a­­­t­­ 👉 𝐖­­𝐖­­­𝐖­.­­­𝐗­­𝟏­­­𝟖­­­.­­­𝐅­­­𝐔­­𝐍
atti64
2024. október 19. 11:11
SZAREMBEREK GYÜLEKEZETE!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
nemugatolmerkapol
2024. október 19. 11:04
A baloldali korrupció ugyanaz a fogalom kétszer leírva. Szerencsére ez nem Magyarország problémája, hanem Budapesté. A kormány nem fog fizetni. Ez a helyes jobboldaldaliság. Se együttműködni, se párbeszédet folytatni nem szabad ezekkel.
RasPutin
2024. október 19. 10:52
elégia 2024. október 19. 09:43 Ez Budapest nagyobbik felének megfelel. Óbuda lakói nyílván büszkék a börtönből irányító don corleone Kiss polgármesterükre. Tudod honnan tudható hogy kamu az egész Kiss esetében? Hogy Bús Balázs nem topog a polgármesteri hivatal folyosóján és követel új választást hanem visszament oda dolgozni ahonnan ""kirúgták"" hogy polgármester jelölt lehessen.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!