Pénteken összeül a Fővárosi Közgyűlés, de mi fog történni?

2024. október 03. 14:41

Pozícióosztogatás, gazdasági csőd és káosz – nem túl rózsás a főváros helyzete.

2024. október 03. 14:41
null

Nyitókép: Havran Zoltán / Magyar Nemzet

Mint korábban megírtuk, pénteken alakul meg az új Fővárosi Közgyűlés. Csakhogy még mindig nem világos, hogyan, és kinek lesz többsége. 

Ahol a baloldal többségbe kerül, káosz vagy gazdasági csőd uralkodik – erre az alapigazságra döbbenhetnek most rá azok a budapestiek, akik a kampányban hittek Karácsony Gergelynek és Magyar Péternek. Júniusban a fővárosi balliberális, kormányellenes szimpatizánsok a főpolgármester-választáson Karácsonyra, pártlistán pedig nagy többségük a Tisza Pártra szavazott. 

Pénteken ül össze az új Fővárosi Közgyűlés, de a rendszerváltás óta ilyen politikai bizonytalanság még nem előzte meg az alakuló ülést” 

fogalmazott ennek kapcsán hetilapunk hasábjain Pindroch Tamás, az Alapjogokért Központ vezető elemzője.

A Fővárosi Közgyűlés alakuló ülésén a tagoknak szavazniuk kell a főpolgármesteri kabinet összetételéről és egy általános főpolgármester-helyettes kinevezéséről is. A jelek szerint azonban a Tisza Párt és a frakciója által támogatott Vitézy Dávid, illetve Karácsony Gergely embere, Kiss Ambrus mögött sem lehet többséget teremteni a közgyűlésben, legalábbis ez olvasható ki az elmúlt időszak egyre kaotikusabb üzengetéseiből.

Ezt is ajánljuk a témában

Karácsony Gergely eredetileg azt javasolta, Kiss Ambrus maradjon általános helyettes, Vitézy pedig legyen városfejlesztési helyettes. „Csakhogy a Fidesz nem szavaz meg senkit, a Tisza csak Vitézyt szavazza meg, a DK pedig semmiképpen nem szavazza meg Vitézyt” – jelentette ki a második főpolgármesteri ciklusát kezdő politikus a Telexnek adott interjújában. Karácsony erre jelezte, tekintettel a pártpolitikai helyzetre, nem jelöl főpolgármester-helyettest.

„Nem tudok békejobbot nyújtani, ha éppen le akarják vágni a jobb kezemet, és meg akarják alázni azokat az embereket, akik miatt ez az önkormányzat még talpon áll, akik az elmúlt időszakban elképesztő szakmai és emberi helytállásról tettek tanúbizonyságot” – fogalmazott. 

Majd később az Inforádiónak bejelentette,

Kiss Ambrus eddigi főpolgármester-helyettes keddtől a Főpolgármesteri Hivatal főigazgatójaként látja el eddigi feladatát, amelyhez minden jogi felhatalmazást megkap.

Ezt is ajánljuk a témában

Budapest első embere a Tisza Párt képviselőiről is beszélt. Karácsony véleménye szerint Magyar Péterék politikai stratégiája nehezen értelmezhető, „de az is lehet, hogy taktikát követ a fővárosban, hogy semmiért sem vállal felelősséget, nem akar semmit, nem vesz részt semmiben, de közben minősítget, és a megválasztott főpolgármestert is akadályozná, hogy teljesítse a felelősségét” – sorolta Karácsony Gergely.

A főpolgármester kijelentéseire akkor Vitézy Dávid is reagált. Leszögezte, nem jelentkezett főpolgármester-helyettesnek. Mint fogalmazott: ő is „csak” egyezkedett. 

Az elmúlt hetekben nem kommentáltam a főpolgármester-helyettességről szóló hírverést, amit Gyurcsány Ferenc és Szentkirályi Alexandra közösen habosított, mert úgy gondoltam, a főpolgármester dolga eldönteni, hogy kivel és hogyan akar együtt dolgozni” – jegyezte meg. Egy – az ATV-nek adott interjúban pedig arról beszélt, „lehetnek balhék”, de szerinte nem reális, hogy egy éven belül megbukik a Közgyűlés.

Egy biztos: 

az óbaloldal mindent megtesz annak érdekében, hogy átmentse a hatalmát Budapesten, így az elmúlt időszakban számtalan háttéralku született.

Zila János, az Alapjogokért Központ elemzője korábban úgy fogalmazott: a baloldali koalíció – amit éppen most igyekeznek így-úgy összefércelni – azt a veszélyt hordozza, hogy a felek csak addig a mértékig működnek együtt, amíg a saját pozícióikat, hatalomhoz való hozzáférésüket biztosítani és maximalizálni tudják. Arról, hogy a baloldali szereplők egyeztettek is egymással, elmondta: „összenő, ami összetartozik”. 

A körvonalazódó koalícióból bármikor bárki kiszállhat, ha a politikai érdekei azt diktálják” 

– tette hozzá.

Zila szerint már az előző ciklusban is csődhöz vezetett, hogy mindig minden szereplő igyekezett hasznot húzni a budapestiek ügyeinek intézéséből, adóforintjaik kezeléséből. „Most pedig, a június 9-i választások eredményeként a minél nagyobb zsákmányra ácsingózó politikai erők száma csak nőtt” – húzta alá.

Ezt is ajánljuk a témában

Közben Magyar Péter szerint mintha a főpolgármester a kormányoldallal járna násztáncot, például az olimpia potenciális támogatása kapcsán.

Karácsony Gergely kedden sajtótájékoztatót tartott az ügyben: „Azt gondolom, izgalmas idők elé nézünk. Tudom, hogy a politikai viták fókuszában a főpolgármester-helyettes választás áll, 

de nem látom most azt, hogy sikerülne olyan megoldást kitalálunk, amely stabil, működőképes városvezetést biztosítana, 

ezért azt javaslom, hogy mielőtt az indulatok elszabadulnának, kezdjük el a közös munkát, hátha a munkaterápia meghozza azt a bizalmat, ami az ilyen típusú személyi döntések meghozatalához úgy tűnik, jelenleg nem áll fönn”  – mondta Karácsony. 

Hozzátette: „Az előző ciklusban a kerületi polgármesterekkel közösen egy politikailag értelmezhető, egyértelmű többség irányította a várost. Most pontosan látjuk, hogy egy kicsit más lesz a politika a Fővárosi Közgyűlésben.”

Kapcsolódó vélemény

undefined

Karácsony Gergely

Telex

Idézőjel

A Tisza Párt semmiért sem vállal felelősséget, nem akar semmit, nem vesz részt semmiben, de közben minősítget. Interjú.

 

Összesen 27 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Ekrü
2024. október 03. 17:15
kunfia1 2024. október 03. 17:07 "Kanosszát?:DDDD Tudod, ez a felelős magatartás, nem úgy, mint boborjánné vv. szandié, és patkányaié."- Á, szóval nem tagadod , hogy érik a Tisza-DK összeborulás...XDD Hiába,no. Összenő ami összetartozik...
kunfia1
2024. október 03. 17:07
Kanosszát?:DDDD Tudod, ez a felelős magatartás, nem úgy, mint boborjánné vv. szandié, és patkányaié. Van még másfél évetek, minél nagyobb kárt okoztok, annál kevésbé ússzátok meg szárazon.
Ekrü
2024. október 03. 16:57
kunfia1 2024. október 03. 16:38 +1. Szerinted a sok ellenzéki szavazó az kire fog haragudni, ha azt látja, hogy azért tudott a Fideszes ispán kinevezni valakit, mert az ellenzék képtelen egymással együtt dolgozni, pedig fél évük volt rá, hogy összehozzanak valami megegyezést ? XDD
atti64
2024. október 03. 16:56
SAJNOS A KÖZGYÜLÉS TELE VAN PATKÁNYOKKAL!!!!!!!!!!!!!!!NEM EMBEREKKEL!!!!!!!!!!!!!!!!!!!TISZTELET A KIVÉTELNEK!!!!!!!!!!!!!!!!!IDELYE LENNE KITAKARITANI PESTRÖL A SOK PATKÁNYT!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!