Elemző a Fővárosi Közgyűlésről: Budapest fejlődése nem szempont, a pozíciószerzés annál inkább

2024. szeptember 26. 14:49

Zila János szerint a baloldali koalíció azt a veszélyt hordozza, hogy a felek csak addig működnek együtt, amíg a hatalomhoz való hozzáférésüket biztosítani és maximalizálni tudják.

2024. szeptember 26. 14:49
null

Nyitókép: Havran Zoltán / Magyar Nemzet

A Fővárosi Közgyűlésben többség reálisan csak a balliberális pártok összefogásával jöhet létre, nyilvánosságra került, hogy a baloldali szereplők egyeztettek is egymással – mondta el Zila János, az Alapjogokért Központ elemzője a Magyar Nemzetnek.

Összenő, ami összetartozik

Hozzátette: a baloldali koalíció – amit éppen most igyekeznek így-úgy összefércelni – azt a veszélyt hordozza, hogy a felek csak addig a mértékig működnek együtt, 

amíg a saját pozícióikat, hatalomhoz való hozzáférésüket biztosítani és maximalizálni tudják.

Arról, hogy a baloldali szereplők egyeztettek is egymással, elmondta: „összenő, ami összetartozik”. Ugyanakkor az elemző elképzelhetőnek tartja, hogy a Kutyapárt végül kihátrál a koalícióból.

A körvonalazódó koalícióból bármikor bárki kiszállhat, ha a politikai érdekei azt diktálják” – fogalmazott a portálnak Zila, majd hozzátette, láthattuk, 

hogy már az előző ciklusban is csődhöz vezetett, hogy mindig minden szereplő igyekezett hasznot húzni a budapestiek ügyeinek intézéséből, adóforintjaik kezeléséből. 

Most pedig, a június 9-i választások eredményeként a minél nagyobb zsákmányra ácsingózó politikai erők száma csak nőtt” – húzta alá.

A szakértő szerint elképzelhető, 

hogy a Kutyapárt kitáncolásának következményeként Karácsony Gergely egy megerősített Párbeszéd-koalícióval helyettesítené az MKKP-t.

Számszakilag Déri Tibor átállása lehetséges, és az is ismert, hogy Újpest leköszönő polgármesterétől nem idegen a pártok közötti átigazolás, hiszen korábban a Momentum színeiben szerzett polgármesteri címet. A minimális többség ezzel együtt azt jelentené, hogy a koalíció a lehető legingatagabb lenne” – fejtette ki Zila. 

Vitézy mint főpolgármester-helyettes?

Vitézy Dávid főpolgármester-helyettesi kinevezésének lehetőségével kapcsolatban az elemző a portálnak elmondta: a hírek szerint erre komoly a törekvés a Tisza Párt részéről,

igyekszik kihasználni baloldalon belüli jelentős zsarolási potenciálját, így ugyanolyan bábbá tenni Karácsony Gergelyt, amilyen a főpolgármester az előző önkormányzati ciklusban is volt”.

Zila szerint Vitézy Dávid részéről komoly politikai hiba lenne, ha a baloldalhoz kötné magát, mert az ő népszerűsége mögött éppen az áll, hogy a választók szakmai teljesítménye és kompetenciája alapján ítélik meg. „Ezt a tulajdonságát értelemszerűen annál jobban elveszíti, minél inkább kötődik egy politikai oldalhoz, márpedig Karácsony Gergely helyetteseként égető közelségbe kerülne a pártos világhoz” – jegyezte meg.

Egymásra utaltság

Az elemző szerint van egyfajta egymásra utaltság a koalíció tagjai között, 

ennyiben pedig Karácsony számíthat korábbi partnereire, akikkel ráadásul megvannak a bejáratott kommunikációs csatornái.

 

Összesen 5 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-5000092
2024. szeptember 26. 18:32
🍓 ️ ­É­­r­­­t­­­é­k­­­e­­l­­­d­­ ­­a­­­ ­s­­z­­­e­x­­i­ ­­p­­­u­n­c­­­i­­­m­­­a­­t­ 👉 𝐖­𝐖­𝐖­­­.­­𝐗­­𝟏­­𝟖­­.­­𝐅­𝐔­𝐍
Gullwing
2024. szeptember 26. 16:27
Addig működnek együtt ameddig ellopnak mindent ami lopható. Aztán szarnak mindenre mint eddig mindig.
nyugalom
2024. szeptember 26. 16:11
Hejvargáné bandája erőszakos, dilettáns, remek lesz minden cirkuszuk!
makapaka2
2024. szeptember 26. 16:00
A Tisza szektásokkal Budapest fejlődési esélyei tovább fognak romlani .Pszicho Peti szavazói Budapest rosszakarói.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!