Párizs elesett, a milicisták és a vallási fanatikusok pedig amerikaiak után kutatnak

2024. október 18. 09:15

Mi van akkor, ha már úgy tűnik, hogy nincs remény, a hittel és bizalommal pedig a vezetők akarnak visszaélni, hogy mindent kisajtoljanak az emberekből? Itt a Book of Carol.

2024. október 18. 09:15
Böjtös Gábor
Böjtös Gábor

Nyitókép: AMC, Book of Carol

The Walking Dead: Daryl Dixon – Book of Carol poszter (AMC)

Apokalipszis. Világvége. Fájdalom. Halál. Vér. Szenvedés. Veszteség. Dráma. Tragédia. Rémület. Magány. Őrület. Shane. Philip. Alfa. Béta. Negan. De az egyensúly mindig megmarad. Öröm. Boldogság. Hit. Remény. Szeretet. Szerelem. Kitartás. Bátorság. Család. Barátság. Összetartozás. Feloldozás. Bűnbocsánat. Megbánás. Jóvátétel. Rick. Michonne. Daryl. Carol. Carl. Maggie. Dale. Herschel. Negan.

Címszavakban ez volt 11 évadon át a The Walking Dead.

Ezt is ajánljuk a témában

Valami bűzlik a Fészekben

11 évad született a Robert Kirkman képregényéből adaptált The Walking Dead-sorozatból, mely 2010-ben indult világhódító útjára, de a Frank Darabont által indított széria lényegében egy teljesen új történetet mutatott be, annyira át lettek formálva a szereplők, vagy éppen újak jelentek meg a sztoriban. Ez azonban nagyon jót tett az apokaliptikus víziónak, amely több mint egy évtizeden át szegezte a képernyő elé a nézőket, hiszen a zombik lényegében csak másodlagos szereplőkké váltak. Egy külső fenyegetéssé, mint például egy állandóan felbukkanó tornádó,

az igazi kihívást pedig az ellenséges frakciók jelentették, miközben a legfőbb és rendre visszatérő momentum az lett, hogy a hősök hogyan maradjanak emberek az egyre embertelenebb világban.

A széria legnagyobb ereje ebben rejlett. Hogy hogyan talált egymásra Maggie és Glenn. Hogy miképp lett Herschel mindenki nagybácsija és nagyapja, aki erős hitével minden veszteségen túltette magát. Hogy Carol miképpen vált az áldozat szerepéből harcias amazonná, aki anyatigrisként védelmezi a falka tagjait. Hogy Rick újra és újra elbizonytalanodva ugyan, de mindvégig igazi vezetőként a legjobb döntéseket hozta, de legalábbis próbálta meghozni a csapat érdekében.

The Walking Dead: Daryl Dixon – Book of Carol (AMC)

Majd miután eljött a nagy finálé, azért maradt annyi kérdőjel, hogy a rajongók egy része folytatást követeljen, az AMC-n pedig ez a „folytatás” felosztva indult el. A Dead City Negan és Maggie New York-i kalandját, a The Ones Who Live Rick és Michonne egymásra találását mesélte el, míg a Daryl Dixon azt mutatta be, hogy a vagány motoros, Rick „testvére” mihez kezd Franciaországban, miután egy hajótörés következtében Európa partjainál köt ki.

És persze mind jól tudjuk, hogy nincs Daryl Carol nélkül, avagy szinte borítékolható volt, hogy az európai forgatást először visszautasító Melissa McBride előbb-utóbb meggondolja magát, emiatt a legjobb barátok útjai ismét keresztezik egymást.

Ezt is ajánljuk a témában

Már „olvasható” Carol könyve

Az első évad ugye azzal ért véget, hogy Daryl (Norman Reedus) Isabelle (Clémence Poésy) és a Megváltónak tartott Laurent (Louis Puech Scigliuzzi) társaságában elérte a Fészket, hiába akarták a Marion (Anne Charrier) vezette milicisták a fejüket. Sőt, zárásként még Carol (Melissa McBride) is felbukkant, aki Amerikában Daryl nyomait kutatva megtalálta barátja motorját.  

A második évad pedig pontosan innen folytatja a történetet, amelyben Carol egy segítőtársra lelve megindul Franciaország felé, közben Marion múltjáról is egyre többet tudunk meg.

Merthogy a sziklaszilárd, zsoldosai felett basáskodó nő nem volt mindig vezető pozícióban, sőt… de az már talán meg sem lepi a nézőket, hogy a zombiapokalipszis mit hoz ki egyesekből, ahogy az sem, hogy a Fészek lakói sem olyan tiszták, mint amilyennek mutatják magukat. Így hát rövid időn belül természetesen hajtóvadászat alakul ki, Darylre és a múltjával továbbra is küzdelmet folytató Carolra pedig rengeteg harc, öröm, bánat és fájdalom vár.  

The Walking Dead: Daryl Dixon – Book of Carol (AMC)

Összenő, ami összetartozik

Rick és Michonne után újabb páros talált egymásra, és bár előbbiek történetéhez és a The Ones Who Live lezárásához hasonló katarzist ezúttal azért nem kapunk, érzelmes, nehéz, emlékezetes pillanatokból most is akad. Az AMC jóvoltából hivatalos megtekintőként kapott teljes évad mindenképpen erősebb, mint a Daryl Dixon első szezonja, bár már az sem volt rossz – de tény és való, hogy Daryl mellől nagyon hiányzott Carol, aki ugyan nem mindig a legjobb döntéseket hozza, de kevés megbízhatóbb karakter akad a sorozatban.

Nem mellesleg, bár a Book of Carol alcímmel ellátott évad cselekménye a fővárostól sokkal inkább a vidékre szorult, minden tekintetben látványosabb és izgalmasabb a szintén nem rossz előzménynél.

Akadnak benne kifejezetten izgalmas és ijesztő részek, a francia kísérletek okozta mutáció különösképpen durva, egy-egy rész pedig emiatt a 28 nappal később gyors fertőzöttjeit idézi. De emberi és megható jelenetek éppen úgy akadnak – ráadásul ahogy az anyasorozatban, itt is példás bemutatót kapunk arról, hogyan teheti valaki jóvá a korábbi rossz döntéseit és bánhatja meg hibáit.

Emiatt aztán a sorozat a The Walking Dead-rajongóknak mindenképpen ajánlott, pláne azoknak, akik kifejezetten szerették a Carol-Daryl párost. Ha viszont valaki nem ismeri az előzményt, annak javasolt először a 11 évados alap sorozat megtekintése. Még akkor is, ha az illető nincs oda az élőhalottakért. Mert ahogy említettem, a képregényből született produkcióban a zombik inkább csak statiszták a világvége és annak komoly drámái és tragédiái mellett, amelyek mindenkiből kihozzák a lelkük mélyén szunnyadó jót és rosszat.

Már csak az hiányzik, hogy a közkedvelt karakterek lassan újra mind egymásra találjanak, ezzel a lehetőségekhez mérten teljessé téve a csapatot. Az méltó lezárás lenne egy ilyen minőségű sorozathoz.  

A Book of Carol a világpremierrel egy időben, 2024. szeptember 30-án indult el magyarul, az AMC műsorán megtekinthető hat epizódos minisorozat végül november 8-án ér véget, Amerikában pedig már november 3-án lezárul. 

Ezt is ajánljuk a témában

 

 

Összesen 21 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
zrx8
2024. október 18. 09:43
Szerencsére egy percet nem láttam belőle, így nem váltam sétáló agyhalottá.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!