Nem igaz, hogy innen nincs kiút – folytatódik az utóbbi évek legjobb misztikus sorozata

2024. október 01. 12:30

Mintha csak Stephen King írta volna meg a Lost folytatását, egy elszigetelt kisvárosba helyezve a cselekményt, ahol bármi megtörténhet.

2024. október 01. 12:30
Böjtös Gábor
Böjtös Gábor

Nyitókép: Max

Minden úgy kezdődött a Kiút első évadában, hogy Jim Matthews (Eion Bailey) a feleségével (Tabitha – Catalina Sandino Moreno), kisfiával (Ethan – Simon Webster) és lányával (Julie – Hannah Cheramy) belefutott egy áttörhetetlen úttorlaszba. Ráadásul ott volt egy rakás fránya varjú. Ijesztő madarak, pláne, ha misztikus vagy éppen horroros környezetben kerülnek elő. Így aztán hősünk nem is tehetett mást, minthogy másik utat keresett, amely egy ismeretlen kisvárosba vezette a családot.

Egy rakás ember rekedt az ismeretlen helyen, ahonnan nincs Kiút

Ez történt 2022-ben, az MGM sorozatának első részében, amely ezt követően csak úgy ontotta magából azokat az elemeket, amiktől a néző egyre bizonytalanabbá vált. Sőt, a végére abban sem volt biztos, mit lát a képernyőn és igazából mi is zajlik a történetben. Nem véletlen ugyanis a párhuzam a Losttal

itt is szinte minden epizódra jut egy olyan csavar, amely számos prekoncepciónkat húzza át, ezzel együtt újat teremt.

És nem ez az egyetlen közös pont a már említett sorozattal, elvégre itt is fontos szereplő Harold Perrineau, aki az Eltűntekben Michaelt játszotta, itt pedig Boyd seriffként próbál rendet tartani a különleges helyszínen. Mert a kisváros nemcsak a külvilágtól van elvágva, de ha lemegy a nap, utcáit szörnyetegek járják.

És bizony nem ez az egyetlen olyan veszély, amivel a “lakóknak” kell szembenézniük.

Ezt is ajánljuk a témában

Itt a harmadik évad (SPOILERES bekezdés)

A Kiút előző évada ugye azzal ért véget, hogy Tabitha eljutott a rejtélyes világítótoronyhoz, amit már Boyd is látott korábban, sőt fel is jutott a torony tetejére, ahol aztán a titokzatos, fehér ruhás kisfiú lelökte a magasból. Mondván, csak ez a megoldás van. Micsoda csoda: Tabitha egy kórházban ébredt, Maine államban, ahol ráadásul a kisváros egyik lakójának családtagja él.

Boyd miatt is biztos sokaknak beugrik a Lost

Ezzel párhuzamosan a városban az emberek kifogynak az ételből, ami miatt egyre rosszabb a hangulat, és ha ez nem okozna elég gondot, az éjszakai szörnyetegek is összehangolt támadást indítanak a helyiek ellen, kiengedve a haszonállatokat, majd így csapdába csalva néhány lakost. Úgy tűnik, elfogyott a gyilkos teremtmények türelme, amit kemény és megrázó jelenetek bizonyítanak, ezzel ismét rendkívül erősen indítva az ezúttal is 10 epizódos évadot.

Ezt is ajánljuk a témában

Mi folyik itt… Varjason?!

A nagy kérdőjelek tehát megmaradtak. Kik vagy mik a szörnyetegek? Hol vagyunk egyáltalán? A leglogikusabb megoldás ugye túl nyilvánvaló, azt biztos nem merik megjátszani az alkotók, ráadásul a fejlemények egy-egy eleme is ellentmondana ennek. Nagy kérdés még a fehér ruhás kisfiú kiléte, akiről szintén a Lost – Eltűntek juthat az eszünkbe, már Philip K. Dick regénye, A kozmosz bábjai mellett.

De nem véletlen Stephen King emlegetése sem a sorozat kapcsán, hiszen a közismert szerző stílusa is visszaköszön egy-egy csavarnál és rejtélynél, sőt Maine, az Amerikai Egyesült Államok 23. tagállama is állandó helyszín az író történeteihez.

A harmadik évad indítása mindenesetre rendkívül erős, így nagyon kíváncsi vagyok a folytatásra. Sőt, annyira erős, hogy felmerülhet a gondolat: ezúttal talán felgyorsulnak az események. Persze azzal sem lenne gond, csak hagyjanak annyi időt az írók, hogy mindent sikerüljön rendesen megmagyarázni – normálisan el lehessen varrni a szálakat.

Az viszont biztos, hogy noha a From, avagy magyar címén a Kiút láthatóan nem egy végtelen költségvetésből összehozott produkció, ami miatt néha olcsó hatást kelt, mégis van annyira ötletes, szuggesztív és meglepő, hogy egy-egy jobb karakterével (pl Victor és Kenny) és rejtélyeivel felkeltse, majd fenntartsa a nézők érdeklődését.

Ha nem is lesz egy újabb Lost, azért a mai sorozat-dömpingben már ez is kimondottan nagy erény és szép eredmény.  

A Kiút harmadik évadának első epizódja szeptember 26-án került fel Maxra, a továbbiakban pedig hetente érkezik új rész, miközben a korábbi évadok teljes egésze szinkronosan nézhető meg.

Ezt is ajánljuk a témában

 

Összesen 6 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
luxusbatar
2024. október 01. 14:53
Buzik vannak benne? Mert akkor nem állok neki.
eFhlsanzláólénv
2024. október 01. 14:15
Szerintem rendben van. Én vártam. ^^ Kíváncsi vagyok elbasszák e végül, vagy valami jó sül ki belőle. Egyelőre szerintem rezeg a léc, mivel túl sok random dolog történt eddig. Lassan elkéne kezdeni megmagyarázni is valamit.
A ráció prófétája
2024. október 01. 13:20
Két fajta történetmesélés létezik: Az egyik szerint a történet szempontjából minden csak eszköz, hogy előre vigye a cselekményt. Ha például bedob egy titkot, akkor nem is biztos, hogy az írónak van a fejében elképzelés, hogy mi is áll mögötte. Ha nagyon kell egy feloldás, akkor később esetleg beleerőltet valamit. A másik fajta mesélés, amikor az író felkészülten érkezik. Előre van elképzelése a helyszínről, a megelőző történésekről. Amikor felbukkan egy titok, az író ilyenkor már tisztában van azzal, hogy hogyan fogja feloldani, vagy hogyan fogja rávezetni az olvasót, nézőt a megoldásra. Namármost a Lost az az első kategória volt, és csak dobálták be a forgatókönyvírók az újabbnál újabb baromságokat. Nem is értem, hogy aki komolyan szereti a fantasztikus műfajt, hogyan rajonghat az ilyen történetszövésért.
tvingaren
2024. október 01. 12:59 Szerkesztve
Akárcsak vérgőz kollega: Vegigszenvedtem az elso evadot, de csak nagynehezen. Aztan a masodik elejen jott egy busznyi ujabb hulye, akikrol az elso pillanatban lehetett tudni, hogy kizarolag a hulyeseg-generalas es a nezo idegesitese lesz a szerepuk. Igy aztan szepen el is engedtem az egeszet. Persze biztos lesz olyan szellemorias, aki erre a borzalomra is azt fogja mondani, hogy: elgondolkodtato! Vegulis, kinek mi...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!