„Magyar Péter tüntetése egyértelmű kudarc, a várt nagy tömeg helyett alig pár ezren jelentek meg” – elemző a Mandinernek

2024. október 05. 18:50

A kis létszám azt bizonyítja, hogy a botrányait követően a Tisza Párt vezetője körül eltűnt a lendület.

2024. október 05. 18:50
null

Nyitókép: Magyar Péter az MTVA-székház előtt tartott demonstráción 2024.október 5-én. (Kisbenedek Attila/AFP)

Vége Magyar Péter mai tüntetésének, ami egyértelmű kudarc lett. Bár a Tisza Párt vezetője előzetesen több százezres tömeget várt az MTVA-székház elé, jóindulatú becslések szerint is csupán pár ezren jelentek meg. A csalódottság látszódott is a politikus arcán a színpadon –  mondja Deák Dániel. Az elemző szerint ugyanakkor nem csak ez adott okot a csalódottságra, hanem a résztvevők életkori összetétele is; még a Telex is arról számolt be, 

hogy a demonstrálók között nagyon kevés volt a fiatal. 

A helyszíni videókból pedig az is jól látszik, hogy már Magyar Péter beszéde alatt is sokan elkezdtek hazaszállingózni, így a háromórás program végére még jobban megfogyatkozott a „tömeg”.

Ezt is ajánljuk a témában

Mindez azt bizonyítja – véli a politikai elemző –, hogy a Magyar felvetette téma még a Tisza-vezér szimpatikusait sem hozta lázba. A kis létszám oka az lehet még, hogy a botrányait követően – telefonlopási és mentelmi ügy, KEHI-jelentés , az exbarátnő nyilatkozata – eltűnt a lendület Magyar Péter körül, és most már csak a legelkötelezettebb kemény magot tudja mozgósítani. 

Magyar Péter ráadásul hiteltelenné vált, amikor arról panaszkodott, hogy nem hívják a közmédiába. Ehhez képest kiderült, több alkalommal kínáltak neki, illetve pártja más képviselőinek is szereplési lehetőséget. A közmédia közé is tette a listát, amelyben felsorolják ezeket az alkalmakat, vagyis hogy többek között szeptember 12-én, 19-én és 26-án is meghívták a Tisza Párt képviselőit és Magyar Pétert a közmédiába. Sőt, október 3-ára, azaz tegnapelőttre is érkezett hozzá, valamint Ordas Eszterhez ilyen felkérés, ám azt egyikőjük sem fogadta el. 

A politikus 16 pontos listájáról szólva az elemző úgy vélekedik, ahogy a követelésekben, úgy a tüntetéseken elhangzott szónoklatokban sincs semmi újdonság. 

Az ellenzéki politikusok pontosan ezeket a mondatokat, gondolatokat – nem kapnak megnyilvánulási lehetőséget a közmédiában – pufogtatják évek óta. Ezt szimbolizálta Hadházy Ákos felszólalása is, aki maga mondta el, hogy ugyanerről beszélnek régóta.

Ezt is ajánljuk a témában

Ez nem más, mint egy politikai kommunikációs húzás, hiszen miközben ezek a politikai szereplők arról panaszkodnak, hogy nem hívják őket a közmédiába, a valóság az, hogy ők nem fogadják el a meghívásokat. Ez az áldozati szerep, póz tudatos politikai szerepfelfogás; ezzel akarják magukat sajnáltatni, illetve azt üzenni, hogy őket el akarják nyomni. Mindennek van egy olyan célja is, hogy az Európai Unió felé ugyancsak ezt lehessen kommunikálni. Hadházy világosan utalt rá, hogy az Európai Parlamentben is akar erről beszélni, 

tehát külföldön is szeretnék Magyarországot hamis színben feltüntetni” 

– magyarázza a XXI. Század Intézet vezető elemzője.

A tüntetésen felszólalókkal kapcsolatban hozzáteszi, látványos azoknak a szereplőknek a felbukkanása, akik eddig az összes baloldali „Messiáshoz” odaálltak, akik Magyar Péterhez hasonlókat nyilatkoztak, és akikhez nagy reményeket fűztek a balliberális oldalon.

Amit még fontos látni a politikai elemző szerint, hogy ennek a demonstrációnak volt egy olyan funkciója is, hogy elterelje a figyelmet Magyar Péter fent említett, közelmúltbeli súlyos botrányairól. 

Magyar Péternek az ilyen akciókat szervezésével egyértelműen ez a célja” – szögezi le.

 

Összesen 186 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
nempolitizalok-0
2024. október 05. 22:00
A tömegnek ismerősek voltak a politikusok, a politikusoknak a tömeg és mindketten legyintettek, na most sem fog Orbán megbukni.
atti64
2024. október 05. 21:57
A PATKÁNY!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
sexykitty-5000104
2024. október 05. 21:50
🍓 ️ ­­É­­­r­­t­­­é­­­k­­­e­­­l­­­d­­ ­­a­­ ­­­s­­z­­e­­­x­­­i­ ­­p­­­u­­n­­­c­­­i­­m­a­­t­­­ 👉 𝐖­­­𝐖­­­𝐖­­­.­𝐗­­­𝟏­𝟖­­­.­­­𝐅­𝐔­­𝐍
Robert-N
2024. október 05. 21:49
apoa 2024. október 05. 21:47 A színvonalra jellemző hogy ilyen őskövület kommunisták szónokoltak mint a Nagy Bandó. ----- Na, meg a korosztálya..... Vén vörös volt a zöme. :DDDDDD
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!